A budaörsi római katolikus templom rekonstrukciója jövő év közepére ér véget

(Budaörs, 2021. december 16. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Nepomuki Szent János templom belső felújítását idén nyáron kezdték el, és előreláthatólag jövő év közepén fejezik be. Jelenleg a felújítás harmadik üteménél tartanak, ami a belső munkálatokat foglalja magába. A jövő év első felében a világítást is szeretnék kicserélni.

 

 

Ónodi Géza, a projekt vezetője elmondta a Budaörsi Infónak, hogy egy belső restaurációs és egy utólagos vízszigetelési munka zajlik jelenleg.

 

 

onodi_katolikustemplomfelujitas

 

„Az utólagos furatolt injektálással történt vízszigetelés elkészült. A lábazatokon is látszik, hogy levertük a belső vakolatot. Most száradási folyamatban van terület. Gyakorlatilag tavasszal érjük el azt állapotot, amikor a vakolási munkálatokat el tudjuk kezdeni. Addig a legmagasabb területeken a pillérek restaurálása történik.”

 

 

katolikustemplomfelujitas_matuzandras (7)

 

katolikustemplomfelujitas_matuzandras (5)

 

 

A pillérek restaurálását Matuz András képzőművész végzi.

„Az eredeti oszlopok át lettek festve egy másik technikával. Most igyekszünk ugyanazt a képet nyújtani amilyen régen volt. Az eredeti szín sokkal világosabb volt mint a jelenlegi.

Próbálom visszaadni a munkám során azt, amit az eredeti mester alkotott. Belebújok az énjébe, és próbálom ugyanúgy elkövetni ahogy ő tette. Szeretném megteremteni ugyanazt a színharmóniát amire ő gondolt.” – mondta el a művész a Budaörsi Infónak.

 

 

katolikustemplomfelujitas_matuzandras (3)

 

A felújítás keretén belül a belső világítás teljes cseréjére is sor fog kerülni. 

„A jelenlegi világítás egy rossz atmoszférát kölcsönöz a templomnak. Ezt szeretnénk egy átfogó díszes funkcionális világításra kicserélni. A jövő év első felében kezdjük el a munkát, a teljes felújítást a jövő év közepén fejezzük be.” – tette hozzá Ónodi Géza.

 

 

katolikustemplomfelujitas_matuzandras (10)

 

A kivitelezésre rendelkezésre álló bruttó 90 millió forint állami támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatán nyerte el a Budaörsi Római Katolikus Egyházközség.

 

 

katolikustemplomfelujitas_matuzandras (9)

 

 

A templom rekonstrukciós munkálatairól a TV2040 riportját és a helyszín bemutatását a linkre kattintva tudják megnézni. 

 

 

templom_budaors_budaorsi_fuvoszenekar_videojabol_2020dec

 

 

A Budaörsi Nepomuki Szent János templom

 

Az első írásos emlék, mely bizonyítja a falu és a templom létezését egy 1243-ból származó, IV. Béla király által kiadott oklevél. De a kutatások azt mutatják, hogy már a XI. században temetkeztek Örs falu belterületén.

1744-ben Budaörs önálló plébániát kapott és egy évvel később a még épülő templomot Nepomuki Szent János tiszteletére szentelék fel.

A késő barokk, kora klasszicista vonásokat mutató templom építőmesterei Mayerhoffer Ádám és Modlhammer György voltak.

Később a növekvő népesség miatt szükségessé vált a templom kibővítése. Ez a beavatkozás lényegében egy új templom építését jelentette. A régi templomból csupán a torony egy részét és a régi hajó első szakaszát tartották meg. Ekkor Lösch János építőmester és Bonnier Mátyás ácsmester terveit vették alapul.

A budaörsi Nepomuki Szent János-templom mai formáját 1810-re nyerte el.

1837-ben villámcsapás érte a templomtornyot, melyet 1844-ben újjáépítették.

A templom tornyának homlokzati fülkéjében Nepomuki Szent János szobra látható. Jobbra tőle Szent Flórián, balra pedig Szent Longinust szobra kapott helyet.

A templomtorony jelenleg négy haranggal rendelkezik.

A templom 38 méter hosszú és 13 méter széles.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.