Néptánc, népi ének és népzene oktatás Budaörsön

(Budaörs, 2021. szeptember 17. – Budaörsi Infó) Az Gyepük Népe Alapítványról már többször olvashattak internetes hírportálunkon és nyomtatott újságunkban is. Az Alapítvány nevéhez fűződik a Szélrózsa Néptáncegyüttes, a Szélrózsa Fesztivál és a Virágok vetélkedése is.

 

 

A Gyepűk Népe Alapítvány 1997-ben jött létre többek között azzal a céllal, hogy az 1995-ben alapított Szélrózsa Néptáncegyüttes munkáját segítse.

A Szélrózsa Néptánc Együttes a Gyepűk Népe Alapítványból nőtte ki magát és idén a 25. születésnapját egy nagyszabású programsorozattal szeretnék megünnepelni. Tavaly sajnos a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség, így idén pótolnák. Az elmaradt jubileumi ünnepi rendezvényeket 2021 novemberére tervezik.

Tündik Tamás, az Alapítvány vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy várják olyan táncosok és énekesek jelentkezését, akik az elmúlt 25 évben tagjai voltak a Szélrózsa Néptánc Együttesnek.

 

tundiktamasnepzene (2)

 

„A 25 éves jubileumára készülő Szélrózsa Néptáncegyüttes műsora a vírus miatt egy éves késéssel várhatóan 2021. november 26-án várható, a hónap utolsó péntekén. Ezt követi a szintén 2020-ban elhalasztott XX. Virágok Vetélkedése Kárpát-medencei gyermek és ifjúsági népdalénekes vetélkedő Domokos Pál Péter emlékére című rendezvény, melynek tervezett időpontja 2021. november 29-e és 30-a.

Szeretnénk egy különleges közös táncos produkciót előadni a régi és új tagok közreműködésével (jelentkezés: +36/30 698-6018). Sok év és rengeteg tapasztalat van mögöttünk, de szeretnénk még tovább fejlődni, ezért úgy döntöttünk, hogy a néptánc és népzene oktatásunkat új hangszerek megismertetésével, furulya tanítással bővítjük. Ezért felkértem Kovács Kata Krisztina népzenészt, hogy a népdaloktatás mellett népi furulyát is tanítson.”

 

tundiktamasnepzene (5)

 

Kovács Kata Krisztina a Budaörsi Szélrózsa Néptáncegyüttesben óvodásként kezdett táncolni. Óbudai Népzeneiskolában tanult népi énekelni és furulyázni alapfokon. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett 2017-ben, majd első jelentkezésre felvételt nyert a Zeneakadémiára.

Jelenleg ötödéves hallgatóként végzi a népi ének, népi furulya művésztanárszakot. A Budaörsi Pacsirtáknak ötödik éve tartja a népi ének foglalkozásokat. Három évet tanított alapfokon népi furulyát a Bicskei AMI-ban, idén két tanítványa felvételt nyert középfokú népzenei képzésre.

 

tundiktamasnepzene (1)

 

Emellett a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában tanít népzene tantárgyat a klaszszikus és egyházzenész szakképzős osztálynak. Kovács Kata Krisztina a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a budaörsi Szélrózsa Néptáncegyüttes keretein belül bejárták a Kárpát-medencét is.

„Már elsős gimnazistaként foglalkoztam gyerekekkel egy-egy tábor erejéig itt éneket, táncot tanítottam. Mostanra rendszeressé vált, hogy nyaranta gyerektáborokban tanítok furulyát, éneket Magyarországon, Vajdaságban és Erdélyben is. Nagy kihívás és megtiszteltetés is nekem, hogy most Budaörsön is taníthatok, hisz anno én is itt tanultam és rengeteget kaptam ettől a közösségtől, amiből most szeretnék én is visszaadni.”

Aki szeretne részt venni a népi furulya oktatáson annak van lehetősége még csatlakozni. A tanév szeptember 7-én kezdődött és nem csak furulya, de gyimesi és csiki gardony, valamint moldvai dob oktatásra is sor kerül.

 

tundiktamasnepzene (4)

 

Jelentkezni Tündik Tamásnál lehet a +36/30-698-6018-as telefonszámon. Az órákat kedden és csütörtökönként tartják a Szent Benedek Iskolában, Budaörsön a Templom téren. Aki viszont maradna a tánc tanulásánál annak sem kell aggódni, hisz lehet még csatlakozni a Szélrózsa Néptáncegyütteshez is!

Szintén keddi és csütörtöki napokon 16 órától 16:45-ig az óvodás korosztályt várják, a szülők is jöhetnek akár kisebb gyermekekkel is ebben az időpontban. 17 órától 18 óráig az alsós iskolás korosztály próbál (7-10 évesek). Ezen két foglalkozás oktatója Tündik Tamás együttesvezető és táncos segítői.

 

tundiktamasnepzene (7)

 

18 órától 19 óráig felsős táncpróbákat tartanak 10-15 éveseknek. 19-től 21 óráig a felnőtt korú csoport próbái zajlanak. Ezt a két korosztályt Fodor Mátyás táncművész, tánckarvezető és táncos párja tanítja. A népi ének oktatást keddi napokon 17- 19 óra között tartják. Oktató Kovács Kata Krisztina népi énekes és népzenész. Ha szeretnének kicsit kimozdulni a hétköznapok mókuskerekéből és szívesen ápolnák a népi hagyományokat, akkor keressék bizalommal Tündik Tamást, és vegyenek részt a Szélrózsa Néptáncegyüttes foglalkozásain. Előképzettség nem szükséges, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

tundiktamasnepzene (3)

 

Jelentkezés:

+36/30-698-6018-as telefonszámon vagy e-mailben: tundik.tamas@ gmail.com.

 

Honlap: www.gyepuk.hu.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.