Fővárosi antitest-tesztelés: a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek mintegy 24 százalékánál nem volt elég antitest

A fővárosi ingyenes antitestszint-vizsgálat első eredményei szerint a Sinopharm-vakcinával oltott 60 év felettiek mintegy 24 százalékánál nem találtak elegendő, koronavírus ellen termelődő antitest – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

 

 

A tesztelés meghirdetésekor közölték: az önkormányzat az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatos, széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt tartja fontosnak a fővárosi idősek védettségének, a szervezetükben megjelenő antitestek szintjének megismerését.

A fővárosi önkormányzat – az arra jelentkező kerületi önkormányzatokkal együttműködésben – az elmúlt hét elejétől biztosított ingyenes lehetőséget 60 év feletti budapesti lakosok számára antitest-tesztelésre – emlékeztettek a közleményben.

Mint írták, a tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

A tesztelés első hetének eredményei szerint a Sinopharm-vakcina esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben. Az 1760 értékelhető vizsgálatból 1230 esetben voltak Sinopharmmal oltottak. Közülük 294 esetben nem termelődött elegendő antitest.

A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitestszinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb – közölték.

AstraZeneca oltással 90, Janssennel 4, Modernával 42 vizsgálat volt értékelhető, mindegyik esetében megfelelő antitestszintet mértek. A Pfizer-Biontech-vakcinával oltottak közül 266 értékelhető vizsgálatból kettőnél, Szputnyiknál 128-ból hétnél nem termelődött elegendő antitest.

 

 

antitest

 

A Főpolgármesteri Hivatal azt írta, az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztása, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a 60 év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, “azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál”.

A közlemény szerint a tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay tesztmódszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat.   mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.