Budaörs nem lesz Nápoly, inkább beszáll a hulladékszállításba

(Budaörs, 2021. június 18. – Budaörsi Infó) Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a koronavírus-járvány óta először adott személyesen interjút a Buda-Környéki Televíziónak 2021. június 15-én. A riportban szó esett a budaörsi szemétszállítási anomáliákról is, és úgy tűnik körvonalazódik valamilyen megoldás a problémára és így Budaörs talán nem lesz Nápoly, ahol hulladékhegyeket eredményeztek a szemét-elszállítási problémák mintegy tíz évvel ezelőtt.

 

 

Hírportálunkon már nagyon sok alkalommal beszámoltunk a budaörsi hulladék elszállításával kapcsolatos gondokról miután a szolgáltatást az állam kiszervezte a helyi önkormányzattól. Jelen pillanatban is sok utcában hetek-hónapok óta várják a lakosok, hogy elvigye a szemétszállító érdi cég a zöld hulladékot.

 

zoldhulladek_szemetelszallitas2_budaors_2021

 

 

szemetszallitas

 

 

Wittinghoff Tamás, az interjúban elmondta, hogy a szemétszállítás csúszásai miatt nagyon sok kritikát kapott az önkormányzat is a közösségi oldalakon keresztül, és ezek a kritikák megalapozott indulatokból táplálkoznak: az állampolgárokat nem érdekli, hogy mi az ok és számon kérik, pedig már nem az önkormányzat hatáskörében van a szolgáltatás. Továbbra is úgy gondolja, hogy ez is azt mutatja, hogy a helyi ügyeket helyben kellene kezelni, és akkor ez nem fordulhatott volna elő.

„Óva intenék mindenkit attól, hogy Érdre haragudjon, mert nem az ő hibájuk az, hogy egy ostoba életszerűtlen helyzet alakult ki.” – jegyezte meg a polgármester.

Elmondása szerint ez volt a legrosszabb megoldás, amit csak lehetett tenni, hogy elválasztották a díjbeszedést a szolgáltatás végrehajtásától. Úgy tudja a polgármester, hogy olyan helyzetbe került a szemétszállító cég, hogy már nem fedezi a költségeket az elszállításért kapott díj.

Hozzátette, hogy a  települések bele lettek kényszerítve abba, hogy társulásokon keresztül bonyolítsák le a feladatot.

 

 

zoldhulladek

 

„… A legutóbbi önkormányzati választáson az érdiek megelégelték, ami történt az elmúlt években, és Csőzik László lett a polgármester és sorra hullottak ki a csontvázak a szekrényből: kiderült, hogy az érdi szemétszállító cégnek egymilliárd forintnyi adóssága van!  …

Egyetértek a lakosság felháborodásával. Ugyanakkor ott van az a cég, ahol leváltották a vezetést helyben, amelyik ezt a hihetetlen veszteséget hagyta kialakulni. Próbál helytállni, de ennek az a következménye, hogy a szolgáltatás egyre silányabb minőségű. Ettől függetlenül ez az ő felelősségük …”

 

 

zoldhulladek3

 

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben már megírtuk, itt is elmondta a polgármester, hogy Budaörs ultimátumot adott a szolgáltatónak. Ezúttal viszont konkrét egyeztetésekről és javaslatról is beszámolt az ügyben:

„Leültünk Csőzik Lászlóval és a cégvezetéssel, valamint a városi szakemberekkel és egyeztettünk a megoldásról. Az én javaslatom az volt – és ebben úgy tűnik, hogy konszenzus van –, hogy egy héten belül a BTG a felhalmozódott zöld hulladék szállításában segítséget nyújtson, ennek a költségeit pedig megfelezzük.”

A napokban találkoznak az NHKV vezetőjével. A polgármester úgy tudja, hogy július 1-től új finanszírozási rend lép életbe, mert máshol is probléma van nem csak Budaörsön.

A polgármester azt gondolja, hogy a jövő hét végére megoldódik a felhalmozódott zöld hulladék elszállítása Budaörsön és a kommunális szolgáltatásban is rend lesz.

 

 

zoldhulladek2

 

Wittinghoff Tamás azt is elmondta, hogy most arra törekszenek, hogy felállítsanak egy menetrendet, amihez majd a lakosság és a szolgáltató is tud alkalmazkodni.

 

Reméljük, hogy Budaörs felajánlott segítsége és az egyeztetések elégségesnek bizonyulnak a probléma tartós megoldására.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.