Legalább nyolc hónapig maradnak meg az antitestek az emberi szervezetben egy tanulmány szerint

A semlegesítő antitestek olyan ellenanyagok, amelyek a vírus (vagy más kórokozók) sejtjét bénítják meg, semlegesítik a hatásukat és blokkolják a fertőzést.

 

A szervezet által a koronavírus elleni védekezéskor termelt antitestek a Covid-betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően, és kulcsfontosságú szerepük van a fertőzés elleni küzdelemben is – jelentették be olasz kutatók.

A semlegesítő antitestek olyan ellenanyagok, amelyek a vírus (vagy más kórokozók) sejtjét bénítják meg, semlegesítik a hatásukat és blokkolják a fertőzést.

A semlegesítő antitestek “a betegség súlyosságától, a betegek korától vagy más betegségek meglététől” függetlenül nyolc hónapon át megmaradtak a betegekben a milánói Szent Rafael Kórház közleménye szerint, amely arra is rámutatott, hogy ezeknek az antitesteknek a jelenléte a Covid-19-betegség kezdeti szakaszában kulcsfontosságú a kór sikeres leküzdése szempontjából.

Az olasz közegészségügyi intézet (ISS) kutatói 162 koronavírusos tünettel rendelkező beteg esetét tanulmányozták, akiket a járvány tavalyi első hulláma idején a kórház intenzív osztályán kezeltek.
A vérmintákat 2020 márciusában és áprilisában vették le, majd novemberben ismételten vért vettek a betegséget túlélt paciensektől. A vizsgált esetek közül a kórban az adatok szerint huszonkilenc beteg hunyt el.

A koronavírust semlegesítő antitestek jelenléte – bár idővel csökkent -, az adott időszak alatt állandó volt, és nyolc hónappal a betegség diagnosztizálása után mindössze három beteg volt, akiknek az antitest-tesztje nem lett pozitív” – áll a kórháznak az ISS-sel közösen kiadott közleményben.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány annak a jelentőségét is hangsúlyozta, hogy a koronavírusból lábadozók vérben antitestek képződnek.

“Azoknál, akiknél nem fejlődtek ki antitestek a fertőzés első tizenöt napja alatt, nagyobb volt a kockázata a COVID-19 súlyosabb formái kialakulásának” – olvasható a közleményben.

A vizsgált betegek kétharmada férfi volt, a páciensek átlagéletkora pedig 63 év. A betegek mintegy 57 százalékának volt már korábbi betegsége, elsősorban magas vérnyomása (44%) vagy cukorbetegsége (24%).

“A korábbi tanulmányok eredményeitől eltérően, a SARS-CoV-2 nevű vírus elleni semlegesítő antitestek jelenléte a jelenlegi adatok szerint kölcsönös összefüggésben van a vírus hatékonyabb kézbentartásával és a paciensek túlélésének hosszabb időtartamával” – jegyezték meg a szerzők.

Ez történt a vizsgált esetek többségében is: a tanulmányozott betegek 79 százalékánál képződtek sikeresen semlegesítő antitestek az első két hét alatt a tünetek támadása hatására a tanulmány szerint.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.