Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Tavaszi mentás borsókrémleves

(Budaörs, 2021. április 24. – Budaörsi Infó) Bár a mostani időjárás néha elbizonytalanít, mert amikor ezt a receptet írtam éppen havazott áprilisban, de tényleg tavasz van és a borsószezon felé haladunk.

 

Emlékszem gyerekként jó sok borsót kellett pucolnom és volt, hogy úgy éreztem mindig borsólevest, rizibizit, borsófőzeléket kell enni, nem is szerettem. No, de akkor még nem ismertük a krémleveseket és nem tettünk mentát vagy koriandert a levesekbe, legalábbis a mi családunkban.

Aztán amikor először ettem egy flancos balatoni étteremben mentás zöldborsó krémlevest, egészen el voltam tőle ragadtatva. Milyen egyszerű és mennyire különleges?! Én imádom ezt az élénken szép zöld színű, krémes és izgalmas ízvilágú, roppant egészséges és gyorsan elkészíthető zöldséglevest.

 

 

BORSOLEVESSZILVI (1)

 

Hozzávalók:

750 g zöldborsó friss vagy zsenge fagyasztott
3-4 szál újhagyma
1 db kicsi krumpli
1 csokor petrezselyem
½ csokor friss zöld menta
1 l zöldségalaplé vagy 1 db zöldségleves kocka
Só és fűszerek: szerecsendió és borsikafű
2 ek olívaolaj
kis kockára vágott bacon

 

 

BORSOLEVESSZILVI (4)

 

Elkészítés:

A megtisztított hagymát és a kis darab krumplit felvágom. (A krumplit akár el is lehet hagyni, akkor a borsónak megmarad a karakteresebb íze. Sokat semmiképp nem szabad beletenni mert akkor meg elveszi a leves ízét és pépes lesz.) A hagymát olívaolajon gyorsan megpárolom, ráöntöm a borsót és felengedem forrásban lévő vízzel, beleteszem a zöldséges leveskockát, a borsikafüvet, fél csokor petrezselymet, szerecsendiót és 15 perc alatt puhára főzöm.

Közben egy serpenyőben felteszem a kis kockára vágott szalonnát, hogy szépen süljön ki ropogósra, ez remek díszítés és sós feltét lesz az édeskés levesen. Aki pedig mindenhez húst eszik, szintén boldog lesz, hogy megszórhatja vele a levesét.

Mikor megfőtt a borsó, beleöntöm az egészet még így melegen a turmixgépbe, beleteszem a maradék fél csokor petrezselymet (a frissen vágott zöldfűszernek intenzívebb íze van, mint annak, amit belefőzünk) és egy fél csokor (3-4 szál) mentát és nagyon, de nagyon alaposan összeturmixolom. Ha szükséges, mert túl sűrű lett, felhígítom vízzel és megsózom.

Jó sok sót felvesz, mert édes a borsó. Ezen a ponton lehetünk kreatívak és kísérletezhetünk a különböző fűszerekkel. Bátran ki lehet próbálni a menta helyett friss zöld korianderrel vagy bazsalikomlevéllel az ízesítést, mindegyikkel elképesztően finom és csodásan szép tavaszi levesünk lesz.

 

 

BORSOLEVESSZILVI (2)

Jó étvágyat kívánok!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.