Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Tepsis sült zöldségek majonézes céklasalátával

(Budaörs, 2021. február 27. – Budaörsi Infó) Amikor gyorsan kell valami finomat és tartalmasat készíteni úgy, hogy ne kelljen hozzá sokat a konyhában ácsorogni, akkor én sokszor fordulok az ilyen, úgymond „összedobálós”, tepsiben sült ételekhez, melyek a maguk egyszerűségével mégis mindig nagyon ízletesek.

 

 

Ez a receptem is olyan mint sok másik: bármelyik zöldség lecserélhető egy másik finomságra. Ahol pedig kreatív és éppen a hangulatomnak megfelelő lehetek, az a fűszerezése. Tehát lehet akár olaszos vagy akár keleties ízvilágú tepsit varázsolni csak azzal, hogy milyen fűszert szórok rá.

 

 

Hozzávalók:

bármilyen zöldség megteszi én most ezeket használtam:
4-5 db krumpli

1-2 db sárgarépa, paszternák, hagyma, alma, körte,

só, olívaolaj és fűszerek: rozmaring, kakukkfű, oregáno, 4-5 cm-es friss gyömbér

 

Céklasalátához: 1 nagyobb cékla, majonéz, olaj és fűszerek

 

 

receptszilvi2

 

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom és kisebb darabokra vágom, hogy gyorsabban tudjanak sülni és jobban átjárja őket az íz. A friss gyömbért vékonyra szeletelem, mert ez ha megsül az az összetevő lesz a tepsiben, amire mindenki vadászik. A gyümölcsöket nem hámozom meg, mert így egyben maradnak a sütés után is, amíg édes karamelles levet eresztenek, amitől az egész tepsis zöldség nem fog kiszáradni, hanem finom zamatossá válik.

A tepsibe rakom az összes éppen otthon lévő zöldséget (lehet még bele tenni: gomba, padlizsán, paradicsom, édesburgonya, brokkoli, stb.), megszóróm jó bőven fűszerekkel és sóval, olívaolajjal meglocsolom, kézzel jól átforgatom az egészet, hogy mindent átjárjon a fűszer és a só. Majd sütőbe teszem 180 fokra légkeverésre, úgy hogy eleinte 15-20 percre alufóliával letakarom, aztán mikor puhulni kezd, akkor leveszem róla és ropogósra sütöm.

 

 

receptszilvi4

 

Közben pedig csinálok egy majonézes céklasalátát kb: 10 perc alatt. Ehhez meghámozom a céklát és lereszelem nagyobb méretűre. Egy tálba teszem, rászóróm a kakukkfüvet és a szerecsendiót, pici fokhagymát (fokhagyma nélkül is jó), sót, olívaolajat és krémes majonézt teszek rá egy jó nagy adagot: annyit amennyit felvesz – ezt akkor fogom látni, mikor elkezdem összekeverni.

Gyönyörű harsány pink színe lesz ennek a salátának és aki azt gondolná, hogy a nyers cékla nem lesz finom, az téved. Ezt a receptet ki lehet próbálni sárgarépával is, elképesztően finom azzal is.

 

 

receptszilvi

 

Jó főzést és jó étvágyat kívánok!

Géczy-Gaál Szilvia

receptszilvi3

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.