Először videózták le a trükkös bogarat, ami egyszerűen kimászik az őt lenyelő békából

Képes sértetlenül kimenekülni az őt lenyelő békából egy különleges bogár, a Regimbartia attenuata.

 

 

A rovar bizonyos békafajokból képes épségben előkerülni, ilyen például a Pelophylax nigromaculatus. Más békákhoz hasonlóan ennek a fajnak sincsenek fogai, így nem tudja a rovarokat lenyelés előtt megölni. Ezt a feladatot az emésztőrendszere végzi el. Ez azonban nem működik a Regimbartia attenuata esetében, amely Sindzsi Szugiura, a japán Kobe Egyetem ökológusa szerint ürítésre ingerli a békát, hogy aztán az ürülékkel együtt kiszabaduljon.

A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be arról, hogy első alkalommal sikerült dokumentálni, amint a rovar épségben kimászott a békából az elfogyasztása után.

A bogár és a béka Japán ugyanazon mocsaras területén él. Fiatal és felnőtt békákkal etették meg a bogarakat a szakértők, hogy a rovar önvédelmi technikáját megvizsgálják. A békák könnyedén lenyelték a rovarokat, de hat órán belül a bekebelezett rovarok 93,3 százaléka előbukkant a hátsó fertályukon, ugyanolyan élénken, mint hosszú utazásuk elején.

A kutatók megfigyelték, hogy ugyanez történik négy másik békafaj, a Pelophylax porosus, a Glandirana rugosa, a Fejervarya kawamurai és a Hyla japonica esetében is.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.