Egy több tíz éves éves történet újabb fejezete – Több mint száz petíciót adtak át a Frankhegy közművesítéséért Budaörsön

(Budaörs, 2020. július 9. – Budaörsi Infó) 2020. július 8-án a Frankhegyi Víziközmű Társulás elnöke Pusztayné dr. Jakab Róza és az ellenőrző bizottság elnöke Gidófalvi-Popgeorgijeva Márta több mint száz aláírt petíciót adott át dr. Bocsi István jegyzőnek a budaörsi Városházán. A még a rendszerváltás előtti/körüli időkben felparcellázott frankhegyi üdülőövezeti telkekre a tulajdonosok az évek folyamán építkezni kezdtek és ma már sokan állandóan ott is laknak. Viszont a terület nagy részén nincsenek közművek, se víz, se csatorna.

 

 

 


Budaörsön a Frankhegyen élő érintettek aláírásával összesen 104 petíciót adtak át a budaörsi Városházán a jegyzőnek, amit 108 tulajdonos, 81 családtag, valamint 10 támogató írt alá.


 

Az átadáson Pusztayné dr. Jakab Róza elmondta, hogy ennek petíciónak az a célja, hogy minél gyorsabban legyen a Frankhegyen közmű. A közmű alatt a víz- és csatorna hálózatot, illetve a felszíni víz elvezetését értette.

Elmondása szerint 2001-ben jegyezték be ezt a társulatot, és most már majdnem 20 éve annak, hogy harcolnak azért, hogy legyen közmű.

Kiemelte, hogy szem előtt tartják, hogy valóban a jogszabályoknak megfelelően működjenek, és hogy szétválasszák a társasági feladatokat és a tulajdonosi hozzájárulásokat.

“A tulajdonosok azt is vállalták, hogy önként, ingyen leadják azokat a telekrészeket, amelyek a közterületek kialakításához szükségesek.

Szeretnénk, ha a közművesítés haladna, mi partnerek vagyunk abban, hogy segítsük az Önkormányzatot a fejlesztésben is, de megfelelő partneri hangnemet kérünk, mert sok mindent vállalunk azért, hogy ez megvalósuljon.”

 

Pusztayné dr. Jakab Róza a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az ügy jelenlegi állásával kapcsolatban pontos és részleteivel tájékoztatást fog adni hamarosan.

 

 

frankhegyvizikozmupeticio20200708 (3)

 

Az aláírt petíciókat dr. Bocsi István jegyző vette át, aki elmondta, hogy a frankhegyi területrész több mint 130 hektár, és ha ez a terület beépülne, akkor az 25%-al megnövelné a budaörsi lakóterületet (ha a lakótelepet most ebben az esetben nem vesszük bele a számításba).

 

 

frankhegyvizikozmupeticio20200708 (2)

 

“… Nem az a kérdés, hogy együttműködik-e az Önkormányzat a tulajdonosokkal, hanem, hogy úgy akar együttműködni az Önkormányzat, hogy lássa: ha 25%-al megnöveli a lakóterületet, akkor hová jut…

… Fontos megtudni először, hogy mi a jövőképe ennek a területnek. Ez a 25%-os emelkedés csak a közlekedést olyan mértékben terhelné meg, hogy még a Csiki Csárdánál is közlekedési gondokat okozna.

Azoknak a kérdések, amelyeket felvetnek a petícióban, azoknak örülünk, de az első kérdés az, hogy teret nyit-e az Önkormányzat egy ekkora fejlesztésnek, és hogy milyen feltételekkel. Ezek azok a feltételek, amelyekkel nem tudtunk dűlőre jutni eddig (az elmúlt húsz évben).

Ami nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy a Víziközmű Társulat építsen, nem kell az Önkormányzattal semmilyen szerződést kötnie, hiszen van építési szabályzata. Amióta jegyző vagyok – több mint 10 éve -, én egyetlen méter tervvel sem találkoztam, amit bárki behozott volna …”

 

A Városháza korábban életre keltett egy külső szakértők által vezetett mediációs csapatot a hivatal és az érintett frankhegyi lakosok között, de a lakosok többsége feleslegesnek ítélte azt, és nem is született kompromisszumos megoldás.

A frankhegyi fejlesztésekkel kapcsolatban tovább folynak majd az egyeztetések. Amennyiben lesz lényegi előrelépés megosztjuk olvasóinkkal.

 

Az átadott petíció tartalma:

 

Scanned Document

Scanned Document
(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.