Olvasóink az erdőtűzről – Úgy éreztem, mintha egy filmben lennék, nem szeretném még egyszer átélni!

(Budaörs, 2020. április 12. – Budaörsi Infó) 2020. április 10-én Budaörsön, a Hold utca feletti erdős részen egy körülbelül 6 hektáros területen kigyulladt az aljnövényzet, fatuskók, cserjék. A tüzet csak szombat hajnalra sikerült teljes egészében eloltani. A tűz okát egyenlőre még vizsgálják. A Budaörsi Infóban rendszeresen értékes információkat megosztó Berta Katalin természetvédő a budaörsi erdőtűzzel kapcsolatos – indulatoktól sem mentes – nyilatkozata sokakat késztetett vélemény nyilvánításra a közösségi oldalakon. Egyes olvasóink a saját tapasztalatukat osztották meg szerkesztőségünkkel a katasztrófáról. Ezek közül ismertetünk meg Önökkel most egy helyszíni beszámolót.

 

 

 


 

“Azoknak, akik, mit sem tapasztaltak az egészből.

Tegnap úgy 4 óra körül – éppen tanulás közben – arra lettem figyelmes, hogy bent a lakásban elsötétülnek a fények, azt hittem végre vannak felhők. Kinéztem és csak azt láttam, hogy nagyon gyorsan száll valami, azonnal leesett, hogy ég az erdő!!!

Anya hívta gyorsan a tűzoltókat, közben megírtam rögtön az utcánknak (mert van egy facebook-csoportja az utcánknak), hogy ég az erdő, de addigra már sokak hívták a tűzoltókat.

Nagy nehezen elindultak, hallottuk a szirénázást, de sajnos az erdőt nem tudták megközelíteni, nem volt olyan ösvény ahova felfért volna az autó és lett volna tűzcsap.

A helyiek, akik ismerték a környéket, ők igazították útba a tűzoltókat, volt aki quad-dal vitt fel tűzoltót.

A tűz keletkezésének helye a Hold utca közelében volt, oda 70 tűzoltó érkezett. A tűz másik vége a mi utcánk volt, ide 2 tűzoltóautó érkezett, hogy védje a házakat, ha leérne hozzánk a tűz.

Az egyik lakó beírt a csoportba, hogy kellene lapát, fejsze, csákány, láncfűrész.

Több civil önként ment segíteni a tűzoltóknak. Közben a helyi háziasszonyok nagy bográcsozást rendeztek, a tűzoltókat így látták el. A szomszédságok hozták a papírtányért, evőeszközöket nekik.

A tűz gyorsan terjedt, a szárazságtól és az erős széltől. 6 hektáron égett az erdő. A tűzoltók hajnali 2-ig oltották a tűzet. Másnap délelőtt is folytatódott a munka.

A tűzoltók és az apukám is azon dolgoztak, hogy eloltsák azokat a tűzfészkeket lapáttal, ahova nem értek el a tömlők.

A helyi lakosok a tűzoltókkal egészen délutánig váltva egymást oltották a maradék égő, parázsló cserjéket, fatörzseket.

Esküszöm úgy éreztem magam, mint ha egy filmben lennék. Nem szeretném még egyszer átélni!

Minden tűzoltó és a civil emberek segítsége előtt, le a kalappal!

Kérem mindenki maradjon otthon, és védje a környezetét!

 


 

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

Szombat hajnalra sikerült eloltani az erdőtüzet Budaörsön

Ég az erdő Budaörsön

Azoknak, akiknek semmi nem elég, hogy észhez térjenek – Berta Katalin: Felgyújtottátok a hegyemet!

 

 

Figyelem!

A tegnapi tűz következtében, valamint a helyszínen dolgozó tűzoltók kérésére, Budaörs városában részleges települési zárlatot rendelt el Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, 2020. április 11-én 12 órától kezdődően, április 14-én 24 óráig tartó időszakra.

Részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak!

 

 


Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben

Mint ahogy korábbi cikkünkben megírtuk április 10-étől péntektől – a fokozott erdőtűzkockázat miatt – országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint idén már csaknem 4 ezer szabadtéri tűzeset volt, köztük egy halálos.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.