Egyre gyorsabb ütemben terjed az új koronavírus Kínában – Továbbra sincs magyar beteg

(Budaörs, 2020. január 27. – Budaörsi Infó) Egyre gyorsabb ütemben terjed az országban  az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző – jelentette ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

 

Ma Hsziao-vej, a bizottság vezetője egy vasárnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az igazgató kiemelte: az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben – amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa -, a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Ma mindazonáltal rámutatott: a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre. Hozzátette: bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani. A vezető az elkövetkező időszakra további intézkedések bevezetését jelezte előre.

Az igazgató bejelentette: további ezer orvost és ápolót, valamint még több egészségügyi felszerelést küldenek Vuhanba, ahová már megérkezett a hétvégén odavezényelt, több mint 1350 fős orvosi személyzet. A kormányzat emellett folyamatosan figyelemmel kíséri a vidéki települések helyzetét is, illetve a sok helyen fennálló egészségügyi készlethiány miatt az illetékes hatóságok minden lehetséges úton igyekeznek a felszerelések utánpótlását biztosítani – mondta.

Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és a e-kereskedelemre egyaránt érvényes.

 

 

koronavirus_kina2_2020

 

Tisztifőorvos: nincs tudomásunk magyarországi betegről

 

Budapest, 2020. január 26., vasárnap (MTI) – Az országos tisztifőorvos közlése szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Müller Cecília egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak.

A szakember egy tévéműsorban vasárnap arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon – mondta Müller Cecília.

Hozzátette: influenzaszezonban előfordulnak koronavírusos megbetegedések, de ez most valami egészen új. A szakemberek vizsgálják a nemrég létrejött változatot, keresik az ellenszerét, kutatják terjedését. Továbbá működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a “tüsszentési etikett” betartása.

Kérdésre válaszolva a szakember azt mondta: a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

 

 

A WHO ajánlása a Facebook-oldalán:

 

A WHO ajánlásai a tüdőgyulladást okozó ÚJ KORONAVIRUS (2019-nCoV) megelőzésére: alap higiénés és alap élelmiszerbiztonsági rendszabályok betartása!

🤲  Gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal

🤧  Tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges

🌡  Lázas beteggekkel való kontaktus kerülése

👨‍⚕️  Lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ adás

🐰  élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent

🥩  nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése

 

 

 

 

Továbbra sincs magyar beteg

 

Budapest, 2020. január 26., vasárnap (MTI) – Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Menczer Tamás közölte: sem Magyarországon sem külföldön nincs tudomásuk magyar betegről, és olyan külföldiről sem tudnak, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna.

Hozzátette: az önkéntes jelentkezés alapján a KKM már hat magyarról tud, aki a lezárt Hopej tartományban van. Mind a hatan egészségesek, a pekingi magyar nagykövetség mindannyiukkal kapcsolatban van – mondta. Közülük négyen egy gyár újranyitásán dolgoznak Vuhanban február elejéig, és nem szeretnék elhagyni a várost. Egy másik ugyanott tartózkodó magyar azonban elhagyná a várost, amint lehet, de nem Magyarországra utazna, hanem egy másik tartomány fővárosába, Hangcsouba menne, ahol él és dolgozik. A hatodik magyar nem Vuhanban, hanem Hopej egy másik városában él, és amint lehet, hazatérne Magyarországra – tette hozzá.

Menczer Tamás elmondta: a pekingi magyar nagykövetség kapcsolatban van a kínai külügyminisztériummal, valamint Hopej tartomány, és Vuhan város külügyi irodájával is.

Hangsúlyozta: szombaton és vasárnap is egyeztetett az országos tisztifőorvossal, akinek tájékoztatása szerint a magyar egészségügyi rendszer felkészült, rendelkezésre állnak a vírust kimutatni képes tesztek. Eddig két gyanús eset volt, de mindkettőnél kiderült, hogy nem a koronavírusról van szó – mondta. Hozzátette: amennyiben a vírus megjelenne Magyarországon, Budapesten és vidéken is megvannak azok az egészségügyi protokollok, amelyek szerint el kell járni.

A külügyminisztérium fokozottan figyeli, hogy a világon – és főként Európában – az országok milyen biztonsági protokollokat léptetnek érvénybe, valamint azt is, hogy a repülőtereken bevezetnek-e rendkívüli intézkedéseket. Azt is figyelemmel kísérik, hogy van-e olyan ország, amely utazási korlátozást vezet be Kínával szemben, de ilyen döntésről jelenleg nem tudnak – közölte.

Hozzátette: ha bárkinek segítségre van szüksége, a budapesti, 24 órában hívható konzuli ügyeleti vonal száma +3680368036, ez Viberen a +36303636555, a WhatsApp alkalmazáson keresztül pedig +36303636111 számon hívható, a pekingi nagykövetség ügyeleti vonala pedig a +8613701382159-es telefonszámon érhető el.

Menczer Tamás arról is beszámolt: a bangkoki nemzetközi repülőtér fogdájában helyi idő szerint vasárnap reggel elhunyt egy magyar férfi, akit ezért vettek őrizetbe, mert a lejárt vízuma ellenére az országban maradt, és az idegenrendészeti ügyintézésig helyezték el a repülőtéren levő rendőrőrs fogdájában. A jelenlegi információk szerint a halálesetnek nincs köze a koronavírushoz – sokkal inkább cukorbetegséghez lehet köze – de a bangkoki nagykövetség kapcsolatban áll a thai hatóságokkal, akik vizsgálják az eseményt – ismertette.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a csoportos be- és kiutazások tiltása Kínában a jelenlegi információk szerint kizárólag a kínai turistákra vonatkozik majd. Arról is beszélt: az EU-s országok túlnyomó többsége nem vezetett be rendkívüli intézkedést a repülőtereken, hőkaput csak néhány ország alkalmaz. Nem kizárt, hogy rendkívüli intézkedést a későbbiekben Magyarországon is bevezetnek, de egyelőre nem tartják indokoltnak – emelte ki.

 

 

koronavirus_kina1_2020

 

Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat

 

Prága, 2020. január 26., vasárnap (MTI) – Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket – jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.

 

 

Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést

 

Washington, 2020. január 26., vasárnap (MTI) – Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést, amelyet a koronavírus okozott – jelentette be vasárnap a kaliforniai Los Angeles megye egészségügyi hivatala.

A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Nevét és azt, hogy a megye melyik városában ápolják, nem hozták nyilvánosságra.

Közleményében az egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy nincs közegészségügyi vészhelyzet, járványra sem kell készülni.

Kaliforniában ez az első koronavírusos megbetegedés, az Egyesült Államokban pedig a negyedik.

Kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást, egy harmincas éveiben járó amerikai férfinál, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városától mintegy 30 kilométernyire északra fekvő Everett kórházában ápolják, az orvosi jelentések szerint állapota kielégítő. Pénteken Chicagóban jelentették be, hogy egy hatvanas éveiben járó nőt kezelnek e betegséggel, csütörtökön este pedig Texasban kezdtek meg egy, a betegség tüneteit mutató páciens alapos kivizsgálását.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteki közleményében tudatta: jelenleg 22 tagállamban, összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.

 

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.