Koronavírus – Népegészségügyi központ: kicsi a megjelenés valószínűsége az EU-tagállamokban

Jelenleg kicsi a valószínűsége annak, hogy a tüdőgyulladást okozó új koronavírus valamely EU-tagállamban is felbukkanjon, bár a január végi kínai újévi ünnepségek miatt jelentősen nő majd a Kínába tartó és a Kínán belüli utasforgalom, és ezzel növekszik a kockázat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI-vel.

 

A közleményben azt írták: a Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – a többihez hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Ezek közé tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, valamint a közel-keleti koronavírus, a MERS.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt – ismertették.

Kiemelték, három EU-tagállam (London, Párizs, Róma) repülőteréről indulnak közvetlen járatok a kínai Wuhanba. Más EU-országok nagy forgalmú reptereiről, légi csomópontjairól átszállással lehet eljutni oda. A kínai hatóságok a wuhani nemzetközi repülőtéren január 15-ével bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, mivel az jelentős anyagi ráfordítást és humán erőforrást igényel, nagy fennakadást okozhat az utasforgalomban, hatékonysága viszont nagyon alacsony – írták.

A népegészségügyi központ a Kínába utazók számára azt hangsúlyozta: jelenleg a heveny légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés rendszabályok betartása a legfontosabb. Azt javasolják, mossanak gyakran kezet, kerüljék a beteg emberekkel, illetve állatokkal való kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat. Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusok cirkulációjával is számolni kell, ezért az oda utazóknak ajánlják az influenza elleni védőoltást.

Az új koronavírus által okozott tüdőgyulladással járó megbetegedések megelőzésére nincs oltóanyag – írták. Fontosnak nevezték, hogy ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek az utazás előtt, alatt vagy azt követően, forduljon orvoshoz, és jelezze, hogy hol járt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által kiadott, ellenőrzött szakmai információkat fogadja el hitelesnek, intézkedéseit a nemzetközi egészségügyi rendszabályban foglaltaknak megfelelően hozza meg – áll a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.