Évértékelő 2019 – Gajdos Frank Katalin: A Frankfurter Allgemeine Zeitung egész oldalas cikket közölt a budaörsi Heimatmuseumról

(Budaörs, 2019. december 05. – Budaörsi Infó) A karácsony közeledtével arra kértük a budaörsi intézmények vezetőit, hogy foglalják össze elmúlt évüket, és osszák meg velünk legmaradandóbb élményeiket. Sorozatunk első részében Gajdos Frank Katalint, a Heimatmuseum igazgatóját kérdeztük. 

 

 

Hogyan telt az elmúlt év a Heimatmuseumban?

Múzeumunk minden korosztályt megszólító, gazdag kínálata – állandó és időszaki kiállításai, tudományos előadásai, szabadegyetemi szemináriumai, gyerekeknek szóló vidám eseményei – nagyon kedvelt programok.

Amióta megkaptuk az „Év tájháza 2018” elismerést, még gyakrabban érkeznek hozzánk bel- és külföldről látogató csoportok, akik a múzeumlátogatás után szívesen megismerik Budaörsöt egy Városi séta keretében. Tehát sok látogatóval, mozgalmasan, színesen telt nálunk 2019.

 

 

heimatmuseum18_05_12_atado (1)

 

Milyen újdonságok, említésre méltó események történtek 2019-ben?

A bel- és külföldi érdeklődők, visszatérő csoportok miatt kínálunk az állandó kiállításaink mellett időszaki kiállításokat: 2019 elején volt látogatható Márkus József festőművész kiállítása „Negyven éve, négy éve és most” címmel, majd áprilistól Benkóczy Péter Sr. autodidakta festő „Aktív 20 év a festészetben” c. kiállításának megnyitójára érkeztek a művészetek, festészet iránt érdeklődők.

A Tájházak Napja alkalmából nyílt meg tavasszal „Daniel Stein – Margaretha Keiber 1912” című kiállítása, amely a hartai bútor gyűjtemény egy szeletét mutatja be.

Május elején München, New York, Abu Dhabi múzeumai után nálunk nyílt meg egy világhírű szobrászművész Ingo Glass időszaki kiállítása, akiről Eugen Gromiger a kilencvenes években megjelent publikációjában jegyezte meg: “bár mi mindannyian európainak mondhatjuk magunkat, Ingo Glass mégis különös mértékben az”.

Nyáron névadónkról tekinthettek meg látogatóink egy kiállítást 145 éve született címmel, melyben Bleyer Jakab életét ismerhették meg.

Amint becsöngettek, mi újabb izgalmas meghívókat küldtük ki az Érdeklődőknek: szeptemberben a Budaörsön élő és alkotó fiatal divattervező művész Gájász Enikő kiállítása nyílt meg Absztrakció címmel, majd október végén egy igazán különleges időszaki kiállítás dobogtatta meg a Budaörsiek – főleg nagymamák, anyukák és lányok szívét: Ezt varrd össze! – Német játékvarrógépek a 19.-20. századból címmel (ami 2020 júliusáig látogatható).

 

 

heimatmuseum18_05_12_atado (37)

 

Mi az, amire a legbüszkébbek?

Májusban a bretzfeldi vendégeknek nagyon tetszett múzeumkertünk a szaletlivel, az állandó- és időszaki kiállítások és a program is, Bretzfeld polgármestere külön megköszönte munkánkat, ami büszkeséggel töltött el minket.

Emellett nyári, német nyelvű programjainkon (júniusi hagyományőrző táborunkban, júliusi projekt-hetünkben), bretzfeldi barátaink látogatásain minden korosztály képviselve volt és a cikkek, levelek, beszélgetések alapján mindenki jól érezte magát. Ezeknek a pozitív visszajelzéseknek különösen örültünk.

 

A 2020-as évet illetően milyen terveik vannak?

Októberben, a Teremtés hetében egy izgalmas délutánra invitáltuk az Érdeklődőket, Lechner Judit kertészmérnök és múzeumunk kis fűszerkertje segítségével. Négy apró ágyásban virulnak itt már két éve a gyógynövények, láthatóan jól érzik magukat, és hasznosságuk mellett már a látványuk, illatuk is elvarázsolja az arra járókat!

Ezek a növények és kiállításainkon látható bútorok, használati tárgyak, gazdasági eszközök egy olyan világról mesélnek, amiben a fenntarthatóság, a mértékletesség, a teremtett világ tisztelete a mindennapi élet szokásrendjét teljesen átjárta.

Mit üzennek nekünk ezek a tárgyak, növények a múltról? Mit élhetünk meg, tanulhatunk  belőle újra napjainkban, környezetünk védelmére? Erre szeretnénk 2020-ban egy izgalmas program keretében választ adni budaörsi tanulókkal együtt.

 

 

heimatmuseum18_05_12_atado (39)

 

Mi volt a legjobb élménye mint intézményvezetőnek 2019-ben?

A Magyarországon élő német kisebbség közössége hisz bennünk, hiteles helynek tart minket és szakmai munkánkat elismeri, sőt, külföldön is sok helyen ismernek már minket kutatásaink által. Júliusban a legolvasottabb német napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung írt egy egész oldalas pozitív cikket múzeumunkról, munkánkról, és megjelenése után több tucat gratuláló levél, hívás érkezett Németországból.

Azt hiszem, ez volt múzeumunknak és nekem a legjobb élmény ebben az évben.

 

Kérem ossza meg velünk egyik legkedvesebb karácsonyi élményét. 

Három gyermekem mindig várja már Karácsonyt és a legkisebb (Gergő, 6 éves) örömmel hallgatja a családi legendárium néhány kedves vagy vicces adventi történetét, mint például azt, amikor Nagypapám Mikulásnak öltözve próbált meglepni minket, de cipője azonnal elárulta, így ő kapott virgácsokat…

A mókás készülődés mellett Nagyszüleim szívesen meséltek a régi Karácsonyok hangulatáról, a lelki feltöltődés időszakáról. Ilyen lelki gazdagságot, szép karácsonyt kívánok a budaörsi Heimatmuseum nevében Önöknek és kedves Családjuknak!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.