A világ csodái és a felfedezések kora a 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja témája

Országszerte csaknem 150 múzeum várja színes programokkal az érdeklődőket szeptember 23. és november 10. között a 14. Múzeumok Őszi Fesztiválján, amelynek kiemelt témája a világ csodái és a felfedezések kora.

 

Országszerte 50 településen több mint 1500 program várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján – mondta el Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szentendrén.

Hozzáfűzte: a programsorozat fontos eseménye a magyar múzeumi szakmának és sokakat, köztük gyermekeket is elér, akik másként nem biztos, hogy eljutnának múzeumi kiállításra.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja megmozgatja a teljes múzeumi szakmát, nem csupán a nagy kiállítóhelyeket, hanem a vidéki kistelepüléseken a tájházakat, kis helytörténeti intézményeket is – emelte ki a sajtótájékoztatón Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A fesztivál idén több programmal emlékezik meg arról, hogy Magellán 500 évvel ezelőtt, 1519 szeptemberében indult el a Földet elsőként körbehajózó expedíciójára, valamint hogy mintegy 250 évvel ezelőtt kezdődött el az átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásokat hozó ipari forradalom.

Cseri Miklós hozzáfűzte: idén is megemlékeznek az első világháborúról, 2019-ben elsősorban a háború által hozott innovációra, technológiai változásokra koncentrálnak.

A fesztivál kiemelt tematikája idén a Tudományos találkozások a múzeumban elnevezésű programcsomag, amely 94 eseményt fog össze, és a múzeumokban folyó tudományos munkára és eredményekre hívja fel a figyelmet – mondta el Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese.

A programok közül kiemelte többek között a Varázslények – Mesebeli küldetés című kiállítást, amelyre a Vajdahunyadvárba várják a gyerekeket, valamint a Ráth György-villa Mi szecessziónk című kiállításának tematikus tárlatvezetését.

A sétálj, gyalogolj bringázz velünk! csomagban 68 program kapott idén helyet. Lesz arborétumi séta a Pannonhalmi Apátságban, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) programján pedig nagy költők és írók felejthetetlen szerelmeinek nyomába eredhetnek az érdeklődők Budapesten. A kamaszoknak szóló programok között szerepel a

Magyar Nemzeti Múzeum Nők a középkorban és a Lapidáriumi alvilágjárás elemlámpával című rendhagyó tárlatvezetése is – tette hozzá.
A teljes programkínálat az oszifesztival.hu internetes oldalon érhető el. A fesztivál kiemelt támogatója a közmédia M5 kulturális csatornája. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.