Digitális gyerekek – digitális szülők

„Ha az internetről van szó, szülőként néha muszáj rossz zsarunak lenni”

 

 

Az iskolások zöme a Z generáció tagja, akiket digitális bennszülöttekként is definiálnak, hiszen mindennapjaikat átszövi a számítógép és az okoseszközök használata.

A kapcsolatokat egy időben élik meg, a valós és a virtuális világban egyszerre zajlanak az események, a kettő szinte már nem is válik el egymástól.

Kialakul a lépéstartás az információkkal, természetesen nem lehet minden információt fejben tartani, de bármi bármikor megtalálható. Mindez természetes része az életnek, nagyon gyorsak az elérési utak. Soha sincsenek egyedül, bármikor lehetnek online, bárhol és bármikor beszélhetnek magukról, kiadhatják érzéseiket, gondolataikat.

Digitális szülőnek lenni pedig nem más, mint szülőként megérteni az internettel együtt élő gyerekek digitális környezetét. Minőségi időt kell velük tölteni, az online világban szerzett élményeiket meg kell ismerni, beszélgetni kell velük erről, figyelmesen meg kell hallgatni és segíteni nekik felfedezni a világháló adta számtalan lehetőséget.

Az internetes veszélyek minden korban mások. A kisgyerekeknél az ijesztő, nem nekik való tartalmak okozhatnak álmatlan éjszakákat, rossz emlékeket.

Kamaszkortól egyre több időt töltenek az interneten. A 18-19 éves korosztály 76% internet használó, megdöbbentő, hogy ugyanez az adat a 14-17 évesek körében 94%, ami azt jelenti, hogy szinte nincs olyan magyar tini aki ne lógna az interneten.

Az idősebb korosztályban jogosan merül fel a kérdés: „mit lehet ott ennyi ideig csinálni?”… közösségi oldalakat böngészni, ismerkedni, játszani, zenét letölteni, csevegni, tanulni…

A szülők, illetve a család felelős hozzáállása kulcsfontosságú szerepet tölt be a gyermekek online jelenlétét illetően.

Az operációs rendszer beállításával és különböző szűrőprogramok segítségével szemmel tarthatja gyermeke online tevékenységét, korlátozhatja az elérhető oldalakat, valamint akár a gép előtt töltött idő mértékét is.

 

 

online_szamitogep_internet_kapcsolat_informatika

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.