Indonézia a földrengéseket tekintve a világ legaktívabb térségében található

Indonézia földtani értelemben a világ legaktívabb térségében fekszik, ahol nagy a tektonikai lemezek mozgása, évente 3-4 centimétert csúsznak el egymáshoz képest – mondta Tóth László szeizmológus egy vasárnap esti tévéműsorban.

 

Tóth László közölte, a mostani földmozgás környékén általában 5-6 évente előfordul 6,5-nél nagyobb erősségű földrengés.

A szeizmológus közölte: a földrengéseket nem tudják előre jelezni.

Az indonéziai Celebeszt (Sulawesit) pénteken megrázó, 7,7-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak legalább 832 halottja és több száz sérültje van, sok embert eltűntként tartanak nyilván. A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés.

 

Az EU 1,5 millió euró segélyt juttat az indonéziai földrengés és szökőár sérültjeinek

Az Európai Unió 1,5 millió euró (mintegy 480 millió forint) sürgősségi segélyt bocsát az indonéz földrengés áldozatai számára – közölte az Európai Bizottság vasárnap.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos közleményében hangsúlyozta, gyors és hatékony segítségre van szükség a hétvégén Indonéziában bekövetkezett földrengés és az azt követő szökőár okozta károk helyreállítási munkálataihoz és a sérültek ellátásához.

Elmondta, az unió szolidaritását kifejező támogatás a legkiszolgáltatottabbakat segíti, és hozzájárul az olyan alapvető ellátások biztosításhoz, mint az élelmiszerek beszerzése, a menedékhelyek kialakítása, valamint a víz-, és az orvosi ellátás fenntartása.

Az Európai Bizottság ezen kívül humanitárius szakértőt küld a helyszínre, valamint a mentésben és kárelhárításon dolgozó szolgálatok rendelkezésre bocsátja az unió Kopernikusz nevű műholdjának képeit – tette hozzá.

Pénteken először egy 5,9-es, majd egy 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt csaknem három méter magas szökőár alakult ki. A földrengés fészke a felszínhez közel, alig 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugatra. Szombat reggelig több kisebb utórengést regisztráltak. A városban és közvetlen környékén csaknem háromszázezren laknak.

A területet további 170 rengés érte. A legfrissebb összesítések szerint a földrengésnek és az azt követő szökőárnak már 832 halottja és több száz sérültje van.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Sumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.