Új vezető a Piros Rózsa Népdalkör élén

(Budaörs, 2018. április 4. – Budaörsi Infó) Berente Imréné Erzsike a Piros Rózsa Dalkör alapító tagja és vezetője. 2018-ban viszont elérkezettnek érezte az időt ahhoz, hogy átadja a stafétabotot. A továbbiakban Bányai Márton veszi át a helyét.

 

 

Berente Imréné Erzsike a Budaörsi Infónak elmondta, hogy azért döntött úgy, hogy befejezi a Népdalkör művészeti vezetését, mert szeretne több időt szentelni a családjára.

„Egy idő után rájön az ember, hogy az idő nagy úr, s rájövünk arra, hogy hol vannak a hangsúlyok.  Most úgy éreztem, hogy ezt is szeretném lezárni, mert nagyon szeretnék a családom felé még többet adni, hiszen a családomtól mind a pedagógiai munkám alatt, mind a népdalköri munkám alatt annyi támogatást, és annyi háttérből eredő támasztást kaptam, hogy most érzem azt, hogy az idő elszáll, és vigyáznunk kell. Ez az egyetlen oka annak, hogy elgondolkodtam azon, hogy mit mondd nekem az idő. S azt mondja, hogy olyan sok szép sikert, olyan sok szép élményt szereztem, hogy most húzni kell egy vonalat, és lépünk.”

 

pirosrozsadalkor4

 

Mi volt a legjobb élménye a Piros Rózsa dalkörrel?

A legemlékezetesebb a Budaörsi közönség szeretete. Az a szeretet, az az elismerés, az a támogatás az az érzelmi támogatás, amit a Budaörsi közönségtől kaptunk, úgy érzem, hogy az a LEG.

 2007-ben indultunk az én vezetésemmel valahonnan, s a vége az lett, hogy tényleg nagyon sok díjat kaptunk, s a végén ott a korona az Aranypáva Nagydíj.

Rengeteg élményt szereztünk, melyek a díjaknál is fontosabbak. Tudtuk, hogy dolgoztunk, s az eredményt hozott. Beletettük az érzelmeinket, a lelkünket, s azt éreztük, hogy de jó, hogy ez eljutott valakikhez. Ami nagyon fontos, a Budaörsi Önkormányzat támogatása nélkül ezt nem tudtuk volna megtenni. Mert a Budaörsi önkormányzat támogatása tette lehetővé számunkra azt, hogy utazzunk, hogy eljuthattunk Felvidékre, Kárpátaljára, Erdélybe.

A dalkörrel olyan sok szép élményt éltünk át, olyan sok emberséget élhettünk meg, sok szeretetet, megbecsülést kaptunk.”

 

pirosrozsadalkor

 

 

Bár a vezetést átadja másnak, Erzsike mégsem lép ki Dalkörből egyelőre.

„Úgy érzem, hogy nagyon finoman és nagyon pianóban, jó ha az ember átadja a „gyermekét”, feladatot másnak, s úgy illik ebben segítenem kell. Hiszen szégyelleném, ha megszerzett tudást, tapasztalatot nem adnám át.”

 

Miért pont Bányai Mártonra esett a választás?

„Mártont a közgyűlés választotta meg. 2005-ben dalköri tag volt. Majd csak női kórus lettünk. Ekkor elindult elsősorban a nóta felé. Olyannyira, hogy a Kárpát medencében szerveztek egy nóta sztár versenyt, amit meg is nyert. A mi kapcsolatunk nem szakadt meg. Erdélyi útjainkat is Márton szervezte meg, többek között voltunk Makfalván, Hármasfaluban, s amely a legemlékezetesebb: Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában történt nagy sikerű szereplésünk.
Márton lelkében mindig ott volt a népdal. Amikor eljött az az idő, hogy úgy éreztem nem szeretném a népdalkör vezetést továbbvinni, de a dalkör szeretne tovább létezni, akkor ott volt Márton. Aki megkérdezte, hogy mit szólnék ha ő átvenné a vezetést? S mondtam, hogy nagyon örülnék.”

 

 

Bányai Márton

 

Bányai Márton Székelyföldön született (Makfalva községben). Foglalkozása 15 éve a magyarnóta éneklése. Előképzettségét tekintve abban a szerencsés helyzetben van, hogy személyesen a példaképeitől tudta elsajátítani a nótaéneklés csínját-bínját.

„A magyarnóta éneklés mellett szívem csücske még a magyar népdal is. Már gyermekkoromban vonzottak a népdalok, nóták, ahol énekszó hallatszott a falumban, biztos hamar odakeveredtem én is.”

 

Mikor kerültél először kapcsolatban a Piros Rózsa Dalkörrel?

“Körülbelül a magyarnóta énekesi karrierem kezdetével egy időben Egy művésztársam hívott el először. Nagyon tetszett a gyönyörű előadásmódja és precíz felkészülése a Dalkörnek, így hát maradtam a Dalkör tagja és szólistája. A mai napig részt veszek szinte minden budaörsi előadásukon.

 Örömöm ez a lehetőség, hogy megtisztelt a Dalkör a bizalmával és megválasztottak az idei évtől művészeti vezetőjüknek. Nagy segítségemre van Berente Erzsike – előző művészeti vezető -, aki a vezetői tisztségről való lemondása után is a Dalkör tagja maradt és mint képzett népdalos, segít elindulni ezen a számomra új úton.”

 

pirosrozsadalkor

 

Milyen változtatásokat tervez a közeljövőben?

“Változtatáson esik át egy kicsit most a Dalkör, a próbáinkat és az előadásainkat immáron népzenei kísérettel tartjuk. Népzenészünk Nyári László prímás, aki a Rajkó zenekar egyik felkészítő tanára. Látszik, hogy ez a merőben új helyzet a Dalkör tagjainak is tetszik, úgy a próbákon, mint az előadásokon más jellegű élményt nyújt a zenei kíséret. További tervünk még, hogy frissítsük és bővítsük a Dalkört, fiatalokkal és férfi tagokkal is. Távlati tervem a Dalkör létszámának megduplázása. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy invitáljak minden népdalozni vágyót Dalkörünkbe, melynek próbáit hétfőnként tartjuk 18 órai kezdettel a budaörsi Közösségi Házban. Aki szívesen csatlakozna hozzánk, keressen meg bátran, várjuk szeretettel!”

 

Milyen távlati tervei vannak?

“Nótaénekesként rengeteg tájon megfordulok Nagy-Magyarország területén és örömmel látom, hogy milyen sok hagyományőrző csoport és dalkör létezik. Eredeti tervem az volt, hogy egy nótaklubot verbuválok. Hallva, hogy az előző művészeti vezető leteszi a lantot az idei évtől, tudomásomra jutott, hogy talán evégett feloszlik a Dalkör, így a magyarnóták helyett a számomra szintén oly kedves népdalok mellett döntöttem, fenntartva így a régi múltra visszatekintő, sokszorosan díjazott Piros Rózsa Dalkör működését. Mikor tehát megtalált ez a lehetőség, boldogan voksoltam a Piros Rózsa Dalkör mellett, hogy még sokáig vihesse tovább a népdalok szeretetét és Budaörs jó hírét ez a remek csapat, mely egyértelműen nem tartana itt Berente Erzsike odaadó és nagyszerű munkája, illetve a tagok elhivatottsága nélkül.”

 Már túl vagyunk az első közös előadásunkon. Február 17-én Felvidékre, a gömöri Serkébe volt hivatalos a Dalkör, ahol egy nagyszerű műsor részesei lehettünk és ahonnan remek élményekkel tértünk haza. Idei évre tervezett műsorainkról mindig fogjuk tájékoztatni az érdeklődőket, rengeteg fellépés vár ránk határon innen és túl, természetesen budaörsi eseményeken is sokszor találkozhatunk majd. Legközelebb április 29-én, vasárnap lép fel a Piros Rózsa Dalkör első negyedéves műsorán, mely 15 órakor kezdődik a Jókai Mór Művelődési Központban. Várjuk a kedves vendégeket!”

 

pirosrozsadalkor2

 

További sikeres munkát kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.