Feljelentés-kiegészítést rendelt el a rendőrség Wittinghoff Tamás feljelentésével kapcsolatban

(Budaörs, 2018. január 25. – Budaörsi Infó)  A TV2 televízió 2018. január 19-én este sugárzott Tények c. hírműsorában a budaörsi Kormányablaknál történt eseményről elhangzottak kapcsán 2018. január 22-én Wittinghoff Tamás polgármester feljelentés tett és közleményt adott ki a sajtónak. Az eset kapcsán a Budaörsi Infó szerkesztősége kérdéseket intézett a Kormányablak felettes szervéhez Budakeszire és a rendőrséghez. A rendőrség válaszolt.

 

 

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. január 24-én kelt válaszában a Budaörsi Infó kérdéseire lényegében és részleteiben ugyan nem válaszolt, de annyit sikerült megtudnunk az üggyel kapcsolatban András Tamás r. őrnagy a sajtószóvivőtől, hogy Wittinghoff Tamás polgármester feljelentésével kapcsolatban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el.

A Budaörsi Infó megkeresésére Wittinghoff Tamás polgármester elmondta, hogy hozzá sem írásban, sem szóban nem érkezett semmilyen megkeresés a rendőrségtől a feljelentéssel kapcsolatban.

A riportban elhangzottak szerint egymástól látszólag függetlenül két esetben is arról érdeklődtek a kormányhivatal dolgozóinál, hogyan lehet nagyobb mennyiségű lakcím-bejelentő nyomtatványhoz jutni.

Az egyik esetben egy, a Polgármesteri Hivatalban dolgozó nő kérdezte a kormányablak vezetőjét, Sarkadi Andreát, hogy hogyan lehetne mintegy ötszáz lakcímbejelentő laphoz jutni. A riportból kiderült, hogy az illető egy ismerőse számára szerette volna beszerezni a bejelentőlapokat. A másik esetben a kormányhivatal egy munkatársát telefonon kereste fel egy férfi, az iránt érdeklődve, hogy honnan juthatna 6000, azaz hatezer darab lakcímbejelentő nyomtatványhoz.

 


A Budaörsi Infó a következő kérdésekre kért választ a Rendőrségtől:

– A hétvégén megjelent egy TV2 riport, amelyben azt sugallták, hogy bűncselekmény gyanúja merült fel Budaörsön a Kormányablakban. A riport szerint arról érdeklődtek két alkalommal, hogy hogyan lehet több száz, illetve ezer embert egyszerre budaörsi lakcímre bejelenteni. Elég-e egy ilyen riport ahhoz, hogy eljárás induljon a rendőrségen?

– Az eset kapcsán Wittinghoff Tamás polgármester feljelentést tett. Befogadták-e a feljelentését és indítottak-e eljárást ennek kapcsán az ügyben?

– Milyen büntetésre számíthat az, aki választási csalást követ el, és ez miként bizonyítható be? Milyen kategóriába sorolható ez a fajta tett?


 

 

Budakeszi Járási Hivataltól még várjuk kérdéseinkre a válaszokat.

A rendőrség és Budakeszi Járási Hivatal mellett a budaörsi Kormányablak munkájával kapcsolatban közérdekű általános kérdéseket intéztünk annak vezetőjéhez is – nem az esettel szoros összefüggésben -, amikre szintén várjuk még a reagálást.

 

 


 

A KÖZIGAZGATÁS RENDJE ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK

A választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény

Btk. 350. § (1) Aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés során

a) a jelölési eljárás szabályait megszegve erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást,

b) népszavazás kezdeményezése, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés indítványozása érdekében erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez aláírást,

c) jogosultság nélkül szavaz,

d) jogosulatlanul aláír, hamis adatokat tüntet fel,

e) arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népi kezdeményezésben vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetve anyagi juttatással befolyásolni törekszik,

f) megsérti a választás vagy a népszavazás titkosságát,

g) meghamisítja a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés vagy az európai polgári kezdeményezés eredményét,

h) a jelölési eljárás során az ajánlásáért, illetve a népszavazás kezdeményezése, népi kezdeményezés vagy európai polgári kezdeményezés indítványozása során az aláírásáért anyagi juttatást fogad el,

i) szavazatát anyagi juttatás nyújtásától teszi függővé, és erre tekintettel anyagi juttatást fogad el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltként történő nyilvántartásba vételhez szükséges nyilatkozatában korábbi nemzetiségi önkormányzati képviselőjelöltségére vonatkozóan valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz.

Egyesülési joggal visszaélés

351. § (1) Aki a bíróság által feloszlatott egyesület vezetésében részt vesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki a bíróság által feloszlatott egyesület működésében a köznyugalom megzavarására alkalmas módon vesz részt, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Aki a bíróság által feloszlatott egyesület vezetéséhez vagy működéséhez szükséges vagy azt könnyítő feltételeket biztosítja, vagy ahhoz anyagi eszközöket szolgáltat, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


 

 

Korábbi cikkünk az esettel kapcsolatban itt olvasható:

Feljelentést tett Budaörs polgármestere választási csalás előkészületének gyanúja miatt

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.