Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva: Sok a teendő, mi vagyunk a legkövérebbek az Unióban

(Budaörs, 2017. szeptember 23. – Budaörsi Infó) 2017. szeptember 18-án ülésezett a képviselő-testület. A napirendi pontokat követően ünnepi testületi ülésre került sor, ahol átadták a Budaörs Egészségügyéért Díjat. Az idei kitüntetett Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva. Vele készült interjúnkat a cikkben olvashatják. 

 

 

A Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és közszolgálati tevékenységének elismerésére a Budaörs Egészségügyéért Díjat Dr. Oraveczné dr. Kiss Évának adományozta 2017-ben.

 

17_09_19_unnepi_testuleti (32)

 

Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva a Budaörsi Infónak elmondta, hogy rendkívül nagy megtiszteltetésnek tartja a Budaörs Egészségügyéért Díjat amellyel az elmúlt 17 év gyógyító munkáját minősítette az Önkormányzat.

“Ez a kitüntetés erőt és türelmet ad a jövőben is hivatásom gyakorlásában. Nincs könnyű  dolgunk, mert az egyik fő tevékenységünk az életmód megváltoztatása, ezen belül az étkezési szokások úgynevezett diéta megtanítása, és az emberek megmozdítása, és ezek igencsak nehéz feladatok.

Enélkül a mi korszerű gyógyszereink nem hatnak, és sokszor az ember mintha kiskanállal merné a tengerből a vizet, és ehhez tényleg nagy energia és hit kell. Azt gondolom, hogy érdemes így az emberek életét megmenteni, hiszen a cukorbeteg egyesület tagjai hosszabb életűek.

 

17_09_19_unnepi_testuleti (21)

 

Városunkban működik a Budaörsi Cukorbetegek Egyesülete is, ami egy komoly edukációs csapat, és az országos minősítés része.

Kitanítottunk asszisztensnőket, akik diabétesz oktatónővérek, külön főiskolát végzett dietetikusunk és három diabetológus szakorvosunk is van.

Segítünk a háziorvosoknak 2-3 havi rendszerességgel, kis kerekasztal konferenciákon, ahol új tudást adunk át a kollégáknak. A diabetológia az a terület, ahol a legtöbb új lehetőség, gyógyszer jelenik meg. Szoros kapcsolatban vagyunk a betegekkel is és a háziorvosokkal is.

Az orvosok szeretnének mindenkit megmenteni. Nagyon sok tudatlansággal találkozunk. Úgy gondolom, hogy először meg kell adni a lehetőséget az embereknek arra, hogy amit nem tanultak meg az életmóddal kapcsolatban azt pótolják.

Tudni kell, hogy a mi számszerűsíthető értékeink: testsúly, vércukor, koleszterin, vérnyomás, az nem fáj.

Olyan emberrel kell komoly munkát végezni, és teljesítményt összehozni, akinek úgymond semmi baja nincs. Ezek csak számok, gondolja ő, így kell motiválni arra a betegeket, hogy együttműködjenek velünk.

Vannak eredményeink, de a probléma az, hogy az elmúlt 15 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon. Mi vagyunk a legkövérebb ország az Európai Unióban, és mi lettünk a világ harmadik legkövérebb országa. 

Nagyon köszönöm a kitüntetést!

 

 

dijazottak

Gratulálunk az eddig végzett munkájához, és mint ahogy a számok és adatok mutatják, még nagyon sok feladat áll ön előtt. Sok erőt és kitartást kívánunk!

 

 

Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva diabetológus főorvos

 

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Népköztársasági Ösztöndíjas hallgatója volt. 1988-ban végzett summa cum laude minősítéssel.

Egyetem után Vácott, majd a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, ezt követően pedig a Pest Megyei Diabetológiai Centrumban végzett gyógyító tevékenységet.

1996 és 2003 között folyamatosan képezte magát, belgyógyászati szakvizsgát, háziorvosi szakvizsgát, diabetológiai szakvizsgát, iskolaorvosi és ifjúságvédelmi szakvizsgákat szerzett.

Meghatározó volt életében a kórházban eltöltött idő, ahol rendkívül sok tapasztalatot szerzett.

2000-től Budaörsön és Gödöllőn is diabetológiai szakrendelést vezet. Rendelésein szakmailag igyekszik mindent megtenni, hogy páciensei élete könnyebbé váljon.

Betegeinél törekszik a cukorbetegséggel járó szövődmények minimalizálására. Kezdeményezésére alakult meg 2002-ben Budaörsön a Budaörsi Cukorbetegek Egyesülete, amely mentorálásával több mint 15 éve sikeresen működik.

Fontos feladatának tekinti, hogy az egyesület tagjai szakmai előadásokon minél többet megtudjanak a szükséges diéta szabályairól, a helyes terápia fontosságáról.

Budaörsön és környékén rendszeresen szervez szűréseket megelőzési céllal, rendszeresen vállal és tart szakmai előadásokat.

Szakmai tevékenysége, emberi hozzáállása és a betegei érdekében végzett munkája alapján Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testület Budaörs Egészségügyéért Díjjal tünteti ki.

 

budaors_egeszsegugyeert_dij_budaors_2017

 

A Budaörs Egészségügyéért Díjról

 

A Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai és közszolgálati tevékenység elismerésére alapította 2005-ben a Budaörs Egészségügyéért Díjat.

A Díj annak a személynek adományozható, aki hosszú időn keresztül magas szakmai színvonalon fejtette ki tevékenységét a lakosság egészségmegőrzése, a betegségek megelőzése, a betegek gyógyítása érdekében.

A Díjjal emlékérem és díszoklevél jár, és az évente megállapított minimálbér ötszörös összege illeti meg.

A fentiek mellé a kitüntetett egy Budaörs címerrel gravírozott egyedi karórát is kap.

 

dijazottak5

 

A díjhoz gratulálunk!

 

(Budörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.