Magyarország 27-szer elférne a Csendes-óceánon felfedezett szemétszigeten

Más hasonló óceáni szemétszigetektől eltérően ez elsősorban nem nagyobb szemétdarabokból áll, hanem apró, gyakran mikroszkopikus méretű darabkákat tartalmaz.

 

Óriási szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén – írja az ausztrál 9news.

Az új szemétsziget létezése már korábban felmerült, de eddig vitatott volt. Most Charles Moore és csapata közvetlenül megerősítette a régióban folytatott hat hónapos expedíciójuk során.

Moore fedezte fel a már jól ismert nagy csendes-óceáni szemétszigetet is a nyolcvanas évek végén. A mostani útjukat a ResearchGate nevű nyílt tudományos platformon dokumentálták.

A sziget kiterjedése 2,5 millió négyzetkilométer. Összehasonlításképp: ez többek között nagyobb, mint Mexikó, Szaúd-Arábia vagy – ha már szigetről beszélünk – Grönland területe, Magyarország pedig 27-szer elférne rajta.

Az szemétszigetek az óceán olyan területein alakulhatnak ki, amelyeket erős áramlatok vesznek körül, ezért könnyen beszippantják a vízben sodródó szennyeződéseket. Öt nagy ilyen terület, úgynevezett gyre található az óceánokon. Ha a szemét bekerül egy ilyen területre, szinte lehetetlen onnan kitakarítani, ezért a legjobb megoldás a megelőzés a kutatók szerint.

Más hasonló óceáni szemétszigetektől eltérően ez elsősorban nem nagyobb szemétdarabokból áll, hanem apró, gyakran mikroszkopikus méretű darabkákat tartalmaz. Csak ezekből olyan sokat hordtak össze a világ minden tájáról az óceáni áramlatok, hogy az már kisebb kontinensnyi méretűvé állt össze.   MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.