Uwe Stiemke-t, a Hermann-Niermann Közhasznú Alapítvány elnökét búcsúztatták

(Budaörs, 2017. május 13. – Budaörsi Infó) 2017. május 12-én került sor a Hermann-Niermann Közhasznú Alapítvány (Düsseldorf) novemberben leköszönő elnökének búcsúztatására.

 

 

Uwe Stiemke úr 30 éven át volt az alapítvány elnöke, szakértelemmel, lelkesedéssel és a kisebbségek iránti szeretettel járta az országokat és segített, ahol kellett.

Elnöksége alatt a magyarországi kisebbségek több mint 6,5 millió eurót kaptak támogatásként. 30 fiatal végezhette el az egyetemet Németországban teljes ösztöndíjjal.

De nem csak Magyarországon adott támogatást az alapítvány, hanem Európa más országaiban, így pl. Romániában és Szlovákiában, ahol a magyar kisebbség kapott támogatást.

Budaörsön a múlt évben a Tanodát és a Heimatmuseumot támogatta az alapítvány.

A búcsúztatás Wittinghoff Tamás polgármester üdvözlő beszédével kezdődött.

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (6)

 

“Vannak emberek, akik az életüket arra teszik fel, hogy másoknak segítsenek. Közülük is kiemelkednek azok, akik saját vagyonukból fordítanak jelentős összeget arra, hogy segítsék embertársaikat. Vagy éppen arra, hogy hozzájáruljanak olyan országok gazdasági, kulturális és demokratikus fejlődéséhez, mely országokban erre komoly szükség mutatkozik.

Persze sokszor előfordul, hogy az aktuális hatalmat zavarja az efféle tevékenység, s ahogy az a történelem során sokszor előfordult, idegen ügynöknek, ellenségnek bélyegzi őket. Szomorú tapasztalat, hogy ma is találkozunk ilyen helyzetekkel. Ezt láthattuk a Norvég alap, különböző jogvédő szervezetek, vagy éppen a magyar származású Soros György esetében, akinek kiemelkedő szerepe volt a rendszerváltás utáni időszak demokratizálódásának folyamatában.

Hermann Niermann is olyan ember volt, aki jelentős összeget fordított mások támogatására. Különösen fontosnak tartotta az oktatás területét. Mi, akik most itt összegyűltünk, hogy megköszönjük az alapítvány több évtizedes munkáját, mindannyian pontosan tudjuk, hogy éppen ezen a területen van egy jobb világ kulcsa.

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (2)

 

Az alapítóknak természetesen olyan társak is kellenek, akik képesek az álmaikat valósággá változtatni. Ilyen ember, Uwe Stiemke úr, akit van szerencsénk ma a köreinkben köszönteni.  Ő harminc évig állt a Hermann Niermann Alapítvány élén, és Európa szerte megszámlálhatatlan projekttel tette ismertté szervezetét. Csak Magyarországra kétmilliárd forintnál nagyobb összegű támogatást hozott el.

Ezek a projektek fizikai valóságukkal tanították a kontinens keleti felén élőket arra, hogy mit is jelent az európaiság. Mert a Hermann Niermann Alapítvány első pillanattól kezdve nem csak a német kisebbséget támogatta. Pedig az önmagában is fontos segítség. De az alapítvány célja és feladata az Európában élő kisebbségek támogatása. Megmutatták, hogy értik a kisebbségi lét senki számára nem könnyű. Legyen az egy Magyarországon élő cigány ember, vagy éppen egy Romániában élő magyar közösség. Rá akartak vezetni minket arra, hogy csak akkor lesznek itt valódi demokráciák, és csak akkor élhetjük meg a demokrácia lényegét a hétköznapokban is, ha folyamatosan kezet nyújtunk azoknak, akiknek segítségre van szükségük. 

Uwe Stiemke úr fáradhatatlan követe volt ennek az eszmének, és projektről projektre bizonyította be ennek működőképességét.

 

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (7)

 

Mint az itt jelenlévők mind, Budaörs is nagy köszönettel tartozik neki. Személyesen tapasztalhattam meg, hogy milyen pontosan érzett rá, hol kél el városunkban is a segítség. Így részesült komoly anyagi támogatásban a Heimatmuseum felújítása, valamint a roma és nem roma gyerekeket segítő Tanodánk.

Uwe Stiemke úrra, aki számunkra megtestesítette az alapítványt, igaz barátként tekintünk valamennyien. Ezért lehet igazán személyes az a jó kívánságom, hogy e keményen végigdolgozott időszak után, jusson neki még sokévnyi megérdemelt pihenés.

Amikor Thomas Mann 1937-ben Magyarországon járt, akkor az egyik legnagyobb költőnk, József Attila ezekkel a szavakkal üdvözölte őt: „Fehérek közt egy európai.”

Azóta egy kicsit javult a helyzet, ami feljogosíthat arra, hogy némileg átfogalmazzam a költő szavait, és én így köszöntsem Önt:

A nehezen európaivá válók között egy igazi európai.”

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (9)

Uwe Stiemke

 

 

Majd a Budaörsi Zeneiskola műsora műsora következett Novák Anikó vezetésével.

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (4)

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (8)

 

Ezután Ritter Imre, kisebbségi szószóló beszédét hallgathatták meg a jelenlévők.

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (10)

 

Ezt követően a Budaörsi Tanoda lépett a színpadra.

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (1)

 

Heinek Otto, a LdU elnöke megköszönte a támogatást és oklevelet adott át a hazai német kisebbség nevében.

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (11)

 

Uwe Stiemke elnök úr beszéde és a Budaörsi Zeneiskola műsora zárta a programot, amit egy állófogadás követett.

 

ifiklub_17_05_12_nemetnemzetisegi (13)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.