Téli közlekedés gyalogosoknak

Az ország egyes területeire előrejelzett téli időjárási viszonyok és a megváltozott útviszonyok miatt óvatosságra, türelemre hívja fel a figyelmet a rendőrség.

A közlekedés leginkább veszélyeztetett résztvevői a gyalogosok. Mozgásuk télen a rossz látási viszonyok és a hosszabb sötét időszakok miatt nagyobb baleseti kockázatot hordoz magában.

Az éjszakai közlekedési balesetek tekintetében jellemző, hogy a gyalogos láthatósági mellény nélkül, illetve sötét árnyalatú ruhában közlekedik, azáltal a járművel közlekedő nehezebben, későn észleli.

Ugyan a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek nagy része közvilágítással ellátott, ilyen ruhában az emberek beleolvadnak a környezetbe. A közlekedési balesetek megelőzése érdekében érdemes néhány szempontot figyelembe venniük a gyalogosoknak is.

Gyalogosoknak lakott területen kívül, sötétben vagy rossz látási viszonyok között kötelező láthatósági mellényt viselni!
Bár lakott területen belül nem kötelező, de a közutak mentén gyaloglók számára, saját biztonságuk érdekében az esti órákban vagy korlátozott látási viszonyok között ajánlott a fényvisszaverő mellény használata.

A láthatóság érdekében ajánlott különféle fényvisszaverő eszközöket, kiegészítőket is viselni a ruhán, hátizsákon, táskán. Ennek főként a gyalogos-átkelőhelyen és az útpadkán haladóknál lehet nagy jelentősége, mivel így messzebbről láthatóvá válik a gyalogos.

Télen megnő a féktávolság, ezzel a gyalogosoknak is számolniuk kell. Téli gumival felszerelt autó esetében is a duplájára nőhet a fékút, ha valaki nem cserélte le a nyári abroncsát, még rosszabb a helyzet.

A zebra nem védett övezet! Igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosoknak, ám ezzel élnie kell, s nem visszaélnie. Mit sem ér az elsőbbség, ha valaki hirtelen lép le a járdáról, és az arra közlekedő autó vezetője hiába fékez, már nincs ideje, hogy biztonságosan megadja az elsőbbséget!
A gyalogos balesetek bekövetkezése általában visszavezethető arra, hogy sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát, sebességét, esetleg takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőnek a megállásra.

A téli látási és útviszonyokkal arányosan egy átlagos autóvezető reakcióideje is megnőhet, gyakran egy másodperccel is.  Ennyi idő alatt több métert is megtesz az autó. Buszok, nagyobb járművek esetében ez még nagyobb távolság lehet, ezért télen még veszélyesebb egy járdaszigetről, buszmegállóból mozgó jármű elé lépni.

Balesetmentes közlekedést kíván a Budaörsi Rendőrkapitányság!

Készült: A Zsaru Magazin közlekedésbiztonsági melléklete alapján

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.