Tíz új bemutató a Vígszínházban

Már dübörög a Vígszínház 121. évada. Egy hét alatt négy készülő produkció próbái is elkezdődtek, a nagyszínpadon Michal Dočekal rendezi a Bűn és bűnhődést, Halász Judit főszereplésével készül a Pestiben a Broadway és a West End sikerdarabja, az Audiencia, a Házi Színpadon Kincses Réka filmrendező, író A Pentheszileia Program című darabján dolgoznak a szerző vezetésével. Eszenyi Enikő egykori mestere, Kapás Dezső novelláiból készít kisfilmeket, a Házin pedig szeptember 10-én mutatják be Márai Sándor Hallgatni akartam című művét Hegedűs D. Géza előadásában. A színház már kinyitotta kapuit, az első hétvégén közel háromezren látogattak el a Víg és Pesti előadásaira.

 

 

Újra a Vígszínházban rendez a nagyszerű alkotó, Michal Dočekal. Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése az orosz irodalom meghatározó remekműve, és ugyanakkor egy fordulatos krimi, egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Az előadás olvasópróbáját augusztus 23-án délelőtt tartották. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos, Porfirijként Stohl András látható. A Vígszínház az előadást a 100 éve született Jurij Petrovics Ljubimovnak ajánlja, a premier október 15-én lesz.

Az Audiencia, az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházai után a Pesti Színházba érkezik Valló Péter rendezésében. II. Erzsébet királynő, azaz Halász Judit audienciáin fogadja miniszterelnökeit, Churchillt, azaz Lukács Sándort, John Majort, azaz Fesztbaum Bélát, Harold Wilsont, azaz Hegedűs D Gézát. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legmegkapóbb személyiségét és minisztereit. Az előadás október 14-én mutatják be a Pestiben.

Don Juan az egyik legrejtélyesebb, legkülönösebb alakja a világirodalomnak. A Pesti Színház második bemutatójának rendezője Kovács D. Dániel, Don Juanként Hajduk Károly, elválaszthatatlan szolgájaként Hegedűs D. Géza látható, a premiert november 4-én tartják.

Négy új magyar bemutatóra készülnek az évadban. Az egyik legjobban várt Molnár Ferenc szívbe markoló alkotása: A Pál utcai fiúk. A Dés László- Geszti Péter szerzőpáros most Grecsó Krisztián íróval dolgozott együtt a zenés színházi adaptáción, a dramaturg Radnóti Zsuzsa, a koreográfus Horváth Csaba és a rendező Marton László. Nemecsek szerepében Vecsei Miklós először mutatkozik be a Vígszínház színpadán, Bokaként az előző évadban már számos nagy szerepben bizonyító Wunderlich József látható, a premiert november 5-én lesz.

Bartis Attila a Vígszínház számára írta új darabját, a Rendezést, melyet Szikszai Rémusz rendez a Házi Színpadon. A Vígszínház számára mindig fontosak a női alkotók, és szerzők, most egy filmrendezőnő mutatkozik be saját írásával. Kincses Réka A Pentheszileia Program című darabját szintén a Házi Színpadon láthatják Szilágyi Csenge főszereplésével. A próbák augusztus 29-én délelőtt kezdődtek el a Németországban élő és alkotó filmrendező, író vezetésével, a premier október 16-án lesz.

Szeptember 10-én mutatják be Márai Sándor sokáig kiadatlanul kallódott művét a Házi Színpadon. A Hallgatni akartam Hegedűs D. Géza előadásában egy vallomás egy értékvesztett időszakról, egyben pontos rajza a polgári Európának és Magyarországnak. A Hallgatni akartam című művet az Egy polgár vallomásai harmadik, befejező kötetének szánta Márai  Sándor. A kéziraton 1950 szerepel befejezés gyanánt, vagyis ez a mű tekinthető Márai első emigrációban írt, befejezett művének. Most Marton László rendezésében látható, Hegedűs D. Géza feledhetetlen alakítást nyújt, olyan érzékeny őszinteséggel mondja el nekünk Márai sorait.

Bár messze még, már most tudható, izgalmas tavasz várja a Vígszínház nézőit. A Víg nagyszínpadának harmadik bemutatója Shakespeare Szentivánéji álma, az előadást Kovács D. Dániel állítja színpadra, ezzel folytatva a Vígszínház immár hagyománnyá vált Shakespeare-sorozatát. Eszenyi Enikő Puckként kerít negyven perc alatt övet a föld körül, Stohl András pedig mint Zuboly a drámatörténet egyik legvarázsosabb átváltozásán megy keresztül,.

Woody Allen nagysikerű filmjének adaptációja, a Szentivánéji szexkomédia, a Pesti Színház harmadik bemutatója. Kern András egy újabb Woody Allen műben látható majd, egy szórakozott filozófia professzort alakít. Az előadás színpadra állítója a kiváló orosz rendező, Aleksandr Bargman.

Hosszú idő után újra színházban rendez Szabó István Oscar-díjas filmrendező. A Távoli dal című színmű egy vallomás, egy fiú útkereséséről szól. A Házi Színpad előadásának Willem szerepében Józan László látható.

A Vígszínház már augusztus utolsó hétvégéjén tárt kapukkal várta nézőit, legközelebb az Óz, a csodák csodája látható majd szeptember 3-án és 4-én összesen három alkalommal, a Pestiben A dzsungel könyvét játsszák, szintén szeptember 3-án két alkalommal is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.