Olvasói levél – Az ügyvéd válaszol

(Budaörs, 2016. augusztus 10. – Budaörsi Infó) Az ügyvéd válaszol címmel is olvashatnak már hírportálunkon hasznos információkat arról, hogy különböző élethelyzetekben miként tudják megvédeni az érdekeiket. Van lehetőség arra is, hogy írásban kérjenek tanácsot szakemberünktől. Cikkünkben az egyik olvasónk által küldött levélre válaszol dr. Magyar Dávid ügyvéd.

Olvasói levél:

 

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A Facebook-on egy ismerősömtől értesültem erről a lehetőségről, hogy ingatlan adás-vétellel kapcsolatban tanácsot lehet kérni, aminek nagyon örültem, hisz jelenleg én is épp lakás vásárlás és eladás kellős közepén állok.

A jövő héten szeretnék lefoglalózni egy lakást (az én lakásom értékesítése folyamatban van), és a foglaló átadását szeretném korrekt módon írásba foglalni. Az adás-vételi szerződéshez természetesen ügyvédet fogok felkérni, de úgy tudom, hogy a foglalóhoz még nem szükséges ügyvédi jelenlét.

Tudna esetleg egy-két jó tanáccsal szolgálni, esetleg egy minta nyomtatványt küldeni, amit kitölthetünk az adatainkkal?

 

 

Az ügyvéd válaszol:

 

Tisztelt Hölgyem!

A megállapodásban a felek személyes adatainál azok kerültek megjelölésre, amelyek majd a szerződésnél is kelleni fognak, de a foglaló megfizetésénél nem kötelező feltüntetni az összeset.

A foglalót banki átutalással is meg lehet fizetni, ilyenkor a fizetési határidő T+3 nap szokott lenni (aláírás + 3 banki munkanap).

Ha a foglaló készpénzben kerül megfizetésre, és a vételár megfizetése során lesz bankkölcsön is, akkor célszerű, ha a foglaló összege nem haladja meg a teljes vételár 10%-át, mert a legtöbb bank nem engedi, hogy a vételár 10%-át meghaladó mértékben készpénzben történjen a fizetés.

 

 

MINTA:

 

ÁTADÁS – ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV

 

– foglaló megfizetéséről –

 

 

amely létrejött egyrészről

 

………… (születési név: …..; születési hely, idő: ……; anyja neve: …..; lakik: ……; személyi azonosító szám: ……), mint eladó (a továbbiakban: Eladó)

 

másrészről

 

………… (születési név: …..; születési hely, idő: ……; anyja neve: …..; lakik: ……; személyi azonosító szám: ……), mint vevő (a továbbiakban: Vevő)

 

a továbbiakban együttesen „Szerződő felek” között az alulírott helyen és napon.

Szerződő felek rögzítik, hogy egymással ingatlan adásvételi szerződést kívánnak kötni, az Eladó 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező a …… Járási Hivatal Földhivatali Osztálya által ….. ….. hrsz. alatt nyilvántartott, a természetben a ………… alatt található …. m2 alapterületű „…….” megnevezésű ingatlan (a továbbiakban: Ingatlan) 1/1 tulajdoni hányadára vonatkozóan.

Szerződő felek megállapodnak abban, hogy az Ingatlan vételára……..,- Ft, azaz ……. forint, mely vételár megfizetésének a módját a megkötésre kerülő adásvételi szerződésben határozzák meg a Felek.

Szerződő felek megállapodnak abban, hogy egymással legkésőbb 2016. ……. napáig ingatlan adásvételi szerződést kötnek az Ingatlan 1/1 tulajdoni hányadára vonatkozóan.

Vevő a jelen megállapodás aláírásával egyidejűleg foglaló jogcímén megfizet az Eladónak készpénzben ……., -Ft-ot, azaz …… forintot. Eladó a jelen megállapodás aláírásával a foglaló hiánytalan átvételét elismeri és nyugtázza. A megkötésre kerülő ingatlan adásvételi szerződés teljesülése esetén a foglaló a vételárba beszámít. Szerződő felek kijelentik, hogy a foglaló szabályait ismerik.

Szerződő felek megállapodnak, hogy abban az esetben, ha a jelen megállapodás 3. pontjában megjelölt időpontig az ingatlan adásvételi szerződés nem kerül megkötésre, akkor a vétlen Fél jogosult a szerződés megkötésétől a foglaló szabályainak érvényesítésével haladéktalanul elállni (ha az Eladó hibájából hiúsul meg a szerződés megkötése, akkor az Eladó köteles a foglaló összegének kétszeresét az elállást követően haladéktalanul megfizetni a Vevőnek, míg ha a Vevő hibájából hiúsul meg a szerződés megkötése, akkor az adott foglalót elveszíti). Abban az esetben, ha a szerződés megkötésének meghiúsulásáért egyik Fél sem, vagy mindkét Fél felelős, akkor a foglaló a Vevőnek visszajár.

Budaörs, 2016. ……..

 

 

Eladó                                                                                                                     Vevő

 

 

 

Előttünk, mint tanúk előtt:

 

  1. ________________________________________________________________________________________

 

 

  1. ________________________________________________________________________________________

 

 

 

Ha észrevétele, kérdése van, írjon nekünk a budaorsiinfo@starkiss.hu e-mail címre.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.