A túlsúlyosak kevesebbet keresnek

(Budaörs, 2016. augusztus 7. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Akarok írni egy cikket a fogyókúra és a pénzügyek párhuzamáról, ezért keresgettem a neten a témában és igen érdekes felmérésekre bukkantam.

 

Több felmérés is azt támasztja alá, hogy a túlsúlyos emberek lényegesen kevesebbet keresnek, mint a normál testsúlyú társaik. (S mellesleg sokkal többet költenek egészségügyre és természetesen élelmiszerre is. Egy 20%-kal nehezebb testnek 20%-kal több kalóriára is van szüksége és sajnos egészségügyileg is sokkal sérülékenyebb. De ezzel most nem foglalkozunk.)

Az egyik 2015-ös felmérésben munkaadóknak ajánlottak normál testsúlyú munkakeresők fotós önéletrajzait, majd ugyanezen embereket ajánlották, csak photoshop-pal kövérebbé tették az arcképüket. A túlsúlyos személyeket a munkaadók nagyobb arányban utasították el, nem érezték őket elég kompetensnek az adott feladatra.

Furcsa mód akkor is így döntöttek, ha maga a döntéshozó is súlyfelesleggel rendelkezett. Az állásra jelentkezésnél eleve 6% (férfiak) és 8%-kal (nők) kevesebb megkeresést kaptak a túlsúlyossá változtatott önéletrajzírók a munkát hirdetőktől. (Ezek után nem meglepő egy másik statisztika, miszerint a túlsúlyosok között magasabb a munkanélküliek aránya.)

Egy másik felmérés is ugyanerre az eredményre jutott, hogy a túlsúlyosok munkahelyi diszkriminációja sokkal súlyosabb, mint a rasszok vagy nemek hátrányos megkülönböztetése. A közmegegyezés szerint a túlsúlyosok kevésbé produktívak, több baj van velük a társas érintkezésekben, lusták és kevésbé intelligensek, mint a normál súlyú társaik. (Megint csak furcsa módon az elhízottak is ugyanígy gondolkodnak az elhízott kollégáikról.)

 

kover_sovany

Különösen nagy az elutasítottságuk a sok társas érintkezéssel járó foglalkozásoknál (értékesítés, kapcsolattartás, stb.). Sőt, egy minden tekintetben hasonló paraméterekkel bíró elhízott (lakhely, végzettség, tapasztalat, stb. hasonló) nagyobb eséllyel végez fizikai munkát, mint a normál testsúlyú társa. Egy normál testsúlyú személyt sokkal nagyobb eséllyel léptetnek is elő a munkavégzése során.

Miközben a rassz vagy nem szerinti elutasítást minden amerikai államban büntetik, a túlsúly miatti hátrányos megkülönböztetés egyedül Michigan államban büntetendő. A legtöbb ember szerint a túlsúly olyan valami, amit a személy önként vállalt, vagy legalábbis okolható, hogy semmit nem tesz azért, hogy visszanyerje a normál testsúlyát, így természetesnek veszik, ha valakit ezért ér hátrányos megkülönböztetés.

Egy svéd felmérés 150 ezer 18 éves fiatal adatait dolgozta fel. Az ebben a korban túlsúlyosak 16%-kal kevesebbet kerestek később a munkájukkal. Ez Svédországban megfelel három évnyi plusz oktatással elérhető jövedelemnek. Ennyivel kerestek kevesebbet később a fiatalon is elhízottak. (Vizsgálták a testvéreket is, hogy kizárják a szociális háttér miatti hátrányokat, mivel minden államban a legszegényebbek a leginkább elhízottak az egészségtelen táplálkozás miatt.)

Egy amerikai felmérés szerint az elhízott nők (13 font súlyfelesleg, kb. 6 kilogramm) bruttó 9.000 dollárral, a nagyon elhízott nők 19.000 dollárral kerestek kevesebbet évente a hasonló képességű és hátterű normál súlyú társaiknál.

 

elhizas_koverseg_obezitas_kover_no

Sőt, a világ végképp nem igazságos: a férfiaknál sokkal kevésbé büntetik az elhízást. Míg a cégvezető férfiak mintegy fele túlsúlyos, a cégvezető nők 5%-áról lehet ezt elmondani. A magyarázat szerint egy túlsúlyos nőt eleve meg sem választanak egy cég arcának, ezért alig találni elhízott női vezetőket.

Folytathatnám még a statisztikák idézését, de itt abbahagyom. Akit érdekel a téma, rákeresve rengeteg cikket talál a témában.

A konkluzió? Bármennyire is nem igazak a sztereotípiák, attól még kihatással vannak az anyagi előrejutásodra és a karrieredre, ha túlsúllyal bírsz. Már csak ezért is érdemes elhatározni, hogy lefogysz.

Ha pedig munkaadó vagy, ne hagyd, hogy ezek az előítéletek miatt elutasíts egy túlsúlyos jelentkezőt és helyette egy soványabbat, de rosszabb szakembert vegyél fel.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.