Gyermekünkkel gyalogosan

A Budaörsi Rendőrkapitányság a múlt heti kiadványában arra hívta fel a figyelmet, hogy hogyan fokozható a gyermekkorúak védelme a járdán történő közlekedés során. Most az úttesten való átkelés szabályait részletezzük.

 

 

A gépkocsivezetők nem képesek minden esetben észlelni fizikai jellemzőik miatt a gyermekeket, akiknek a kiszámíthatatlan magatartása (hirtelen irányváltás, megfordulás, körültekintés hiánya stb.) tovább fokozza a veszélyeket.

A gyermekek 7-8 éves korig még általában nem képesek arra, hogy az úttesten önállóan és biztonságosan átkeljenek. A több forgalmi sávból álló, valamint nagy forgalmú utakon még az ennél idősebbek sem érezhetik magukat biztonságban, ezért a szabályok ismerete mellett a veszélyek ismeretét és az önálló döntéshozatali képességet is fejleszteni kell.

A legfontosabb, hogy a szülő fokozatosan készítse fel a gyermeket az úttesten történő átkelésre. Mindig mutasson példát, kellően nézzen körül, s az átkelésre mindig a legbiztonságosabb helyet válassza ki. Magyarázza is el a gyermekének, miért éppen az adott helyet választotta.

Az önálló közlekedést és a szabályismeretet jelentősen fejleszti, ha közös átkelésük előtt a szülő hagyja a gyermeket döntést hozni, hogy ő hol és miképp haladna át az úttesten. Ha a gyermek tévesen méri fel a helyzetet, akkor türelmesen és részletekbe menően el kell neki magyarázni a helyes módot és helyet.

A közúton való átkelésre azok a legbiztonságosabbak helyek, ahol a gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbségük van.

Ezek elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, különösen, ha a közlekedést forgalomirányító fényjelzőkészülék szabályozza. Gyalogos-átkelőhely hiányában – lakott területen belüli útkereszteződésnél – a járda meghosszabbított vonalában van a legnagyobb biztonságban az áthaladó gyalogos.

A KRESZ 21 § (5) bekezdése alapján a gyalogosoknak az előbbieken túl még további lehetőséget ad az úton való áthaladásra, ha nincs gyalogos-átkelőhely:

– menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén lévő járdasziget, és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),

– egyéb helyen pedig bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban haladhat át.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.