Az oktatás államosítása

(Budaörs, 2016. június 20. – Budaörsi Infó) 2016. május 25-én elvi nyilatkozatot fogadott el Budaörs város képviselő-testülete az oktatás államosítása kapcsán, amelyben az önkormányzat tiltakozik az ellen, hogy az állam teljesen elvegye az iskolákat. A helyi MSZP és a Fidesz szervezete is nyilatkoztak.

 

 

Az önkormányzati nyilatkozat szerint:

„Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete egyet nem értését fejezi ki az oktatás szabályozására vonatkozó törvények tervezett módosításával szemben, amely megvonná az iskolákat működtető és azt továbbra is vállaló önkormányzatoktól a működtetés jogát és lehetőségét, elvenné az önkormányzatoktól az általuk épített, saját tulajdonukban álló ingatlanokra vonatkozó jogaikat.

Nem tudnák biztosítani, hogy a gyerekek ellátása az iskolában olyan szintű legyen, amilyent eddig a saját üzemeltetésük biztosított, és nem tudnánk megakadályozni, hogy az iskolaépületek, bútorok, felszerelések megfelelő karbantartás-felújítás hiányában leromoljanak.
Az önkormányzatok megkérdezése nélkül válna lehetővé, hogy iskolákat szervezzenek át vagy szüntessenek meg, illetve hogy az iskoláik vagyonát más települések javára átcsoportosítsák, megszűnne az önkormányzatok eddigi véleményezési illetve egyetértési joga is az oktatás területén.

Nincsenek illúzióink: megtapasztalhatta az ország, hogy mit jelent az állami működtetés azokon a településeken, ahol eddig is a KLIK működtette az iskolákat. Ott nem az volt a probléma, hogy ki veszi meg a krétát, hanem az, hogy esetleg kikapcsolják a fűtést, mert a KLIK nem fizette ki a számlát. Tiltakozunk az ellen, hogy teljesen elvegyék az iskoláinkat! Ellenkezőleg: úgy gondoljuk, az a helyes, ha azok az önkormányzatok, amelyek vállalják az intézmények fenntartását, kapják vissza a működtetés mellé a fenntartói jogot is, természetesen az elvett forrásokkal együtt. Budaörs erre elsőként jelentkezik.”

 

Az MSZP Budaörsi Szervezetének nyilatkozata:

„Az MSZP Budaörsi Szervezete visszaköveteli a város iskoláit, és határozottan tiltakozik a tervezett totális államosítás ellen! A város oktatási intézményei eddig kiválóan működtek, ezért a budaörsi MSZP-sek egyetértenek a város képviselő- testületének határozatával, amely egyet nem értését fejezi ki az oktatás szabályozására vonatkozó törvények tervezett módosításával szemben.

Az Orbán-kormánynak ez az újabb elképesztő rombolási terve elvenné az önkormányzatoktól az általuk épített, saját tulajdonukban álló ingatlanokra vonatkozó – még meglévő – jogaikat. A budaörsi önkormányzat sem tudná biztosítani, hogy a gyerekek ellátása az iskolában olyan szintű legyen, mint azt eddig a városunk polgárai megszokták.”

 

A Fidesz–KDNP Budaörsi Szervezetének reagálása:

„A városvezetés számára várhatóan lesz negatív következménye a központosításnak: Wittinghoff Tamás strómanjai jóval kevesebb pénzt tudnak majd kitalicskázni a budaörsi intézményekből, mint eddig. Legyen szó intézmény felújításokról, beruházásokról vagy budaörsi „közbeszerzésekről”.

Elég megkérdezni a Bleyer Jakab Általános Iskolában tanuló gyermekek szüleit arról, milyen következményekkel járt az elmúlt időszakban, hogy a megbízott magáncég nem végezte el az intézmény takarítását. Jogos volt a szülők felháborodása a tűrhetetlen állapotok miatt. A budaörsi Fidesz mindent megtesz azért, hogy felszámoljuk a visszaéléseket városunkban, még
akkor is, ha az MSZP-exSZDSZ koalíció (BFE) holdudvara érthetően ragaszkodik a jelenlegi állapotokhoz.”

A helyi Fidesz nevében Nagy Sándor András elnök nyilatkozott. A közleményben a polgármestert támadja és a Bleyer Iskolánál problémákat említ.

Ezzel kapcsolatban Wittinghoff Tamás polgármester így reagált:

„A Fidesz elnök a Fidesz gyakorlatát feltételezi. Nem érdekli, hogy az oktatási rendszer elvette a fenntartás és a működtetés jogát Budaörstől és, hogy ez ellen tiltakoznak a fővárosban a fideszes kerületek is. Ehelyett mindenféle valótlan állítással foglalkozik.

Kétségtelen, hogy volt egy olyan probléma a takarítás kapcsán – az elmúlt 25 évben egyszer –, hogy valaki nem jól végezte a munkáját. Az igazgatónő jelezte ezt, azonnal kiment a gondnokság, és én külön kértem a műszaki ügyosztályt hogy egy héten keresztül szigorúan ellenőrizzék a munkát.

Nem fordulhat az elő, hogy ilyen hiba legyen. Olyan se fordulhatna elő, amikor egy iskola szalagavatót akar tartani, mint például az Illyés Gimnázium és megígéri a fenntartó hogy finanszírozza, majd pedig három vagy négy nappal a rendezvény előtt derül ki, hogy nem fog megérkezni a megígért pénz. Így az Önkormányzat pótolta a hiányt. Helyben minden gyorsabban megy. Számonkérhetőek vagyunk, lelkiismereti kérdést csinálunk abból, hogy az intézményeink magas színvonalon működjenek.

Ennek a feladatnak a megoldására a helyi közösség alkalmasabb.

A helyi Fidesz elnökének az az álláspontja, hogy mindent egy központból, egy pártból, az egypártrendszer keretében kell megvalósítani. A nemzeti lenyúlást szeretik, és azt feltételezik, hogy helyben is ilyen van. Magukból indulnak ki! Tévedés! Nálunk tiszta és átlátható viszonyok vannak.

Bizonyára bármelyik pedagógus, orvos, újságíró követ el hibákat. Hogyan lehetne valamit gyorsabban, hatékonyabban korrigálni, mint helyben? Egész biztos, hogy egy távoli településről vagy egy fővárosból sokkal nehézkesebben és adminisztratívabb módon lehet. Jól tudjuk, hogy hibátlan emberek csak a Fideszben vannak, és olyan emberek is, akik mindenhez értenek!”

 

Dr. Szelényiné Dobi Gyöngyi, a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója a felvetett problémával kapcsolatban a következőket nyilatkozta a Budaörsi Infónak:

„A Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola működtetője Budaörs Város Önkormányzata. A működtetés számos feladatának egyike a takarítási feladatok ellátása. A takarítást jelenleg négy önkormányzati közalkalmazott, valamint egy vállalkozó három alkalmazottja végzi/ végezte el. A közelmúltban néhány szülő, illetve pedagógus jelezte, hogy az épület egyes helységeinek tisztasága kifogásolható, amelyről haladéktalanul értesítettük a működtető önkormányzatot. Az önkormányzat illetékes dolgozói a tájékoztatás követően rendszeresen, naponta ellenőrzik a takarítás minőségét.

Az ellenőrzések eredményeként javult a takarítás minősége és így az épület helységeinek tisztasága is, amelyről a képviselőtestület két tagja – Gáspár Béla és Löfler Dávid – is meggyőződhetett, amikor a közelmúltban látogatást tettek az intézményben.

A Pest megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya 2016. májusában iskolánkban is elvégezte az általános iskola komplex higiénés vizsgálatát, mely a mellékhelyiségek műszaki állapotára, felszereltségére (kézmosószer, kézszárító, WC papír stb.) és tisztaságára vonatkozott.

A vizsgálat az iskola esetében 95-100% közötti eredménnyel zárult. Az intézmény zavartalan működése érdekében a szükséges javításokat és karbantartást a működtető önkormányzat a jelzést követően azonnal elvégzi, a felmerülő problémákat helyi szinten kezeli. Szükség esetén az eszközök cseréjét – szervergép, laptopok, stb. – forráshiány esetén finanszírozza.”

 

Nincs kivétel, jön a totális államosítás a közoktatásban, ugyanis Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter június 2-ai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: nem tudnak kivételt tenni egy-egy kerülettel vagy településsel, amelyek jó oktatási rendszert működtetnek, a kormánynak az ország egészét kell néznie.

Értékelése szerint a korábbi rendszer csődhelyzetbe juttatta az önkormányzatokat, a diákok pedig a nemzetközi felmérések szerint folyamatosan veszítettek tudásszintjükből.

2016. június 7-én demonstrációt szerveztek Budaörsön az iskolák teljes államosítása ellen.

A budaörsi Illyés Gimnázium pedagógusai és dolgozói, politikai, „világnézeti meggyőződésüktől függetlenül” tiltakoztak az iskolák totális államosítási szándéka ellen, és egyetértésüket fejezték ki a Budaörs Város Önkormányzata által megfogalmazott, ellenszavazat nélkül elfogadott állásfoglalással.

 

Ez a cikk a Budaörsi Infó 2016. júniusi számában jelent meg nyomtatásban.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.