Az állatorvos segít – Allergia, kullancs, férgek…

(Budaörs, 2016. március 24. – Budaörsi Infó) Szaniszló Ferenc 1989-ben költözött Budaörsre. 1991-óta állatorvos a városban, a lakótelepen pedig 2005 óta van állatorvosi rendelője. Interjúnkban az éppen aktuális kutya betegségekről kérdeztük, melyek közül néhány átterjedhetnek akár az emberekre is.

 

 

Szaniszló Ferenc a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az ő rendelőjébe többnyire a lakótelepről érkeznek négylábúak.

 

szaniszloferenc

Szaniszló Ferenc

 

 

Milyen betegségek most a gyakoriak, amivel a gazdik elhozzák a háziállataikat?

„Mindig van „valamilyen időszak”. Most például elég sok bélgyulladásos betegség van. Egy vírus kering a kutyák között. Ez egy hányás-hasmenéssel járó tünetegyüttes probléma, egy vírusos infekció. A vírus ugye nem a levegőben keringőzik, hanem a kutyákban. A kutyák egymásnak adják át. Szerencsére nem annyira életveszélyes a dolog, bár a jelentős folyadékveszteség miatt – kezeletlenül – súlyossá is válhat. Aztán jön a tavasz, jönnek az allergiás megbetegedések. A kutyáknál is ugyanúgy mint az embereknél, nagyon sok allergiás probléma van. Ugyanúgy érzékenyek lehetnek például a virágporra, poratkákra, ételekre, csak náluk mások a célszervek. Az embereknél leggyakrabban felső légúti tünetek vannak. Kutyáknál pedig az allergének célsejtjei legnagyobb számban a bőrben helyezkednek el, így ők viszketnek, vakaróznak. A pollenallergia szezonális, a poratkák, szállópenész – spórák vagy ételek kiváltotta allergia állandó tüneteket okoz.”

 

kutyabarat_egyesulet3s

 

 

Mit kell velük ilyenkor csinálni?

„Megvannak a megfelelő orvosi beavatkozások. Ilyenkor el kell vinni orvoshoz, mert az otthoni praktikák nem nagyon segítenek. Ezek sokkal bonyolultabb, összetettebb esetek, de megvannak rá a bevált orvoslási módszerek. Most nagyon aktuális – mivel hazánkba is megérkezett –, ez a szívférgesség, bőrférgesség problémája. Sajnos ez egyre inkább terjed. Ennek két szempontból is jelentősége van. Egy az, hogy a szívféreg a kutyáknál életveszélyes. Ez a fajta fonálféreg a kutyák tüdőartériájában telepszik meg, egészen közel a szívhez és nagyon súlyos szívelégtelenséget okoz, egy életveszélyes vérkeringési zavart.”

 

 

kutyabarat_egyesulet

 

 

Ezt mitől kapják el?

„Szúnyogok terjesztik ezt a kórokozót. A szúnyogok szívnak a fertőzött kutya véréből. Ezután egy másik kutyát, macskát vagy embert is megszúrnak, akinek átadják a fertőző féreglárvákat. Ezek 6-7 hónap alatt felnőtt férgek fejlődnek, lárvákat ürítenek, amik a vérben keringőznek hónapokig, évekig akár. Ez egy lassan kifejlődő betegség. Legkorábban egy fertőzés után hét hónappal alakulhatnak ki tünetek. A kutya (ritkábban macska) vérében keringő lárvák arra várnak, hogy egy szúnyog vért szívjon a kutyákból és utána rászáll egy másik kutyára azt megint megszúrja és átadja neki ezt a lárvát. Ez olyan területeken terjed leginkább, ahol sok kutyát tartanak és sok szúnyog is él. A másik faj a bőrféreg. Az olyan szempontból kedvezőbb, hogy kutyákra alig-alig van hatással. Ugyanígy fejlődik, mint a szívféreg csak nem a szívben, hanem a bőr alatt. Azért jelent viszont kellemetlenséget, mert a szúnyogok emberre is átvihetik, ahol a kifejlett férgek megjelenhetnek az arc bőre, illetve a szemhéjak bőre alatt, ami elég horrorisztikus, bár nem életveszélyes probléma. A bőrféreg elterjedtsége majdnem tízszer akkora, mint a szívféregé.”

 

 

kutyabarat_egyesulet10

 

 

Mit tehetünk ezek a betegségek ellen?

„Vigyük el szűrésre a kutyánkat. Tavaly is ingyenes szűrést hirdettünk meg itt Budaörsön. Most is lesz tavasszal megint. Ezeket a keringő lárvákat vérből viszonylag egyszerű laboratóriumi eljárással ki lehet mutatni és lehet kezelni. Még egyszer szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a bőrférgek emberre is átmehetnek, tehát emberre is átterjedő betegség. Ha fertőzött a kutyánk és a szúnyog vért szív a kutyából, majd minket is megszúr, akkor bennünk is elindulhat a bőrféreg fejlődése. Az emberekben is a bőr alatt fejlődnek ezek a bőrférgek és gyönyörűen látszik az arc bőre alatt. Teli az internet ilyen képekkel. Bár szinte mindig veszélytelen, de annyira degusztív, hogy sebészileg el kell távolítani. Fontos, hogy törődjünk a betegséggel. Viszonylag egyszerű módon meg lehet előzni. Ennek az egyik módja az, hogy vannak olyan szerek, amelyeket rendszeresen alkalmazunk a kutyuson. Ezek olyan kombinált szerek, amik már együtt vannak bolhairtóval, kullancsirtóval, de van benne szívféreg lárva elleni szer is. A kutyára csöpögtetve, megelőzhetjük a baj. Ennyi az egész, hogy uralni kell a problémát és figyelni kell rá.”

 

 

gere_attila_rendorkutya_szoszi

 

Az olvasóinknak javasoljuk, hogy figyeljenek oda kedvenceikre, és ha szokatlan tüneteket észlelnek, mindenképp mutassák meg szakembernek. Kövessenek minket figyelemmel, hisz rendszeresen olvashatnak hírportálunkon arról, hogy hogyan ismerhetjük fel, ha beteg a kutyánk vagy a cicánk, és hogy ebben az esetben mit kell tenni.

 

A cikk a Budaörsi Infó 2016. márciusi számában jelent meg nyomtatásban.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.