Az ünnepi vásárlás nem várt meglepetése

Az év bármely időszakában előfordulhat, hogy ”megszabadítják” értékeitől, de ennek lehetősége nagyobb az év végi ünnepek előtt zajló bevásárlások időszakában. Az üzleteket és piacokat ilyenkor vastagabb pénztárcával keressük fel, és autónk is gyorsan megtelik csomagokkal.  A tolvajok vásárlás során kiemelhetik értékeit a táskából egy alkalmas pillanatban, és felfeszíthetik kocsiját a parkolóban, vagy feltörhetik távollétében lakását. Fontos, hogy vigyázzon értékeire, legyen körültekintő, mert nem várt meglepetésben lehet része annak, aki óvatlan.

Zseblopás és alkalmi lopás

A zsebtolvaj rendszerint nem erőszakos, a kiszemelt dolgot egy mozdulattal szerzi meg.
Van, aki ügyes ujjaival kiemeli a zsebek és szatyrok tartalmát, de van a zsebmetsző, aki már vágóeszközt (szikét) alkalmaz. A tett helyszínei: autóbuszok, villamosok, bevásárlóközpontok vagy bárhol, ahol nagyobb ember tömeg mozog így az áldozat közvetlen közelébe férkőzhetnek.

 

Fogadja meg ezeket a tanácsokat és megelőzi a bajt!

Lehetőleg ne vigyen magával a szükségesnél több készpénzt, fizessen bankkártyával, értékes dolgokat utcán ruha alatt viseljen ne feltűnő módon!

Bankkártyája mellett ne legyen felírva PIN kódja, mert ellopása esetén az automatából számláját kifosztják.

Az értékeit tartsa mindig szeme előtt, tömegben karja alá szorítva, és ne a bevásárlókocsiba dobva, pultra helyezve, vagy bárhol őrizetlenül!

Biztos helyre tegye értékeit, a ruházat belső zsebe, több helyre, vagy zárt táska aljára, és tartsa testközelben szorosan és szem előtt, ellenőrizve sértetlenségét!

A forgatagot lehetőség szerint kerülje, és figyeljen fel a gyanúsan viselkedőre, aki Önt szemmel tartja vagy indokolatlanul megszólítja!

Utazása során ne hagyja őrizetlenül csomagjait még rövid időre sem, és ne bízza rá idegen személyre, akkor sem, ha szimpatikus, modorú! Használja a csomagmegőrzőt!

Tetten ért tolvajjal, ne szálljon szembe egyedül, mivel az érték megtartása érdekében erőszakot alkalmazhat és Ön sérülést szenvedhet! Kérje a közelben tartózkodók segítségét, ha tudja, értesítse a rendőrséget, majd tegyen feljelentést, ennek nem akadálya, ha nincs pontos információja a tettes személyéről (a zseblopás értéktől függetlenül bűncselekménynek minősül).

 

Ajánlás a gépkocsi feltörés elkerülésére:

Semmit ne hagyjon az utastérben látható helyen! Az üléseken hátrahagyott tárgyak vonzzák a tolvajt. A gépjármű nem értékmegőrző!

Használja parkolás alatt a járműve védelmi, riasztó berendezéseit.

A gépkocsi ajtaját, valamint ablakait mindig zárja le miután távozott. Az indítókulcsot, járműve iratait tartsa magánál, biztonságos helyen, ne tudják azt illetéktelenek megszerezni.

Lehetőség szerint kijelölt parkolóban álljon le. Sötétedéskor parkoljon megvilágított, vagy lehetőleg forgalmas helyen.

A vásárlást követően, amikor már bepakolt a kocsijába, ne hagyja őrizetlenül járművét mivel a tolvaj megfigyelheti, és feltörheti a csomagtartót. Elindulás előtt vizsgálja meg a zárszerkezetet, ablakokat, azok tömítését, mivel azon észlelt sérülések, rongálások feltörésre, illetve annak kísérletére utalhatnak.

Ha feltörték járművét, semmihez nem nyúljon, őrizze meg azt eredeti állapotában, majd rendőrséget értesítse, és várja meg a helyszínen a hatóság tagjait.

A vásárlások helyszínén, főleg piacokon jelen vannak a „seftesek” akik becsapják a hiszékeny embert jó áron kínálva a keresett árut, sokszor előre elkérve a pénzt azzal, hogy hozzák a terméket, majd eltűnnek nyomtalanul.

Lehetőleg csak olyantól vásároljon, aki kijelölt árusító hellyel rendelkezik, legális helyen árul és nem aluljáróban táskából kínál ezt-azt.

Kizárólag akkor adja át a vételárat, amikor kézhez kapja a terméket, és ne adjon át pénzt előre, bármilyen kedvező ígéretet kap.

 

Betöréses lopás

A távollétünk ideje alatt a lakásunkban megjelenhet a „hívatlan vendég” a betörő, aki percek alatt elvégzi „munkáját “ Védjük meg a magánéletünk féltett szféráját.

Szereltessen szakemberrel korszerű több ponton záródó zárszerkezetet ajtajára, mely lehetőleg több csapos zárbetéttel rendelkezik.

Alkalmazzon lakása védelmére jelző-riasztó készüléket, mely távjelzést tud küldeni valamely vagyonvédelmi cég diszpécser központjába, így betörés észlelésekor azonnal történik intézkedés,

Minden alkalommal használja a védelmi eszközöket, zárja a zárat, kapcsolja be a riasztót!

Ajánlott „házi leltárt” készíteni, feltüntetve azon értékeinket (például műszaki cikk esetén pontos típus megjelölés, gyári szám, más tárgyak esetén méretek, jellemzők) melyek eltulajdonítás esetén a feltaláláshoz, precíz alapot adnak a hatóság részére.

 

A biztonság eléréséhez sokszor nem valamilyen drága eszközre, vagy sok pénzre van szükség, hanem odafigyelésre, kellő óvatosságra értékeink védelme érdekében, ezért legyen résen, mert megéri!

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.