Napelemes rendszerek Budaörsön

(Budaörs, 2015. december 3.- Budaörsi Infó) Budaörs Város Önkormányzata hosszú távú tervei között szerepel a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú hasznosítása az általa fenntartott intézményekben. A városban már több helyen sikeresen ki is építették ezeket a rendszereket, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeket.

 

 

Hálózatra kapcsolt fotovoltaikus rendszer megvalósítása a budaörsi Kamaraerdei Óvoda épületén

 

kamaraerdeiovoda

A projekt előkészítési szakasza 2009 negyedik negyedévében kezdődött el, a megvalósítás 2010 negyedik negyedévében kezdődött és 2011 második negyedévében ért véget.

A projekt során a Budaörs Város Önkormányzatának fenntartásában működő Kamaraerdei Óvoda épületén napcellák kerülnek felszerelésre, és ezáltal megvalósul az intézmény napenergia alapú villamos energia termelése.

A projekt közvetlen célja, hogy az óvoda 17,3 ezer kWh-os éves villamos energia fogyasztásának mintegy 96%-át, 16,4 ezer kWh-ot a megújuló energia alapú villamosenergia termelésből fedezzen az intézmény, és csak a fennmaradó 0,9 ezer kWh beszerzése valósuljon meg “hagyományos” forrásokból, ezáltal jelentős költségmegtakarítást érve el.

A projekt hosszú távú célja a fosszilis energiaforrások használatának csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználási mértékének növelése, a környezeti terhelés csökkentése, a környezeti szempontok érvényesítése, valamint a környezeti tudat formálása.

A környezeti tudat formálása kiemelt szerepet kap, hisz a fejlesztés révén az óvoda dolgozói, az oda járó gyermekek és rajtuk keresztül a szülők megismerkedhetnek a megújuló energiaforrásokkal, azon belül is a napenergiával, ennek előnyeivel, ezáltal természetessé válik számukra a megújuló energiaforrások minél intenzívebb felhasználása.

A fejlesztés által több mint 0,7 millió, éves energiaköltséget takarít meg az Önkormányzat, 164 GJ/év mennyiségű fosszilis energiahordozó szabadul fel, melyet ugyanekkora mennyiségű megújuló energiahordozó (napenergia) vált fel.

A fejlesztés által évente 15 t-val csökken a CO2 kibocsátás, a rendszer teljes élettartama alatt pedig közel 700 t-val csökken a CO2 kibocsátás.

A projekt teljes elszámolható költsége 35 907 500 Ft, az igényelt támogatás mértéke 60%, azaz 21 544 500 Ft. Az önerőt (14 363 000 Ft) az Önkormányzat biztosítja, minekutána a testületi ülésen elfogadták a projektre vonatkozó előterjesztést.

 

 

Napelemes rendszer az Illyésen

 

illyes_napelem

Az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola fenntartási költségeinek csökkentésére pályázatot nyújtottak be egy napelemes rendszer kiépítésére. A beküldött pályázat a Széchenyi 2020 program keretében 48,63 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező 2014. május 27-én megkezdte a napelemes rendszer telepítését. A sikeres műszaki átadás 2014. október 07-én történt meg. A kivitelező egy 49,92 kW összteljesítményű áramtermelő napelemes rendszer elhelyezését valósította meg.

A rendszer úgynevezett háztartási méretű kiserőmű, amely a villamos közüzemi hálózatra csatlakozik. Lényege, hogy a Nap sugárzását fényelektromos jelenség segítségével villamos energiává alakítja át, amit saját fogyasztásra termel meg.

Az elnyert európai uniós támogatás nemcsak az épület energiafogyasztásának csökkenését segíti elő, hanem annak környezetbarát működését is. A beruházás ezért környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel az energia megtermelése során a környezetterhelés nagymértékben csökken. Ezen kívül a környezeti tudat formálása is kiemelt szerepet kap, hisz a fejlesztés révén az iskola dolgozói, az oda járó gyermekek és rajtuk keresztül a szülők megismerkedhetnek a megújuló energiaforrásokkal, azon belül is a napenergiával, ennek előnyeivel.

 

 

Energetikai korszerűsítés a budaörsi 1. Számú Általános Iskolában

 

1_szamu_iskola

Budaörs Város Önkormányzata az 1. számú Általános Iskola fenntartási költségeinek csökkentésére pályázatot nyújtott be az épületen történő napelemes rendszer kiépítésére. A Széchenyi 2020 program keretében benyújtott pályázat 44,14 millió forint támogatásban részesült.

A fejlesztésre elnyert több mint 44 millió forint támogatás a beruházás pénzügyi fedezetének 100 százalékát biztosította. A kivitelezés munkálatai 2014 decemberében kezdődtek el és a 2015. február végén befejeződött projekt keretében a kivitelező egy 49,92 kW összteljesítményű áramtermelő napelemes rendszert szerelt fel az iskola tetőszerkezetére. A telepített rendszer úgynevezett háztartási méretű kiserőmű, amely a villamos közüzemi hálózatra csatlakozik. A Nap sugárzását fényelektromos jelenség segítségével villamos energiává alakítja át, amit saját fogyasztásra termel meg. A napelemes rendszerek várható élettartama 40-50 év.

A beruházásnak köszönhetően az intézmény energiafogyasztása nagymértékben csökken, amely jelentős költségmegtakarítást fog eredményezni. A projekt környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel a napelemes energiatermelés minimális környezetterheléssel jár.

A projekt megvalósulása hozzájárul Budaörs Város Önkormányzata környezettudatos működéséhez, az iskola üzemeltetése fenntarthatóbbá válik. A fejlesztés pozitív példát állít a város lakossága elé, és bizonyítja, hogy a közhasznú intézmények is működhetnek gazdaságosan és környezetbarát módon.

Az energiatakarékosság bevezetése ösztönözheti az iskolába járó gyerekek és rajtuk keresztül a családtagok szemléletváltását, és elősegítheti a megújuló energiaforrást hasznosító műszaki megoldások elterjedését.

 

 

Napelemek a Budaörsi Városháza tetején

 

varoshaza

 

A Széchenyi 2020 program keretében elnyert 44,14 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével befejeződött a Budaörsi Városháza energetikai korszerűsítése megújuló energiával, amely hosszú távon járul hozzá a település éves költségvetésének tehermentesítéséhez.
A most telepített napelemek egyfajta nyilatkozatai az épület tetején a megbízható zöld-energia termelésnek, energiaszámla és káros-anyag kibocsájtás csökkentésének.

A kivitelezés munkálatai 2014 decemberében kezdődtek el és a 2015. február végén befejeződött projekt keretében a kivitelező egy 49,92 kW összteljesítményű áramtermelő napelemes rendszert szerelt fel a Városháza tetőszerkezetére. A telepített rendszer úgynevezett háztartási méretű kiserőmű, amely a villamos közüzemi hálózatra csatlakozik. A Nap sugárzását fényelektromos jelenség segítségével villamos energiává alakítja át, amit saját fogyasztásra termel meg.

Az elnyert európai uniós támogatás nemcsak az épület energiafogyasztásának csökkenését segíti elő, hanem annak környezetbarát működését is. A beruházás ezért környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel az energia megtermelése során a környezetterhelés nagymértékben csökken és emellett a környezeti tudat formálása is kiemelt szerepet kap.

A beruházás hosszú távon hozzájárul ahhoz, hogy Budaörs Város Önkormányzatának éves költségvetését a villamos energia kiadások csökkentésével évről évre tehermentesítse, a felszabaduló forrást pedig a város az intézményei további fejlesztésére fordítja.

 

A projektekről további információt és fotókat a www.budaors.hu oldalon találhatnak.

 

(forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.