Hiába vásárolunk, nem leszünk boldogok – Beszélgetés Endreffy Géza evangélikus lelkésszel

(Budaörs, 2015. december 2. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkeinkben olvashattak arról, hogy egy budaörsi fiatal, Rédl Ádám, miként vélekedik a hitről, viszont nem szeretnénk csak egy oldalról bemutatni a témát, ezért felkerestünk egy “szakmabelit” is, Endreffy Géza evangélikus lelkészt, és a közösségéről, valamint a vallás mindennapjainkban történő megéléséről kérdeztük.

 

Endreffy Géza evangélikus lelkészt 1996-ban helyezte a püspök Budaörsre. Akkoriban az evangélikus híveknek még sem templomuk, se közösségi házuk és saját lelkészük sem volt, viszont érezték, hogy képesek lennének megerősödni, ezért örültek nagyon a lelkész érkezésének.

Mára már több mint 600 fős közösség alakult ki, és saját templommal is rendelkeznek.

Endreffy Géza orvos családban nőtt fel és orvosnak is készült, mert szeretett volna embereket gyógyítani, ezt csodálatos dolognak tartotta. A felmenői pedig öt generáció óta orvoslással is foglalkoztak, viszont az egyik nyári klinikai munkája alkalmával rájött, hogy az orvosláshoz nem csupán szaktudás, hanem több kell.

„Többször volt olyan baleset, amikor igazán éreztem, hogy a testi segítség nem elég. Elkezdtem beszélgetni az emberekkel arról, hogy mit jelent számomra a hit és a vallás. Megváltásról, szabadulásról beszéltem nekik. Ekkor erősödött meg bennem az elképzelés, hogy lelkész szeretnék lenni, nem pedig orvos. Jelentkeztem az orvosi egyetemre és teológiára is, mindkét helyre felvettek. Ekkor nagy dilemmában voltam, de úgy gondolom jól döntöttem” – mondta el a Budaörsi Infónak a lelkész.

 

Mi jellemzi a budaörsi gyülekezetet, mi az, ami az ön számára a legkülönlegesebb benne?

„A mi gyülekezetünkbe nagyon sokféle ember jár. Vannak képviselők is (önkormányzati képviselők – a szerk.), van aki magát kifejezetten valamelyik oldalhoz tartozónak gondolja. Viszont olyan csodálatos azt látni, hogy amikor letérdelnek az úrvacsorához, akkor az aki jobbikos, az aki szocialista vagy fideszes, tudnak együtt úrvacsorát venni.

A másik különlegessége a gyülekezetünknek, hogy van egy Asszonykörünk és Guruló Tanítványaink is.”

 

Megmagyarázná mit is takar a Guruló Tanítványok elnevezés?

„Az Asszonykör a hölgyeket fogja össze a Guruló Tanítványok pedig az uraknak egy lehetőség. Motoros túrákat teszünk együtt, így lettünk mi egy motoros csapat. Zarándokutakat is szoktunk szervezni.

Mi nem az a vadmotoros fajta emberek vagyunk, csupán vallásos emberek motoron, akik szeretnek együtt lenni.”

 

Ön mit gondol a hit és a boldogság viszonyáról?

„Mindannyian úgy vagyunk megteremtve, hogy szükségünk van Istenre. Ezt egy példán keresztül tudnám jól bemutatni. Képzeljék el, hogy az emberben van egy Isten alakú űr, bent a mellkasában, ami tele van, ha szeretjük és elfogadjuk Istent. Ha nem így teszünk, üresség tátong belül, amit szeretnénk kitölteni dolgokkal, hogy megnyugodjon a lelkünk és boldogok legyünk. Drága dolgokat vásárolunk, kutyát, macskát tartunk. Elmenekülünk nyáron a Balatonra nyaralni, méregdrága hobbikat űzünk. Ebben az űrbe azonban hiába teszünk bele például egy motort, mellettem mindig lesz egy kis űr, nem tudjuk teljesen kitölteni tárgyakkal. Ezért is vannak ez emberek felháborodva, hogy vasárnaponként bezár a pláza, mert ez megmutatja, hogy az ember hol várja a békességét és az örömét.

Hiába vásárol meg az ember magának sok mindent, azok mindig csak pótlékok. Ha az ember békességben van Istennel, akkor tud önmagával is békességben lenni, és boldogan élni.

Hitem szerint ezt az űrt, azt csak Isten tudja kitölteni, akkor van csak teljes békessége az embernek.”

 

Ön szerint a vallás és a tudomány megfér egymás mellett?

„Az én hitvallásom szerint Isten teremtette meg a világot. Ha egy tudós egy kérdésére megtalál egy választ, akkor rájön, hogy még ezer meg egy kérdés van, ami megválaszolásra vár.

Ez a világ sokkal gazdagabb és csodálatosabb, mint amit az ember el tud képzelni. Én pedig felételezek egy értelmes szerzőt e mögött.

Arra, hogy Isten teremtette a világot a bizonyíték az ő birtokában van. Ha úgy érezzük, hogy már mindent jól megismertünk, akkor rájövünk, hogy ez a tudás, csupán egy csepp a tengerben. Viszont mikor Istenhez kerülünk, akkor minden egyértelművé válik.

Galilei korában földközpontú volt a teremtés szemlélete, holott az igazság a naprendszer, de az egyház felcserélte a hitet a tudománnyal, és ezért téves volt a tudománya.

A hit dolgaiban hinni kell, a tudományban pedig tudni és ismerni kell a dolgokat, és a kettő tökéletesen megfér egymás mellett egy emberben, de nem szabad őket felcserélni.”

 

Milyen hétköznapi problémákat tapasztal nap mint nap, manapság?

„Az a baj, hogy egy érték-semleges világban élünk. Például a homoszexuálisok együtt vannak, hiába nincs reprodukció benne, nincs értelme.

Isten egyként tekint egy családra, nem pedig két emberre, külön-külön. Az a baj, hogy a mai kor gyermekei úgy nőnek fel, hogy azt látják, hogy ez természetes, és ezzel súlyos károkat okozunk a társadalmunknak. Az Isten szemében a homoszexualitás Istennek nem tetsző dolog, mert nincs benne Isten, nincs benne élet. Nincs benne a jövő lehetősége.

Ez nem azt jelenti, hogy Isten nem szereti a homoszexuálisokat vagy a kleptomániásokat, gyilkosokat, bűnösöket. Isten mindenkit szeret, de azt várja el, hogy az ember ne folytassa a bűnei sorát, nem akarja, hogy bűnben éljünk.

A másik probléma, hogy egyre magasabb lesz az ingerküszöbünk is. Már egy hétköznapi reklámban is már megjelennek félmeztelen nők. Csodálkozunk, hogy tönkremennek a házasságok. Nem ez a nő, akit ott látunk, és az a baj, hogy ezt elfelejtjük, mert folyamatosan mást látunk, ideálokat, bálványokat imádunk.”

„Boldog ember az, aki az URat féli, sok örömöt talál parancsolataiban.”  Zsoltár 112,1

 

Ha Önöknek is van véleménye a témával kapcsolatban írjanak nekünk bátran (budaorsiinfo@gmail.com). Beszéljünk róla!

(A vitasorozatokban, az interjúkban megfogalmazott vélemények nem a szerkesztőség értékszemléletét tükrözik: a Budaörsi Infó nem ért egyet kirekesztő, megbélyegző ideológiákkal!)

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.