Újbor szenteléssel indult a Szent Márton év Budaörsön

(Budaörs, 2015. november 12. – Budaörsi Infó) “A bor bizonyíték arra, hogy Isten szeret bennünket és azt akarja, hogy boldogok legyünk” – mondta egykoron Benjamin Franklin (1706-1790). Ennek fényében zajlott a Márton-napi Újbor szentelés Budaörsön 2015. november 11-én a Templom téren. A rendezvényen Szent Márton évet is hirdettek a szervezők.

 

A Leopold Mozart Zeneiskola diákjai és tanárai – Madarászné Dr. Losonczy Katalin vezetésével -, a korábbi években hagyománnyá vált archaikus Árpád-kori VESPERÁSRA hívták mindazokat, akik Szent Márton tiszteletére imádkozni gyűltek össze.

Majd 17:45-től a Szent Benedek Iskola és a Zsámbék-medence és Térsége Gazdakör borkóstolóval, lekváros kaláccsal és forró teával várta az érdeklődőket.

Czuczor Gergely a Szent Benedek Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a Vesperást 2000-óta adja elő a Leopold Mozart Zeneiskola.

 

IMGL2763

A Zeneiskola 15-dik évfordulója egybeesik Szent Márton születésének az 1700-dik évfordulójával. Az igazgató asszony régóta mondja, hogy jó lenne egybekötni a Vesperás után ezt a rövid időszakot az újbor szenteléssel.

Ha van egy bencés iskolánk, ami Pannonhalmáról átveheti azt a mintát, hogy a Szent Márton évét megnyitjuk – ami 2015. november 11-től 2016 november 11-ig tart -, ráadásul az állam is mögé áll, akkor azt mondtuk, hogy mi is megcsináljuk kicsiben a Szent Márton évet itt, Budaörsön. A nyitánya az újbor szentelés, amit a Vesperás közösségével fogyasztunk el, a bor megáldását követően.

Reméljük, hogy az áldásban részesített bor jó kedvet és jó évet fog számunkra hozni.”

 

Roszik György, a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör tagja elmondta, hogy a gazdák számára azért fontos Szent Márton ünnepe, mert ekkor ér véget a gazdasági év, ekkor számot vetnek a terméssel, és az újborral megünneplik ezt a napot.

 

IMGL2774

 

“Úgy tartja a hagyomány, hogy ha valaki spicces lesz az újbortól Márton napján, akkor annak következő évben nem fog fájni se a gyomra se a feje.”

A borokat Bese Gergő atya áldotta meg, aki a Szent Benedek Iskola papja.

Az újborról Garamvölgyi Mihály borász gondoskodott, akitől megtudtuk, hogy a megáldásra került nedű egy korai fajta oporto, zweigelt, amiben van egy kevés kékfrankos.

 

IMGL2739

 

De vajon melyik a jó bor? Állítólag azt csak az ivók tudják. Ön szerint milyen a jó bor? Ha van véleménye a témában írja meg nekünk (budaorsiinfo@gmail.hu – a levél tárgyába írja be, hogy bor!).

 

IMGL2810

IMGL2806

IMGL2817

IMGL2840

IMGL2731

IMGL2745

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.