Kerekesszékben is mosolyogva – Mozgáskorlátozott nap volt Budaörsön (képek)

(Budaörs, 2015. október 12. – Budaörsi Infó) 2015. október 9-én a Városi Ifjúsági Klub a budaörsi iskolásokat egy különleges programra invitálta. Mozgássérült napot tartottak, ahol a gyerekek kérdezhettek a fogyatékkal élő fiataloktól és kipróbálhatták a sportjaikat, játékaikat és eszközeiket.

 

 

A program a Roll Dance csoport táncbemutatójával kezdődött. Hétköznapinak semmiképp nem mondható műsorral készültek, kerekes székkel táncoltak a színpadon, mosolyogva.

 

IMGL5129

IMGL5081

IMGL5066

IMGL5050

IMGL5027

 

A tánc után a Nem Adom Fel Alapítvány tapasztalati szakértőivel bemutatták a gyerekeknek, hogy milyen az, amikor testi fogyatékossággal kell helytállni a nagyvilágban.

Csoportokra bontva különböző feladatokat kellett elvégezniük az iskolásoknak.

Kalmár Judit az Alapítvány vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a programjuk célja az, hogy a gyerekekkel megismertessék játékos módon, hogy attól, hogy valaki más mint az átlag, ugyanolyan értékei vannak.

 

 

Mozgaskorlatozott_nap_Kalmar_judit

Kalmár Judit

 

“A tapasztalati szakembereink, akikkel eljöttem most Budaörsre olyan fogyatékossággal élő szakemberek, akik leküzdve a saját hiányosságukat erényt kovácsolnak ebből, és ezt próbáltuk megmutatni, hogy így is lehet élni, méghozzá boldogan.

Az természetes, hogy ha valaki még nem találkozott fogyatékos emberrel, megijed, meglepődik, és nem tudja mit illik vagy nem illik mondani. A legfontosabb az, hogy a gyerekek testközelből lássák, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más.”

 

Mi az, amit ki tudnak próbálni a gyerekek ezen az érzékenyítő programon?

“Két sportot is hoztunk amit a mozgássérült fiatalok űznek, és vannak világbajnokok is köztük. Az egyik az ülő röplabda, a másik az úgynevezett bocsa játék. Ezt a játékot halmozottan sérültek is tudják játszani.”

 

 

mozgaskorlatozottnap

 

Gergő, aki a kezét nem tudja használni, egy kopogtató segítségével ír. Ezt is kipróbálhatták a gyerekek. Ő így ír verseket, történeteket, és készíti a weboldalunkat.

Attól, hogy bizonyos képességei hiányoznak egy embernek, még képes teljes értékű életet élni, ha megvan a megfelelő módszer, eszköz és az elfogadás.

 

 

Mozgaskorlatozott_nap
Gergő

Mozgaskorlatozott_nap

 

Zozo egy világutazó. Kerekes székkel járja be a világot. Nagyon humoros, mindene az utazás. Egy tábla segítségével tud kommunikálni. Hihetetlenül nyitott és kommunikatív. Rengeteg mesélni valója van.

 

 

Mozgaskorlatozott_nap

Zozo

 

Vannak olyan mozgássérült emberek, akik a kezüket nem tudják használni, ezért például a szájukkal festenek. A gyerekek ezt is ki tudták próbálni.

Akik nagyon laza izomzattal élnek, azoknak a beszédüket nehéz megérteni. Egy-egy pille cukrot raktak az iskolások a szájukba, és úgy kellett megértetni magukat. Ebből láthatták, hogy hiába gördít a sors az ember elé akadályokat, az is leküzdhető, hisz el tudták mondani, mutogatni így is, hogy mit szeretnének.

 

IMGL5446

 

Az érzékenyítő programnak az volt a legfőbb célja, hogy megmutassa a budaörsi diákoknak, hogy nem kell megijedni, ha egy mozgássérültet látnak. Udvariasan kérdezni kell, hogy esetleg segíthetnek-e valamit. A program zárásaként az Alapítvány koncerttel búcsúzott.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.