Csomagolásmentes élelmiszerek Magyarországon először Budaörsön

(Budaörs, 2015. szeptember 29. – Budaörsi Infó) Október elején nyílik meg Magyarország első csomagolásmentes termékeket árusító üzlete, méghozzá Budaörsön. A XXI. század egyik nagy problémája a folyamatosan termelődő hulladék. Minden olyan vállalkozás, amely arra törekszik, hogy ezt valamilyen módon csökkentse az megérdemli, hogy támogassuk saját környezetünk megóvása érdekében. 

 

Mindennek megvalósítója a budaörsi Monostori-Kalovits Márk, aki közgazdásznak tanul, és még csak 23 éves, viszont meggyőződése, hogy az embereket rá lehet szoktatni a tudatosabb életre.

“Pár éve hallottam először egy ausztrál családról, akik évente egy zsák háztartási hulladékot termelnek csak. Megtetszett ez a gondolkodásmód és arra gondoltam, hogy ha lehet ennyire tudatosan élni, akkor megérné ezt népszerűsíteni.

Másfél évvel ezelőtt nyílt egy berlini csomagolásmentes bolt, ami az alapötletet adta. Ezt az alapot kiegészítettük az egyéni terveinkkel és így született meg a mi budaörsi üzletünk. A boltban beszélgető sarkokat alakítunk ki, hogy ne csak vásárolni, hanem közösségi életet élni is ide járjanak az emberek. A falra majd színes ábrákat fogunk elhelyezni, hogy a vevők konkrétan láthassák, hogy hány kiló csomagoló anyagot spórolnak meg azzal, ha nálunk vásárolnak.”

 

nopack

Monostori-Kalovits Márk

noPack filozófia

1 kilónyi élelmiszer előállítása során 2 kiló szén-dioxid kerül a légkörbe. Az Európai Unió statisztikái szerint a háztartások által megvásárolt élelmiszerek 25%-a kerül kidobásra, mely körülbelül 100 tonnát jelent.. Jól látható tehát, hogy esztelen mértékű és rendkívül erkölcstelen pazarlásról, és indirekt környezetszennyezésről beszélünk.
A noPack csapata hisz egy olyan világban, ahol mindenki csak annyit vásárol, amennyire valóban szüksége is van. Ha pedig így teszünk, miért ne tehetnénk ezt közel zéró csomagolóanyag megvásárlásával. A csomagolóanyagok elhagyásával nemcsak pénzt spórolunk, de hatalmas mennyiségű károsanyag-kibocsátástól kíméljük meg Földünket.

A noPack ezen problémákat kívánja orvosolni. A bolt minden egyes mozzanatát áthatja a fenntarthatóság, az etikusság, a környezetvédelem, és a tudatosság. Működésük során pedig lehetőségeikhez mérten törekszenek minimálisra csökkenteni az ellátási lánc folyamataiban részt vevő csomagolóanyagok használatát.

 

És hogy miért jó ez Neked, Nektek?

– mindig megbízható forrásból származó, kiváló minőségű termékeket vehetsz, mellyel támogatod a fenntarthatóan működő kisgazdaságokat, őstermelőket.

– mindig annyit vihetsz haza amennyire valóban szükséged van; így semmi sem fog megromlani, s nem vész kárba az élelmiszer, s az a folyamat sem, mely során előállították azt.

– olyan termékeket vásárolhatsz, amelyek mindenféle adalékanyagot, peszticidet nélkülöznek, így valóban a természet igazi ajándékait élvezheted.

– lépést teszel egy fenntarthatóbb világ felé, hiszen csak olyan partnerekkel dolgozunk, akik etikusan, méltányosan folytatják tevékenységüket gondolva az elkövetkezendő generációkra is.

– mindig lehetőséged lesz egy kis pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltésre; üzletünket úgy alakítjuk ki, hogy kényelmesen elfogyaszthasd reggeli kávéd, beszélgess barátaiddal, vagy egyszerűen félrevonulj egy kicsit a rohanó világtól.

– folyamatosan új szemléletmóddal találkozhatsz, új dolgokat tudhatsz meg a körülötted zajló világról.

 

Hogy kell egy ilyen helyen vásárolni?

A vásárlás menete:

1.  Hozd magaddal régi/új megtisztított  tárolóedényed (vagy nálunk is vásárolhatsz többféle méretben üvegedényeket)!
2. Válaszd ki a kívánt terméket!
3. Töltsd meg a kívánt mennyiséggel!
4. Méresd le!
5. Ezután csak fizetned kell, és élvezned az egészséges termékeket!
5+1. Legközelebb is hozd Magaddal a saját tárolóedényed!

 

2015. szeptember 30-án 14,30 kor lesz az üzlet hivatalos megnyitója a sajtó munkatársai és a meghívott vendégek számára.

17-től 18 óráig pedig minden érdeklődőt szeretettel várnak, aki szívesen megnézné, hogy milyen is egy csomagolásmentes bolt. Ezen a napon még nem lehet vásárolni.

Az első hivatalos nyitvatartási nap október 1-je.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.