Egynapos sebészet Budaörsön – Már ma este hazamehet!

(Budaörs, 2015. július 23. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy Magyarország vezető a világban az egynapos sebészet terén a budaörsi Dr. Gamal Eldin Mohamednek köszönhetően. A doktor úr az Europ-Med Egészségközpontban dolgozik az egynapos sebészet orvos igazgatójaként és ügyvezetőjeként. Ellátogattunk az Egészségközpontba és a betegfelvételtől a műtőasztalig mindent „kipróbáltunk”, hogy élesben bemutathassuk olvasóinknak az egynapos sebészeti rendszert.

 

Budaörsön több, mint tizenegy éve működik a Budaörsi Egészségügyi Központban egynapos sebészet, négy éve két műtővel. Ez volt az első hazánkban. Bár a szakirodalom szerint ez a módja az operációnak gazdaságosabb, mint hagyományosan a kórházakban, sok a tévhit ezzel kapcsolatban, és a módszer országosan lassan terjed.

 

Mit jelent az egynapos sebészet?

Az első gondolat, hogy kevesebb, rövidebb időt igénylő beavatkozás, amiért nem kell kórházba menni. Ezzel szemben az egynapos sebészet lényege az, hogy az egyszerűtől az egészen bonyolult műtétig, a legfejlettebb technika segítségével, rövid ápolási idő mellett elvégezhető műtéteket csinálunk – fogalmaz dr. Kovács Attila, az Europ-Med Kft. ügyvezetője, a Budaörsi Egészségügyi Központ főigazgató főorvosa.

Az általánosan elfogadott definíció az, hogy a beteg sem a műtét előtti éjszakát, sem a műtétet követő éjszakát nem kórházban tölti, és általában a beavatkozások egy munka napon belül végzik. Több tényező tette lehetővé az egynapos sebészet terjedését. Az első a sebészetben bekövetkezett technikai és technológiai fejlődés, a második az altatási módszerekben szintén bekövetkezett fejlődés (új altatási módszerek és gyógyszerek, gyorsan ható és tartósabb hatású fájdalomcsillapítók), a harmadik tényező pedig a betegek már kérik, mert a mai rohanó világban senki nem ér rá napokig feküdni kórházban. Nem beszélve arról, hogy a gazdaságosság sem utolsó szempont.

 

Felkerestük Dr. Gamal Eldin Mohamedet, aki a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az egynapos sebészet Budaörsön az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával zajlik.

 

egynapos_sebeszet6

Dr. Gamal Eldin Mohamed

 

„Jelenleg 15 ágyunk van, hat nővér dolgozik az osztályon. A kezdetekkor hat operáló orvossal indultunk el, és most közel hatvan orvosunk van. Senki nincs alkalmazásban, mindegyikükkel szerződésünk van.

Jelenleg Budaörsön kilenc szakmában – általános sebészet, ortopédia, érsebészet, nőgyógyászat, szemészet, fül-orr gégészet, urológia és plasztikai sebészet – több száz, az Országos Egészségpénztár OEP) által finanszírozott tevékenységre van mód az egynapos sebészeten, amiért tehát nem kell külön fizetnie annak, aki biztosított.

Itt nem csak kis műtéteket végzünk, hanem nagyokat is, például kézsebészeti beavatkozásokat, térdszalag plasztika vagy vállműtéteket is.

Van egy beavatkozási lista, ami 280 beavatkozást tartalmaz, amit engedélyeztek egynapos sebészetben. Viszont ebben a listában nincs benne például az epeműtétet. Ilyen műtéteket is végzünk, viszont ezt az állam nem finanszírozza.”

 

Miért nem finanszírozza az epeműtétet az állam?

„Van egy szakmai ellenállás. Az epeműtét az egyike a leggyakrabban alkalmazott műtéti eljárásoknak. A kórházba befektetik a betegeket három napra, amíg mi ezt egynapos sebészeten is el tudjuk végezni. Ezek a műtétek nagyon látványos gyógyulást hoznak.

Nagyon sok sebész úgy keresi a kenyerét, hogy amikor csinálja ezt a műtétet akkor van paraszolvencia.

Ha ez kikerül a kórházi rendszerből, akkor kevesebb lesz a bevétel… Sajnos vannak megélhetési érdekek, amelyek beleszólnak a szakmai dolgokba.”

 

 

Milyen a kihasználtsága az egynapos sebészetnek itt Budaörsön?

„11 éve dolgozunk, és minden évben 3000 műtétet végzünk. Ez körülbelül 35 ezer műtét. Havonta például 100-110 szürkehályogműtétet hajtunk végre. Az egynapos sebészetnek nagyon jó a kihasználtsága, lenne igény bővítésre is, viszont ehhez nincs meg a megfelelő anyagi keretünk, pedig Budaörs megérdemelne egy magas színvonalú kórházat.”

 

Ha ilyen sok műtétet végeznek, akkor ez azt jelenti, hogy hosszúak a várólisták is?

„Egyáltalán nem. Az egynapos sebészeten a bejelentkezéstől a távozásig maximum két hét telik el. A műtétet követően minden betegünk legkésőbb 23 órán belül haza mehet. Ez általában 4-6 óra szokott lenni.”

 

egynapos_sebeszet3

 

Az egynapos sebészeten egy szürke hályog eltávolítása megközelítőleg 15-20 perc. A „beteg” pedig egy óra múlva már távozhat is. Ez kórházi ellátásban három napot venne igénybe.

A Dr. Gamallal készített interjú közben még az is kiderült, hogy az egynapos sebészet, még a házasságok időtartamának növelésében is segít, hisz horkolást megszüntető műtéteket is végeznek. Rádiófrekvenciás energiával a horkolást okozó területet behegesítik, például a felső szájpad kiégetésével, így szabaddá teszik a légutakat.

 

Az egynapos sebészetre bejutni sem jelent nagy problémát, hisz az ember vagy beutalóval érkezik vagy bejelentkezik telefonon. Várólista nincs, csak előjegyzés. A bejelentkezést követően egy vizsgálat következik, amiből kiderül, hogy a páciens műthető-e az egynapos sebészeten. Sürgősségi ellátást viszont nem nyújtanak, csak ellektív műtéteket végeznek.

 

egynapos_sebeszet2

 

Néhány órán belül lehet távozni a műtétet követően. Ezt hogyan lehet elérni?

“A műtétek 90%-a altatásban történik. Altatás után a betegnek kell egy kis idő, amíg kimennek a gyógyszerek a szervezetéből, amíg újra felépül, és megindulnak a fiziológiás funkciói. A protokoll azt mondja, hogy minden beteget minél korábban fel kell kelteni, és el kell mozdítani. Ezt korai rehabilitációnak nevezzük.

El kell indítani azt a funkciót, hogy kezdjen mozogni. Régebben minden beteg órák hosszat feküdt a kórházban és infúziót kapott.

Az egynapos sebészeten viszont, mi a műtét után már egy órával adunk neki inni és kap kekszet is. Ez meggyorsítja a folyamatot.

Műtét után két órával már ki kell mennie a fürdőszobába felügyelettel és segítséggel. A harmadik órában már a folyosóra is. Negyedik órába már kint kell sétálnia a páciensnek.

Általában négy óráig szoktuk bent tartani a beteget. Ekkor már bejöhet a hozzátartozója is.

A legvégén van egy felmérő rendszerünk. Ha a beteg eléri a 10 pontot, akkor mehet haza. Ha rendben van a vérnyomása, pulzusa, a sebe nem vérezik, felkelt, sétált, pisilt, és ha nincs  hányingere, akkor 10 pontot kap a skálán és elbocsátjuk. 9 pont alatt viszont még bent kell maradnia. 

Az egynapos sebészet fejlődésének az egyik legfontosabb tényezője az, hogy nagyon modern hányinger-, hányáscsillapító szereket használunk. A leggyorsabban ható és hosszan tartó fájdalomcsillapítókat használjuk és az altatási módszerekben a legjobb gyógyszereket, amelyek gyorsan kiürülnek a szervezetből. Vannak olyan szerek, mint a propofol, ami hozzásegíti a beteget ahhoz, hogy ne legyen fájdalma, és a műtét végéig nyugton feküdjön. Összességében ezek a dolgok teszik lehetővé, hogy a beteg gyorsan távozhasson a műtét után.”

 

Miután megtudtuk a doktor úrtól, hogy mi a teendőnk, ha az egynapos sebészetet választjuk, és miként lehetséges mindez, átmentünk a sebészet recepciójára, ahol Tóth Mária ápolót kérdeztük arról, hogy szerinte miért előnyös az egynapos sebészet, és milyen gyakori kérdései vannak a pácienseknek.

 

egynapos_sebeszet5

Tóth Mária

 

„Az egynapos sebészet a társadalomnak is jobb, mert sokkal hamarabb munkaképes lesz a beteg.

Mindezek mellett egészséges embereknek minimális időt kell kórházi körülmények között töltenie, és az otthoni gyógyulás rövidebb idő alatt bekövetkezik, illetve sokkal kellemesebb, olcsóbb is a páciensnek és természetesen a társadalomnak is.”

 

Amikor felhívja önt valaki, hogy szeretne bejelentkezni, akkor hogyan jut el a műtőig a beteg?

„Először is megjelenik a szakrendelésen a beteg, ott az orvos megmondja, hogy meg kell operálni vagy nem.

Odaadja neki a beutalót, utána feljön az egynapos sebészetre, mi elmondjuk neki írásban és szóban, hogy mi az egynapos sebészet. Segítünk, hogy milyen kivizsgálásokra van szükség. Kell laborvizsgálat, EKG, tüdőszűrés. Utána berendeljük altatóorvosi vizsgálatra. Ez egy összefoglaló belgyógyászati vizsgálat, ahol kiderül, hogy van-e társbetegség, és eldönti a szakorvos, hogy operálható-e.

Ezután a beteg elmegy haza, összeszedi a pizsamáját, papucsát, aztán visszajön amikorra van időpontja és befekszik az ágyba. Ekkor rengeteg dokumentációs munka jön. Azt mind átnézzük, leellenőrízzük.

Előkészítésként megmérjük a páciens vérnyomását, megkapja a protokoll szerinti gyógyszereket, bekötünk infúziót, amennyiben szükséges, és vár a műtétre.

Betolják a műtőbe és megoperálják. A műtétet követően egy órát aludnia kell. Lefolyik az infúziója, majd egy óra múlva már kap kekszet és teát. A kiérkezéstől számított négy óra múlva mehet haza, ha minden rendben van. Amire fel szoktuk hívni a figyelmet távozáskor, hogy csak autóval mehet haza, de nem vezethet, hiába van jól. A távozás előtt a beteg minden telefonszámot megkap, amit felhívhat ha úgy érzi, hogy bármi baja van. 24 órás telefonos ügyeletünk van, így mindig rendelkezésre állunk.”

 

 

Ki az, aki alkalmas az egynapos sebészeti ellátásra?

“A tünetmentes páciensek, olyan krónikus betegségben szenvedők, akiknek az állapota stabil és folyamatosan kontrollált.”

 

Ki nem alkalmas egynapos sebészeti ellátásra?

“Az instabil, nem ellenőrzött krónikus betegségben szenvedők, vagy ha valaki kórosan túlsúlyos.”

 

Miért pont az egészségügyet választotta?

„32 éve dolgozom az egészségügyben. Ebből 27 évet dolgoztam az intenzív osztályon. Én nagyon szeretem azt, hogy tudok kommunikálni a betegekkel és segíteni. Egy dolog van csak, ami nehézséget okoz a feladatom ellátásakor, hogy nagyon sok papírmunkánk van, ez nagy odafigyelést igényel, mert nagyon szigorúan veszik, ha valaki téveszt. A papírmunkának köszönhetően kevesebb idő jut a betegekre.”

 

egynapos_sebeszet

 

 

Miután megtudtuk, hogy a bejelentkezést követően milyen vizsgálatokra van szükség, ezután már csak a műtő van hátra. A műtőben Dr. Kovács Péter traumatológus fogadott minket, miközben előkészítette a beteget egy térdműtétre.

 

„A mediális meniszkusznak a degeneratív sérülését látjuk el ennél a betegnél, aki azzal a panasszal érkezett a sebészetre, hogy nagyon fáj a térde. Ez a fájdalom azért keletkezik, mert a szalag mindig beakad a térd izületébe, ami fájdalmat okoz, ezért ezt a felületet le kell kerekíteni.”

 

Dr. Kovács Péter a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az egynapos sebészeten olyan nagy hatásfokú érzéstelenítéssel dolgoznak, hogy a betegnek egyáltalán nem fáj a műtét.

 

egynapos_sebeszet4

Dr. Kovács Péter

 

„A páciens a műtétet követően sem érez fájdalmat a fájdalomcsillapítóknak köszönhetően. Szerencsések vagyunk, mert Budaörsön jó műszerekkel és képalkotó rendszerrel tökéletes munkakörülmények között lehet dolgozni.”

 

Miért pont a sebészetet választotta?

„Sebészet, traumatológia, ortopédia szakvizsgám van. Gyerekkorom óta nagyon szerettem szerelni. A belgyógyászat messze állt tőlem, és amikor elmentem a traumatológiára akkor rájöttem, hogy ez az, ami érdekel engem. Bár édesapám javaslatára választottam ezt a szakmát, viszont ő nagyon bölcsen döntött, mert megtaláltam benne, ami nekem való, és nagyon szeretem, a hivatásomnak tekintem.”

 

Megkérdeztünk egy beteget is a műtétjét és az ébredését követően, hogy ő hogyan élte meg a beavatkozást. Elmondása szerint egyszerűbb volt, mint egy ügyet elintézni a hivatalban, pedig egy komoly nőgyógyászati műtéten esett át.

 

A legnagyobb előnynek, bárkit is kérdeztünk a témával kapcsolatban, a gyorsaságot jelölték meg, de ez nem is csoda, hisz pont erről szól az egynapos sebészet. Fontos, hogy a beteg mihamarabb visszakerülhessen a társadalomba, hisz ma már nem sok ember teheti meg, hogy hosszabb ideig betegeskedjen. Gyors rehabilitációra és felépülésre van szükség.

 

Kórházban lenni senki sem szeret. Az első kérdések egyike szinte mindig az, hogy: Mikor mehetek haza, doktor úr? A Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos sebészetén erre a kérdése azonnal tudják a választ: Már ma este hazamehet!

 

(Budaörsi Infó/MSE)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.