A következő napokban trópusi időjárásra kell készülni

A napok óta tartó 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

 

Az elmúlt napokban egy anticiklon hatására sok napsütés és rekkenő hőség jellemezte az ország időjárását. A következő napokban déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe. Ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. “Igazi felfrissülést” majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat csütörtökre a tartós hőség miatt Vas megyére másodfokú, az ország többi részére viszont a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Csongrád és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint csütörtökön előbb a Dunántúlon, majd délutántól keleten is elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A legalacsonyabb hőmérséklet 17-25 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 32-38 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írta: csütörtökön főként az Alpokalján lehet nagyobb területen 27 fok alatti átlaghőmérséklet.

A záporok, zivatarok környezetében akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet – tették hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.