Budaörs is részesül az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázati támogatásból

(Budaörs, 2015. július 23. – Budaörsi Infó) Valamennyi jelentkező, 1486 települési önkormányzat kap abból a hárommilliárd forintos költségvetési keretösszegből, amelyet az EMMI által meghirdetett, az ingyenes nyári gyermekétkeztetést segítő pályázatra különítettek el. Az ország leghátrányosabb helyzetű településeinek több mint 80%-ka élt az ingyenes étkeztetés lehetőségével. Budaörs ugyanúgy, mint az elmúlt 10 évben – 2015-ben is benyújtotta pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztere által meghirdetett nyári gyermekétkeztetés támogatására.

 

A leghátrányosabb helyzetű települések önerő biztosítása nélkül pályázhattak támogatásra, az érintett önkormányzatok mintegy 80 százaléka élt is a lehetőséggel.

Az idén a legtöbb pénzt, csaknem 28 millió forintot Hajdúhadház kapja, ebből az összegből 1445 gyereknek 63 580 adag ételt tudnak biztosítani (440 forint/nap/fő). A támogatási összeg nagysága az adott településen élő rászorulók számától, illetve attól függ, hogy hol hány napon keresztül kapnak a nyáron ingyenesen ebédet a gyerekek.

 

Budaörs Város részére 2 915 000 Ft támogatást nyújt a kormány. Ebből Budaörs 6625 adag meleg ételt tud finanszírozni a gyermekek számára a nyári szünetben.

 

Az összesített eredmény itt megtekinthető.

 

Budaörs Város Önkormányzata arról tájékoztatta szerkesztőségünket a nyári gyermekétkeztetéssel kapcsolatban, hogy ugyanúgy, mint az elmúlt 10 évben – 2015. évben is benyújtotta pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztere által meghirdetett nyári gyermekétkeztetés támogatására.

 

“A nyári gyermekétkeztetésre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők a jogosultak. Budaörsön 175 fő igényelte a nyári étkeztetést a 396 fő jogosultból.

A pályázaton Budaörs 2 915 000,- Ft támogatást nyert el, az étkeztetés teljes költsége 53 munkanapon keresztül 4 200 000,- Ft. A hiányzó költségvetési fedezetet az önkormányzat biztosítja. Egy ebéd ára 440,- Ft.

Az étkeztetés a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola főzőkonyhájáról biztosított, ahol az ebédet a gyermekek helyben elfogyaszthatják, illetve ételhordóban elvihetik a családok.

A Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa minden nap jelen van az ebéd kiosztásánál és vezeti a pályázat feltételeként előírt igénybevételi naplót, mely az elszámolás alapja.

A nyári étkeztetés során a speciális étkezést igénylők sem maradnak ebéd nélkül, mert a laktóz-, mák-, tejallergia érzékeny gyermekeknek biztosított a diéta.”

 

A helyi Fidesz szervezete a témával kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy a megújult helyi Fidesz számára fontos, hogy a kormány minden támogatást megadjon Budaörsnek.

A szervezet elnöke Nagy Sándor András üdvözölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntését,  melynek megfelelően 2 915 000. Ft támogatást nyújt a kormány városunknak. Ebből Budaörs 6625 adag meleg ételt tud finanszírozni a gyermekek számára a nyári szünetben.

“A térségben Budakeszi 48, Zsámbék 45, Páty pedig 48 gyermek étkeztetéséhez kapott segítséget.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására idén három milliárd forint költségvetési forrás állt rendelkezésre.

A kormány a nyári étkeztetésre szánt forrásokat fokozatosan emelte az elmúlt években, hiszen a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek segítség nélkül az óvodai, iskolai szünet idején sem jutnának meleg ételhez: 2013-ban az állam 2,4 milliárd forintot fordított erre, tavaly ez az összeg 2,64 milliárd forint volt, idén pedig 3 milliárd. Az újabb emelésnek köszönhetően idén a szünidőben is ingyenesen étkező gyermekek száma 135 ezerre nőhet.

Budaörs egyike annak a több, mint ezer önkormányzatnak, ahol rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek él, és közel 120 ezer rászoruló részesülhetett étkezésben. A nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítania a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet.

Hiába vannak éhező gyerekek, sok településen mégsem igénylik a nyári szünetekre a szociális gyermekétkeztetést. A polgármesterek gyakran szégyellik, hogy az ő településükön ilyen előfordulhat, ezért inkább nem is pályáznak. Pedig minden gyerekeknek nagy szüksége lenne a napi egy adag ebédre.

Az éhség meghatározza a figyelmüket, koncentrációképességüket, és hatással van a mindennapi tevékenységükre is. Nekik különösen fontos a közétkeztetés, nemcsak az iskolai időszakban, de a nyári szünetben is.” – áll a helyi Fidesz szervezet közleményében.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.