Mit jelent a sárga szalag a kutya pórázán?

Egyre több helyen lehet találkozni olyan kutyákkal, akiknek a pórázán sárga szalagot találhatunk. Nem árt, hogy ha tudjuk mit is jelent ez a szalag, mi célt szolgál.

Ez a jelzés egy nagyon jó megoldás arra, hogy figyelmeztesd az embereket, legfőképpen a gyerekeket, akik ha meglátnak egy nagyon aranyos kutyust, azonnal rohannának oda hozzá, hogy megsimogassák. A kutyán viszont ott van ez a bizonyos sárga szalag, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül. A szalag ugyanis azt jelzi, hogy a kutyának térre van szüksége és csak óvatosan érdemes megközelíteni.

A szalag nem feltétlenül a pórázon van, lehet a kutya nyakörvére helyezve is illetve találkozhatunk sárga hámmal vagy sállal is. A figyelmeztetés nem feltétlenül azt jelzi, hogy a kutya harapós, vagy agresszív, de minden esetben óvatosan kell közelíteni az ilyen szalaggal ellátott kutyákat. Eredetileg Kanadából indult, de hamar elterjedt az egész világon. A kezdeményezés célja nem az, hogy a gazdák kényelmesek háta dőljenek és ne is foglalkozzanak a kutyák problémáival. A gazdiknak ugyanolyan aktívan kell foglalkozniuk a kutya szociális igényeivel, mert szüksége van arra a kutyusnak, hogy kutyák között legyen. Esetleges támadás, sérülés esetén nem lehet kibújni a felelősség alól, a szalag erre nem megoldás, a problémát kezelni kell továbbra is.

 

Mik is lehetnek az okok, amitől egy kutyának nagyobb térre van szüksége?

– egészségügyi problémák
– nevelés alatt áll
– rehabilitáció alatt áll
– félős, ideges
– agresszív emberekkel vagy kutyákkal szemben

 

Egy ideális világban, minden ember tudná, hogy ha meglát egy kutyát, akkor csak úgy közeledik hozzá, hogy nem beszél, nem nyúl hozzá, nem vesz fel szemkontaktust. Sajnos ez a valóságban úgy néz ki, hogy az emberek magas emelt hangon elkezdenek gügyögni a kutyával, amitől a kutya természetesen rettentő érdeklődő és izgatott lesz. Ráadásul a felugráló kutyát meg is simogatják közben, ezzel megjutalmazva a kutyust az ugrálásért…

Mindig legyünk felelősségteljesek, és ezek után figyeljünk a sárga szalagra is.

 

yellow-ribbon_hun

(forrás: agraroldal.hu)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.