Szabálytalan volt az építkezés a Kőhegyen, vissza kell állítani az eredeti állapotot!

(Budaörs, 2015. április 17. – Budaörsi Infó) “Szabálytalannak minősítették a budaörsi Máriavölgyi utcában március közepén megkezdett építkezést, ezért az Érden működő Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal arra kötelezi a tulajdonost, hogy 120 napon belül állítsa vissza az eredeti állapotot. A vizsgálat Budaörs város polgármesterének bejelentése alapján indult meg – tartalmazza többek között a határozat.”  – osztotta meg Wittinghoff Tamás polgármester a Facebook oldalán a hírt és a médiának megküldött közleményében.

 

 

“Óriási felháborodást váltott ki Budaörsön, hogy – mint utólag kiderült, érvényes építési engedély nélkül – kezdtek hozzá egy beruházáshoz március közepén a Kőhegyen. Hatalmas területen, a természetvédelmi körzetbe is benyúlva bontották le a hegy egy részét.

Ahogy tudomásomra jutott az ügy, Budaörs város nevében azonnal a Budakeszi jegyzőjéhez fordultam, mert jelenleg ott működik a járási építéshatóság. Néhány napon belül sikerült elérni, hogy az érdi építésfelügyelet leállíttassa az építési tevékenységet.

Légi felvételekkel bizonyítottuk, hogy az építkezést nem kezdték meg 2015-ig, csak erre vonatkozó papírokat nyújtottak be, de ez nem pótolja a tényleges építési tevékenységet. Érvényes engedélyük nem volt, s a területre vonatkozó hatályos szabályozás szerint az építtető ma nem is kaphatna engedélyt a megvalósítani szándékozott létesítményre.

Az érdi hatóság is ugyanerre az eredményre jutott, ezért azt állapította meg, hogy az ingatlan tulajdonos 2015-ben már nem rendelkezett érvényes építési engedéllyel, így a beruházás megkezdése törvénytelen volt. Ezért most arra kötelezik, hogy 120 napon belül állítsa vissza az eredeti állapotot.

Idén márciusban a budaörsi képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el a Kőhegyen, azért, hogy elejét vegyük a hasonló eseteknek. Nem szeretnénk, ha még egy ilyen tájrombolás előfordulhatna Budaörsön.

Az első pillanattól bíztam benne, hogy a hatóságok a mi értelmezésünket fogadják el, és nem Csenger-Zalán Zsolt parlamenti képviselőét (Fidesz-KDNP), aki pár napja a kőhegyi építkezésnél tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezt az építkezést jogi eszközökkel már nem lehet megállítani.

Bár a telektulajdonos még fellebbezhet, egészen biztos vagyok benne, hogy ez nem fogja megváltoztatni a mostani döntést.

Köszönetet mondok minden budaörsinek, akik összefogtak városunk jelképének, a Kőhegynek a megmentéséért. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy mielőbb eltűnjön ez a tájseb, és régi állapotába állítsuk vissza a Kőhegyet.

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere”

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

1 Komment

  1. […] Infó) A hétvégén a Máriavölgy utcában ismét elindultak a munkagépek, viszont most nem a már korábban leállított építkezés helyszínén, hanem a mellette lévő, 1475/2 hrsz-ú telken. Felkerestük az építtetőt és a […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.