Csenger-Zalán Zsolt vs Wittinghoff Tamás – Leállítható-e a tájromboló építkezés a Kőhegyen?

(Budaörs, 2015. április 10. – Budaörsi Infó) 2015. április 8-án, 16 órakor Csenger-Zalán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Budaörsön a Máriavölgy utcai ideiglenesen leállított tájromboló építkezés előtti úton sajtótájékoztatót tartott. Az elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük Wittinghoff Tamás polgármestert is, aki nyilatkozott az ügyben.

 

 

Csenger-Zalán Zsolt a sajtótájékoztatón felelevenítette a Kőhegy rombolásával kapcsolatos elmúlt eseményeket. Elmondása szerint azért volt szükség ennek a sajtótájékoztatónak az összehívására, mert sok lakossági megkeresést kapott, ezért úgy döntött, hogy utána néz, hogy “mi a helyzet”.

„Derült az idő, de nem derűs amit mondani vagyok kénytelen. Ezt az építkezést úgy tűnik, hogy jogi eszközökkel nem lehet leállítani. Amiért itt vagyunk megint, hogy polgármester úr megpróbálta mindenkire hárítani a felelősséget.”

 

Az építkezést, mint ahogy Csenger-Zalán Zsolt is elmondta, 30 napra leállították. Ennek az előzményeinek felsorolásával folytatta a képviselő.

„Március 17-én megkereste a budaörsi Önkormányzat Budakeszi jegyzőjét, hogy lépjenek valamit az építkezéssel kapcsolatban. Március 18-ára értesítette Budakeszi Érd Város Építés Felügyeleti Hatóságát. Délelőtt kijöttek szemlét tartottak, és délután kiadták az építés felfüggesztési határozatot.

Gyakorlatilag borítékolható a végeredmény, hogy ezt az építkezést már nem lehet leállítani, mert még ha jogszerűtlen lett volna esetleg az építési engedély, azt annak jogerőre emelkedésétől egy éven belül lehetett volna felfüggeszteni, visszavonni, amit az önkormányzat sajnálatos módon nem tett meg.”

 

Kérdésünkre, hogy 2015. március 18-ához képest, amikor tüntetést szerveztek a Kőhegyért, mi változott, van-e érvényes jogi határozat vagy megállapították-e, hogy az építkezési engedély nem érvényes, Csenger-Zalán Zsolt azt válaszolta, hogy:

„Ez még nem történt meg. Arról nincs információm, hogy ez megtörtént-e. Arról viszont van információ, hogy a megfelelő építési naplók be lettek adva, akkor lehetett volna megnézni. Ma megvizsgálni, hogy 2011-ben kijött-e a földmérő és kitűzte-e a madzagot, mert az már építési tevékenység megkezdése, vagy vágtak-e két ásónyomot, ezt nagyon nehéz kideríteni. 

Annyi az új dolog, hogy amikor ott álltak a másik oldalon, akkor a polgármester azt mondta, hogy Budakeszinél van a labda, meg Érdnél van a labda, de azóta pontosan lehet tudni, hogy mi történt. Azt is lehet tudni, hogy se Budakeszi se Érd, se senki nem tudja ezt az építkezést megakadályozni.

Az önkormányzatnak arra van lehetősége hogy megegyezik az építtetővel.”

 

Majd kifejtette, hogy nem érti, hogy hogyan lehetett a 2004 óta védett területre építési engedélyt adni, amely engedélyt ráadásul a tervtanács is ajánlotta elfogadásra.

„Most nem csak erről az épületről van szó, hanem az összes többiről. Budaörs Város Önkormányzatának, Budaörs város testületének, Wittinghoff Tamás polgármesternek kötelessége, hogy azonnal építési, változtatási tilalmat rendeljenek el az egész érintett területrészre.

Azonnal vizsgálják felül a rendezési tervet, és ezt az elképesztő, hanyagul meghozott anomáliát a nulla méteres oldalhatárt, a nulla méteres hátsó határt, a 11 méteres mélységben való beépíthetőséget azonnal be kell szüntetni.

Akármilyen hosszú ideje polgármester valaki, Budaörs városa még sok sok száz évig, reményeink szerint még ezred évig is állni fog. A sok millió év óta itt lévő Kőhegy, ami így néz ki egy barbár beavatkozás, néhány nem törődöm hivatalnok, és egy akkori önkormányzat miatt, akik ezt lehetővé tették, hogy sok milliói év válik semmivé és helyrehozhatatlanná.

Kérem önöket hogy akadályozzuk meg a további ilyen és ehhez hasonló természetrongálást.”

 

Budaörs Város képviselő-testülete 2015. március 25-én változtatási tilalmat rendelt el a Kőhegyre. Csenger-Zalán Zsolt a sajtó megállapítására, hogy ez már megtörtént azt mondta, hogy a változtatási tilalom ebben az esetben már nem segít ezen az építkezésen.

 

Megkerestük az országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján elhangzott vádakkal kapcsolatban Wittinghoff Tamás polgármestert, aki nyilatkozott a Budaörsi Infónak. Elmondta, hogy nem tudja, Csenger-Zalán Zsolt mi alapján gondolja azt, hogy jogi eszközökkel nem lehet leállítani az építkezést.

 

kohegy11

 

„Az illetékes hatóság (Érd!) még nem fejezte be az ezzel kapcsolatos eljárását. A budaörsi jegyző jogilag megalapozott álláspontja, melyet magam is osztok az, hogy az építtető nem rendelkezik érvényes építési engedéllyel, így az építkezést nemcsak hogy le lehet állítani, hanem le is kell. Az ehhez szükséges dokumentumokat eljuttattuk az érdi építésfelügyeletre. Az engedélyt 2009-ben állították ki, amely 2 évig volt hatályos, azaz 2011-ig. Azóta a szabályozás megváltozott, ilyen épületre ma már nem lehet engedélyt kiadni. Amennyiben az építtető nem kezdi meg az építkezést a két év alatt, az engedély hatályát veszíti. Mi légi felvételekkel tudjuk bizonyítani, hogy az építkezést nem kezdték meg 2015-ig. Papírokat nyújtottak be, ez tény, de valójában egy kapavágás sem történt. Az építési engedély meghosszabbításának pedig feltétele, hogy ténylegesen is megkezdjék a munkálatokat, nem csak papíron.”

 

Arra a felvetésre, hogy hogyan lehetett egy 2004 óta védett területre építési engedélyt adni, a polgármester úgy válaszolt, hogy „ez ismételten egy csúsztatás. Az építési engedély természetesen nem védett területre szólt, hanem olyan területre, amely már kívül esik a védett területen, csupán határos vele. Ezt persze Csenger-Zalán Zsolt is tudja, de neki már papírja van róla, hogy nem erőssége az igazsághoz történő ragaszkodás. (Utoljára arról tartott Csenger-Zalán Zsolt Budaörsön sajtótájékoztatót még a 2010-es választási kampányhajrában, hogy a Budaörsi Polgármesteri Hivatal több mint egymilliárd forint közpénzt fizetett ki törvénytelenül az uszoda-beruházás kapcsán el nem végzett munkákért. E kijelentésről bíróság állapította meg, hogy „tudatos hazugság” volt.)

Különösen figyelemreméltó az a tény is, hogy az akkori képviselő-testületben, melyet a Fideszes országgyűlési képviselő most kárhoztat, fideszes többség volt… – tette hozzá.

 

Wittinghoff Tamás elmondta még, hogy a Kőhegy értéke kapcsán csak megismételni tudja korábbi nyilatkozatát: “‘Elfogadhatatlan, hogy a város jelképének számító hegyen ilyesmi történjen. (…) Követelem ennek a súlyos tájsebnek az eltüntetését és az eredeti állapotok helyreállítását.’ Amióta tudomásomra jutott ez a tájrombolás, minden létező eszközzel küzdök azért, hogy véglegesen megállítsuk az építkezést, majd helyrehozzuk az okozott károkat.”

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.