Pár jó tanács kerékpárosoknak

(Budaörs, 2015. március 29. – Budaörsi Infó) Akár kedvtelésből, akár költséghatékonyság miatt vesszük elő a kétkerekűt, a kerékpárosokra vonatkozó szabályok betartása kötelező!

A tapasztalatok szerint a kerékpározás évről évre nagyobb szerepet játszik a közúti közlekedésben. A jó idő közeledtével is egyre többen pattannak biciklire. Sokan nemcsak egyfajta szabadidős tevékenységként veszik elő a kétkerekűt, hanem egyre gyakoribb, hogy munkába is azzal járnak. A kerékpározás térnyerése ugyanakkor kiemelt baleseti kockázatot indukál. A végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a bringások egy része nincs is tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, vagy éppen a járgányuk nem felel meg a kötelező jogszabályi előírásoknak.

 

A közlekedésbiztonsági szabályokra és azok betartására történő figyelemfelhívás, vagy éppen az ismeretek felfrissítése a tavaszi-nyári időszakban különösen időszerű. Ezért az alábbiakban olvasható néhány, a kerékpárosokra vonatkozó fontosabb közlekedési szabály, amelyek betartása kötelező!

 

– Kerékpárral az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni: a kerékpárúton, a kerékpársávon, vagy erre utaló jelzés esetében az autóbuszok számára fenntartott forgalmi sávon. Ahol ilyen nincs, a leállósávon, vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton.

– Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.

– Tilos kerékpárral lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni!

– Tilos kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni!

– A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. A gyalogos-átkelőhelyeknél történő áthaladásnál is az előbbi szabályozásnak megfelelően kell közlekedni!

– Amennyiben az egyirányú forgalmú útra egy bizonyos irányból behajtani tilos, a kerékpárosok abban az esetben közlekedhetnek ennek ellenére mindkét irányból, ha ezt kiegészítő tábla megengedi. Ekkor azonban az úttest jobb oldalán kell haladni, ha pedig van felfestett kerékpársáv, akkor pedig azon!

 

– A láthatóság biztosítása kiemelten fontos, ezért a kerékpárral abban az esetben szabad közlekedni:

+ ha a kerékpáron vagy a kerékpároson előre fehér, vagy kadmiumsárga színű, hátrafelé pedig piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságból látható lámpát helyeztek el;

+ elől egy fehér, hátul pedig egy vagy kettő piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, sötétben, tiszta időben 150 méter távolságból észlelhető fényvisszaverőt szereltek fel;

+ legalább az első keréken, minimum két darab, egy átmérő mentén elhelyezett, borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma) található;

+ lakott területen kívül a kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel!

– A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható, két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében, vagy az előírásoknak megfelelő gumiabroncsokon.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.