Önkormányzati képviselőink – Mi történt az elmúlt hónapokban Budaörsön

(Budaörs, 2015. március 19. – Budaörsi Infó) Felkerestük a helyi képviselőket, és arra kértük őket, hogy mutassák be a választások óta eltelt időszak történéseit, munkájukat – ismertetve velük azt a szándékunkat, hogy rendszeressé tennénk ezt a kommunikációs lehetőséget olvasóinkkal. Kérdéseinkre válaszoltak a Jobbik és a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület képviselői készségüket fejezték ki, hogy alkalomadtán megteszik. Olvasóinknak is adott a lehetőség, hogy amennyiben van olyan probléma, vagy felvetés, ami a várossal vagy a szűkebb lakókörzetükkel kapcsolatos írják meg nekünk, és mi pedig továbbítjuk az illetékesek felé.

 

 

 

A képviselő-testület minden tagjának elküldtük az öt kérdésből álló kérdéssorunkat, hogy mutassák be az elmúlt hónap eseményeit és a város érdekében végzett munkájukat.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom önkormányzati képviselői válaszoltak kérdéseinkre. Olvassák el, hogy ők hogy látták az elmúlt időszakot a város életében. 

 

 

 

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP)

 

lofler_david_portalra

 

1. Kérjük, mondja el, hogy a választások óta milyen benyomásokat szerzett Budaörsön, mit tapasztalt?

A közösségi oldalak sokszor névtelen hozzászólóit leszámítva, személyesen eddig leginkább pozitív visszajelzéseket kaptam. Olyan jó érzés, hogy a lakosok többségének van elképzelése, véleménye, ötlete, amit örömmel megosztanak velünk! Bár vannak megoldhatatlannak és kilátástalannak tűnő problémák, bízom a közösség erejében és bölcsességében.

 

2.  Milyen esetekben, és milyen eredménnyel járt el abban a körzetben, ahol képviselőként indult, vagy városi szinten?

Több lakos jelezte számomra, hogy a Máriavölgy utca és a Budakeszi utca kereszteződésében eltűnt az Elsőbbségadás kötelező! tábla, ami rendszeresen veszélyhelyzetet eredményez, hiszen a megszokásból közlekedők nem veszik észre, hogy már nincs elsőbbségük. Ezt a problémát már jeleztem a testületi ülésen, és a műszaki ügyosztály már dolgozik a megoldáson.

 

3. A választókörzetében van olyan terület ami az idei költségvetésnek köszönhetően megújul, támogatásra kerül vagy felépül?

Az idei költségvetéshez több módosító indítványt is benyújtottunk, amivel a polgárőrség, egyházak, civilek és a városi rendezvények színvonalát, költségvetését szerettük volna legalább a tavalyi szinten tartani. Sajnos forráshiányra és az általános tartalék terhére hivatkozva a BFE képviselői nem támogatták javaslatainkat. Viszont örömmel vettük, hogy Bíró Gyula alpolgármester úr beadott egy módosító indítványt, amiben a véleményünket figyelembe véve kezdeményezte, hogy a tervezett 3 millióról a tavalyi 6 millió forintra növeljék a polgárőrség támogatását, az általános tartalék terhére. Mondjuk azért jobban örültünk volna, ha a többi módosító javaslatunkat is megfontolja a testület!

Illetve a Frankhegyi Részönkormányzat számára 5 millió forintos támogatás létrehozására adtam be módosító javaslatot, hogy az előző évhez hasonlóan egy komolyabb keretből gazdálkodhassanak.

 

4. Melyek voltak a legfontosabb problémák, amelyekkel eddig szembesült?

Ha nem is a legfontosabb probléma, de nagyon meglepett, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján egy percet sem kaphattunk, hogy megemlékezzünk az áldozatokról, és a polgármester azzal az indokkal utasította el kérésünket, hogy vele nem egyeztettünk. Furcsállom, mert városunkban is voltak halálos áldozatai a szovjet bevonulásnak ’56-ban, de elfogadom, hogy elfelejtette, milyen emléknapra lett kitűzve az ülés.

Az útdíj ügyben közös állásfoglalást fogalmaztunk meg a testület többi tagjával, az összefogás erejében bízva. Sajnos ennek ellenére (minden egyeztetés nélkül) csak a polgármester közleménye született meg, miszerint Budaörs nem fizeti tovább az M1/M7-es bevezető szakaszán a villanyszámlát, amiről a médiából értesültünk.

A forgalomszámlálás januári eredményeit is csak a közösségi oldalakon keresztül ismerhettük meg, majd miután kiderült, hogy decemberben is volt egy mérés, amit az önkormányzat rendelt meg és fizetett ki, kértem a hivatalt, hogy hozzák nyilvánosságra az adatokat, azonban ez a mai napig nem történt meg.

 

5. A fent említett problémákat meg tudták oldani, és ha igen, hogyan, vagy ha nem, akkor van rá megoldás?

Bízunk abban, hogy jövőre összpárti kezdeményezéssel, méltóképpen tudunk emlékezni az áldozatokra.

Bár kisebbségben vagyunk, egy háromfős frakcióban, szeretném, ha a polgármester úr ellenzékkel való kommunikációja nem csak látszat lenne, és nem csak akkor egyeztetnénk, amikor mi kérünk valamit. A budaörsi lakosok érdekeit szem előtt tartva, hasznos előterjesztésekkel a jövőben is szolgálni szeretném városunkat.

 

 

 

Gáspár Béla – Fidesz-KDNP

 

 

gaspar_bela_portalra

 

1. Kérjük, mondja el, hogy a választások óta milyen benyomásokat szerzett Budaörsön, mit tapasztalt?

Annak ellenére, hogy nem egyéni választókörzetből, hanem listán jutottam mandátumhoz, gyakran szólítanak meg az emberek az utcán, főleg a lakóhelyem közelében, gyakorlatilag a 4. és 5. számú választókerületben. Biztatnak, örülnek annak, hogy képviselő lettem, elhalmoznak kéréseikkel, kérdéseikkel, ami számomra nagyon megható. Akinek csak tudok, próbálok is segíteni.

 

2. Milyen esetekben, és milyen eredménnyel járt el választókörzetében vagy városi szinten?       

Eskütételünk óta csupán három hónap telt el, de folyamatos tapasztalatgyűjtés során bízom benne, hogy eredményeket fogok, fogunk elérni. Fontosnak tartottam, hogy Budaörshöz méltóan emlékezzünk meg a kommunizmus áldozatainak emléknapján, ez sajnos nem járt sikerrel a polgármester úr tiltakozása miatt. Kezdeményezni szeretném, hogy az 1956-ban városunkban meggyilkolt polgárok posztumusz díszpolgárságot kapjanak, és megőrizzük emléküket.

 

3. Az választókörzetében van olyan terület, ami az idei költségvetésnek köszönhetően megújul, támogatásra kerül vagy felépül? 

Mivel nincs körzetem, az egész város fejlődését szívemen viselem, és bízom abban, hogy a Budaörsi 1. számú Általános Iskola udvarában sikerül rendbe hozatni a „háromszög” elnevezésű kis területet, ez ügyben már többször egyeztettem Lőrincz Mihály úrral, a Műszaki Ügyosztály vezetőjével. A városi uszodánál lévő „gödör” miatt pedig előterjesztést nyújtottam be az ott lakók érdekében.

 

4. Melyek voltak a legfontosabb problémák, amelyekkel eddig szembesült?

Az előbb említett, megoldatlan területrendezési kérdéseken kívül eddig csak apróbb, személyes gondokkal kerestek meg a budaörsi polgárok. Természetesen ezeket sem hanyagoljuk el!

 

5. A fent említett problémákat meg tudták oldani, és ha igen, hogyan, vagy ha nem, akkor van rá megoldás?

Előterjesztésemben megfogalmaztam, hogy a képviselő-testület elvi állásfoglalásban fejezze ki szándékát a „gödör” felszámolására, illetve kérje fel a Polgármesteri Hivatalt, hogy vizsgálják meg a terület rendezésének jogi feltételeit, és tegyenek szakmai javaslatot, hogy az említett környezet végre városunkhoz méltó formát öltsön.

 

 

 

Sokolowski Márk – Fidesz-KDNP

 

sokolowski_mark_janos_portalra

 

 

1. Kérjük, mondja el, hogy a választások óta milyen benyomásokat szerzett Budaörsön, mit tapasztalt?

Tekintettel arra, hogy nem egyéni választókerületben szereztem mandátumot, a választókörzetre való fókuszálás helyett összbenyomásaimat szeretném megosztani a budaörsiekkel. Már csaknem 4 hónap telt el mióta letettem az esküt, de folyamatosan kapom a jókívánságokat a képviselői munkámhoz. Ennyi idő sok mindenre elég lehet, azonban folyamatosan nehezíti a munkánkat, hogy, mivel a testületben kisebbségben vagyunk, nemcsak rajtunk múlik az elképzeléseink sikeressége.

 

2.    Milyen esetekben, és milyen eredménnyel járt el választókörzetében vagy városi szinten?

A tárgyi időszakban új képviselők lévén, több szervezettel és intézménnyel kezdeményeztünk párbeszédet. Ilyenkor igyekeztünk felmérni a reális igényeket és azokat a legjobb tudásunk szerint képviselni.
Ennek egyik színtere az idei legfontosabb testületi ülésünk volt, amelyen a város költségvetését tárgyaltuk meg.
A frakcióval kiemelten foglalkoztunk többek között a civil szervezetek és nyugdíjas klubok támogatásával, felhívtuk a figyelmet a városi tulajdonban lévő Heimatmuseum áldatlan állapotára, valamint igyekeztünk segíteni az egyházak közösségépítő és karitatív munkáját. Sajnos a módosító javaslataink elutasításra találtak. Sikerként értékelem az általunk fontosnak tartott polgárőrség támogatását, amit végül is Bíró Gyula képviselőtársam javaslatára elfogadott a testület.

 

3. A választókörzetében van olyan terület, ami az idei költségvetésnek köszönhetően megújul, támogatásra kerül vagy felépül?

Örömmel támogattuk a nagyrészt Európai Uniós támogatásból megvalósuló szelektív hulladékgyűjtési rendszer fejlesztését. Vannak tervezési fázisban lévő projektek, mint például a lakótelepi közösségi ház kibővítése, vagy a BSC stadion megépítése, azonban sajnálatomra olyan évek óta halogatott beruházások nem valósulhatnak meg, mint például a város tulajdonát képező és a városimázshoz szervesen kapcsolódó fentebb már említett tájház halaszthatatlan renovációja és a központi helyen lévő régi posta épületének rendbe tétele, funkciójának megtalálása.

 

4. Melyek voltak a legfontosabb problémák, amelyekkel eddig szembesült?

A Görög Katolikus Templom építésének befejezése idén önkormányzati támogatásból nem valósulhat meg, az előző testület szándékai ellenére. Itt említhetném meg az útdíj ügyben általunk is támogatott közös testületi állásfoglalást követően a további lépésekről való egyeztetés, valamint a tájékoztatás hiányát a Polgármester Úr részéről. Ide sorolnám az előző testületi óta elhíresült 1 perces néma főhajtás elmaradását a kommunizmus áldozataiért is. A visszajelzések alapján szintén sokakat ért csalódásként a Budaörsi Passió elmaradása. Azt is remélem, hogy belátható időn belül eljutunk végre oda, hogy minden helyi médiumot egyenlő arányban fogunk támogatni. Csak, hogy pár dolgot említsek.

 

5. A fent említett problémákat meg tudták oldani, és ha igen, hogyan, vagy ha nem, akkor van rá megoldás?

A kezdeti súrlódásokat követően reméljük megvalósulhat a pártérdekektől független, a budaörsiek boldogulásában érdekelt városvezetés. Jelenleg ugyanis nem az a kérdés, hogy mi a problémánk, hanem, hogy mi az a konszenzus, amivel az itt élők életviszonyain folyamatosan javíthatunk és a várost tovább építhetjük.

 

 

 

Császárné Kollár Tímea – Jobbik Magyarországért Mozgalom

 

 

csaszarne_kollar_timea_portalra

 

1. Kérjük, mondja el, hogy a választások óta milyen benyomásokat szerzett Budaörsön, mit tapasztalt?

A városban természetesen a borzalmasan megnövekedett forgalmat. A helyhatósági választások Budaörsön a Budaörs Fejlődéséért Egyesület győzelmét, testületi többségét eredményezték. Az utóbbi két ciklusban nem volt egyetlen pártnak vagy egyesületnek sem abszolút többsége, így – ha sokszor nem is értettünk egyet vele – de valamiféle konszenzusra kényszerültek a képviselők. Erre a polgármester vezette frakciónak most nincs szüksége, így az ő politikai akaratuk határozza meg a város életét, azt, hogy mit fejlesztünk, mit milyen mértékben támogatunk

 

2. Milyen estekben, és milyen eredménnyel tudott eljárni a városban a helyiek érdekében a választások óta?

A költségvetéshez például – amelyet nem szavaztunk meg – olyan módosításokat nyújtottunk be, amelyek a közbiztonság javítását célozták. Úgy gondoltuk, hogy a többség támogatni fogja, hiszen ez egy nagyon fontos, és semmiképpen sem ideológiai kérdés. Nem támogatta a baloldali és liberális képviselőkből álló frakció.

 

3. A választókörzetében van olyan terület ami az idei költségvetésnek köszönhetően megújul, támogatásra kerül vagy felépül?  

Listán bejutottként a városban élő összes szavazónkat képviselem, így elmondhatom, hogy az idei évben nagyon lecsökkentek a civil szervezeteknek juttatott támogatások, a beruházások száma is csökkent, ugyanígy a felújításokra is kevesebb jut, mint az elmúlt években. A probléma az, hogy az elmúlt évtizedekben túlköltekezett a város, nagyvárost idéző beruházásokat valósított meg, amelyeket most – amikor kevesebb a bevétel – fent kell tartani.

 

4. Melyek voltak a legfontosabb problémák amelyekkel eddig szembesült?

Többek között óriási gondot fog okozni, hogy a Lidl engedélyt kapott az építkezésre, továbbra is “fekete lyuk” a nagy gödör a Sportcsarnok mellett, valamint a többi, évek óta húzódó megoldásra váró probléma (a Művelődési Ház és a színház “kényszerházassága”, stb.)
Mindannyian tudjuk, hogy az autópálya bevezetőszakaszainak fizetőssé tétele milyen következményekkel járt városunkra nézve. De ne felejtsük el azt sem, hogy a közlekedési és parkolási problémák kialakulása sok évre visszanyúlik. A városvezetés rossz döntéseit, valamint az időben meg nem hozott döntéseket súlyosbította tovább a kormány intézkedése, amely a jövőben még nagyobb közlekedési káoszt idézhet elő, például a multik környékén szombatonként.

 

5. A fent említett problémákat meg tudták oldani, és ha igen hogy, vagy ha nem, akkor van rá megoldás?

Nem oldották meg. Természetesen sok mindre lehet megoldást találni, ha a többség keresi azt, de mondjuk ki: vannak olyan problémák, amelyek a hosszú évek rossz városvezetési szemléletének következményei, így megoldásuk is rettenetesen nehéz.

 

 

 

A Budaörs Fejlődéséért Egyesület 10 önkormányzati képviselőjétől a következő közös választ kaptuk: 

„Nagyon köszönjük a számunkra küldött megkeresésekben ajánlott lehetőséget, amely szerint mindannyian, rendszeresen megoszthatjuk tapasztalatainkat, és kifejthetjük véleményeinket, bemutathatjuk további terveinket  választókerületünkkel kapcsolatban. Szeretnénk is élni ezzel a lehetőséggel minél gyakrabban, de természetesen csak abban a ritmusban, ahogyan azt a teendőink, a megvalósult projektek, tervek, események megkívánják. 

A megjelenés így nyilvánvalóan nem lesz a felajánlotthoz hasonlóan feszesen tervezhető, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy valamennyi releváns történésről időben informáljuk a választókat. Az ehhez ajánlott támogatásukat még egyszer köszönjük!

Üdvözlettel:

dr. Bakó Krisztina
Simándi Szelim
Hauser Péter
dr. Tóth Ferenc
dr. Molnár Gábor
dr. Ritter Gergely
Stift Nándor
Bíró Gyula
Becz György
dr. Kisfalvi Péter

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.