A Gazdakör gondol a hölgyekre – Nőnapi meglepetés a Budaörsi Gazdapiacon

(Budaörs, 2015. március 05. – Budaörsi Infó) Március 8-án a hölgyeket ünnepeljük a Nemzetközi nőnap alkalmából. Ebből az alkalomból a  Zsámbéki-Medence és térsége Gazdakör egy kis aprósággal, tavaszi virágokkal kedveskedik a budaörsi piacra kilátogató hölgyeknek.

 

 

A Nőnapról röviden:

Nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A Nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon. A Nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-ántartották meg.

A rendszerváltás után a Nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virág ajándékozás dominál.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.