Több mint tízezer éves gyapjas orrszarvúcsemete maradványára bukkantak Szibériában

Több mint tízezer éves gyapjas rinocéroszkölyök megfagyott maradványaira bukkantak Szibéria északi részén, Jakutföldön. A világon először került elő ilyen orrszarvúbébi-lelet.

 

    Az orosz paleontológusok által Szásának keresztelt 18 hónapos rinocérosz maradványait a szibériai örökfagy őrizte meg az utókornak, a rinocéroszcsemete gyapjának többsége, feje, egy füle, egy szeme teljesen érintetlenül fennmaradt. Fején két kicsiny szarvkezdemény is van – adta hírül a The Independent brit napilap honlapján.

    Múlt év szeptemberében egy patakban talált rá egy orosz vadász, Alekszander Banderov, aki először azt hitte, hogy egy rénszarvassal van dolga. Amikor azonban meglátta a tülökkezdeményeket, rájött, hogy egy általa még soha nem látott állatot talált.

    “Egy valóban páratlan leletről van szó. Egyetlen kezünkön megszámolhatjuk, hány felnőtt gyapjas rinocérosz maradványra bukkantak szerte a világban. Orrszarvúcsemetét még sosem találtak – hangsúlyozta Albert Protopopov, Szaha Köztársaság (Jakutföld) tudományos akadémiája mamutkutató részlegének a vezetője.

    A szakemberek azt remélik, hogy a maradványokból tudnak DNS-mintákat venni, amelyeket fel tudnak használni tudományos kutatásokhoz.

    A gyapjas rinocérosz maradványok sokkal ritkábbak, mint a jégkori gyapjas mamut társáé. Legutóbb 2011-ben találtak ilyet.

    A legősibb gyapjas rinocéroszmaradványra 2011-ben bukkantak a Himalájában, a feltételezések szerint az állat mintegy 3,6 millió évvel ezelőtt pusztult el.

    Általános feltételezés szerint a gyapjas orrszarvúk kihaltak Kr.e. 8000 körül, vadászat miatt. Legközelebbi élő rokonuk a szumátrai orrszarvú, amely maga is a kihalás szélén van.
    
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/10000yearold-woolly-rhino-carcass-discovered-with-fur-eyes-and-horns-still-intact-10075279.html#

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.