Kapitány Gábor, a budaörsi KDNP új elnöke: „Ami a legfontosabb számunkra, az a hitelesség.”

(Budaörs, 2015. február 25. – Budaörsi Infó) Ugyanúgy mint a budaörsi Fidesznél, a helyi KDNP soraiban is teljes tisztújítás ment végbe, amit a 2014-es választási rossz eredmények tettek szükségessé. Szerkesztőségünk vendége volt a helyi KDNP szervezet 2014 decemberében megválasztott új elnöke, Kapitány Gábor, akivel a megújulásról és a jövőbeli terveikről beszélgettünk.

 

 

Kapitány Gábor budaörsi vállalkozó 2009-ben kezdett el a KDNP-vel dolgozni, és elmondása szerint, nem nagyon akart előtérbe kerülni, mindig a háttérmunkákat vállalta magára.

Szerepet vállalt a Településfejlesztési Bizottságban, a Pénzügyi Bizottságban, a BTG Felügyelő-bizottságában és a Városfejlesztő Kft. projektmenedzsereként is dolgozott.

„Rengeteg olyan dolgot volt szerencsém kipróbálni, aminek köszönhetően tisztában vagyok azzal, hogy hogyan is működik az Önkormányzat, hogy néznek ki a politikai pártok. Gyakorlatilag minden olyan információ birtokában vagyok, ami szükséges ahhoz, hogy a KDNP elnöki posztját betöltsem.” – mondta el a Budaörsi Infónak az újonnan megválasztott elnök.

 

 

Miért van szükség a budaörsi KDNP teljes megújulására, és miben lesz a változás leginkább tapasztalható?

„Sokat vitatkoztunk azon, hogy milyen irányt kellene vennie a jobboldalnak. Még a szövetségeseinkkel is egyeztettünk, és most tudtunk eljutni arra a pontra, hogy velük is megtaláltuk azokat a közös pontokat, amiknek a segítségével újra össze tudjuk gyúrni ezt a közösséget.

Ami az első és legfontosabb most számunkra, az a hitelesség. Ezt szeretnénk helyreállítani.

 

 

Milyen hibák voltak az előző vezetőség munkájában?

„Az volt a probléma eddig, hogy nem tudtuk elmagyarázni a budaörsi választóknak, hogy mi is az, amit a jobboldal szeretett volna elérni Budaörsön. Mivel ezt nem tudtuk rendesen elmagyarázni, ezért az emberek nem szavaztak kellő számban a jobboldalra.

Mindezek mellett még hiányzott az előkészítettség, és túlzottan elbizakodott volt a jobboldal, mert azt hitte, hogy ugyanazt az eredményt eltudja érni mint korábban. Kevésbé volt reálisan felmérve a jobboldal támogatottsága. Ezek azok a pontok, amelyeken változtatni kell. Most, hogy keresztülmentünk a tisztújításon, megújultunk, tudunk egy olyan étlapot kínálni ami elfogadható lesz a választók számára.”

 

 

Mi szerepel majd az étlapon?

„Az új elnökséggel az volt a legfőbb feladatunk, hogy rendet tegyünk a házunk táján. Úgy gondolom, hogy csak így lehetünk hitelesek. Fontos, hogy legyen rendes tagság és egy megfelelő szabályzat.

Most is arra törekedtünk, hogy megmaradjon a korábbiakban is tapasztalt fiatalos lendület. Abban viszont biztos vagyok, hogy azzal a korábbi gondolkodásmóddal nem fogjuk tudni megoldani a problémákat.

Ehhez váltás kell. Arra törekszünk a továbbiakban, hogy megtaláljuk a hangot a választókkal, el tudjuk mondani azoknak a választóknak a gondolatinkat, akik elpártoltak tőlünk. Mindezek mellett úgy gondolom, hogy korszerű politizálásra van szükség Budaörsön.

Az a véleményem, hogy Budaörsön a politika egy más dimenzióba lépett. Sok mindent elért a jobboldal a civil szervezetek támogatásában, az egyházak támogatásában, a nyugdíjas szervezetek támogatásában az elmúlt időben, viszont azok körében, akik eldöntötték a választást kevésbé tudtuk eljuttatni az üzenetünket. Ezen kell javítanunk, meg kell találnunk a megfelelő csatornát, aminek segítségével eljuthatunk a választóinkhoz.”

 

 

Mi a különlegessége a KDNP-nek?

„A KDNP-nek van egy olyan sajátossága, amivel más párt nem rendelkezik, ez pedig az ideológiai alapú szerveződés.

Budaörs ilyen szempontból egy speciális hely, hisz ha megnézzük a legutóbbi népszámlálási adatokat kiderül, hogy a város 20%-a vallásgyakorlónak mondja magát. Ez egy olyan nagy hányad, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Emiatt felvettem a kapcsolatot a helyi lelkészekkel a városban és kikértem a véleményüket: mondják el, hogy mi az, amiben hibát látnak, mi az amiben segítséget kérnek.

Azt gondolom, hogy jó úton járunk, és ha a szövetségeseinkkel jól együtt tudunk működni, akkor ebből egy nagyon jó dolog alakulhat ki.

 

 

Mi a legfőbb céljuk és feladatuk Budaörsön?

„A célunk, az ideológiánk: a szolgálat. A KDNP-nek szolgálnia kell a vallásgyakorlókat. Nem nagyon látjuk, hogy lenne más politikai szerveződés, amelyik felvállalná ezt a szerepet. Ennek megfelelően nekünk ezt meg kell tennünk, és ennek mentén kell politizálnunk.

Ha a feladatunkat nézzük, akkor pedig azt kell mondanom, hogy a kritikusi szerep jutott nekünk. Kényelmes helyzetben vagyunk, hisz nem nekünk kell kitalálnunk, hogy nézzen ki például a városi költségvetés, ami most pont aktuális téma. Nem nekünk kell kitalálni, hogy hogyan üzemeljen a város. Nekünk az a dolgunk, hogy ellenőrizzük a folyamatokat.

Mi az emberek oldaláról, a családok oldaláról közelítjük meg a dolgokat. A mi feladatunk a hiteles alapépítés és olyan témák megfogalmazása, olyan képviselet, amit az emberek magukévá tudnak tenni. Ennek megfelelően, ha eltudunk jutni arra a pontra, hogy megfelelő támogatást tudunk magunk mögött, akkor igenis az kell legyen a célunk, hogy a következő választásra egy alternatívát tudjunk mutatni a választóknak.”

 

 

Azonos véleményen vannak a helyi Fidesszel a várost érintő ügyek tekintetében? Egyetértenek például azzal a magatartással, amit a város polgármesterével szemben tanúsítanak?

„Fontos leszögezni, hogy a Fidesz és a KDNP között szövetség van. A szövetségen belül én nem látok töréspontokat. Hogy kommunikációban ki mit mond, nincs abban semmi kivetnivaló, ha mindenki elmondja, hogy mi a véleménye.

Mi konzervatív módon gondolkodunk.

Nekünk most más a dolgunk. Mindenkinek megvan ebben a szövetségben a dolga. Azt gondolom, hogy a szövetséges partnerünk most jól teszi a dolgát.

Nekünk viszont az a dolgunk, hogy egy nyugodt és kiegyensúlyozott erőt tudjunk mutatni ebben a városban, és a saját házunk táján rendet tegyünk. Úgy gondolom, hogy jól állunk most ebben. Aki vallásgyakorló az tudja, hogy erős alapra lehet házat építeni. Ez az erős alap készül most.”

 

 

Éppen aktuális téma az üzletek vasárnapi zárva tartásának a bevezetése – mint KDNP-s kezdeményezés -, ami több szempontból is érinti Budaörsöt, a budaörsieket. Ön támogatja ezt az ügyet?

„A KDNP előterjesztésére készült ez a törvény. A KDNP-nek az ideológiájából fakad. Van egy olyan törvénye a keresztény vallásnak, hogy a vasárnapot szentelje meg az ember. Nekünk ezt kell képviselnünk.

Ha azt mondják a partnereink, hogy ez egy nagyon jó gondolat, ezt tegyük meg, akkor ennek nagyon örülünk, és úgy néz ki, hogy ezt meg is fogadták.

Nyilván ennek is vannak kritikusai. Úgy gondolom, hogy nincs olyan döntés, ami mindenkinek jó lenne. Ez a demokrácia.”

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.