Egyszerűbb és gyorsabb lesz az állampolgári ügyintézés

Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely egyebek mellett a kormányhivatalok feladatkörének bővítéséről, valamint szervezeti és működési rendszerük egyszerűsítéséről szól. Így gyorsabban dönthet, és költséghatékonyabb lehet a kormányhivatali rendszer – írta a Miniszterelnökség pénteki közleményében.

A kormány kiemelt célkitűzése az államreformprogram keretében a közigazgatás hatékonyságának növelése, a korábbiaknál “összefogottabban, ellenőrzöttebben és költséghatékonyabban” működő területi államigazgatás megteremtése – olvasható a közleményben.
Azt írták: ennek érdekében került az Országgyűlés elé az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, amelynek főbb elemei a fővárosi és megyei kormányhivatalokon kívüli területi államigazgatási szerveknek a kormányhivatalokba integrálása, valamint a kormányhivatalok szervezeti és működési rendszerének egyszerűsítése. A Miniszterelnökség álláspontja szerint így gyorsabb döntéshozatalt biztosító, költséghatékonyabban működő kormányhivatali rendszer jön létre.
Hozzátették: a jelenlegi szabályozás az ágazati, hivatali szempontú ügyintézést támogatja. Úgy fogalmaztak: a belső integráció megkívánja, hogy egységes hatósági eljárásokat alkalmazzanak, ezért a szakhatósági eljárások megszűnnek azokban az eljárásokban, amelyekben az integráció után az eljáró hatóság a fővárosi és megyei kormányhivatal vagy a járási (fővárosi kerületi) hivatal lesz.
Ez a változás az ügyfelek szempontjából azért lényeges, mert sokkal rövidebb lesz az egyes hatósági – ezzel együtt a korábbi szakhatósági – eljárások határideje, így “költséghatékonyabbá és átláthatóbbá válik az ügymenet” – írták. Az államreformprogramban kezdeményezett intézkedéssorozat fő célja a szervezetében és eljárásában is egységes, integrált szolgáltatócentrumként működő kormányhivatalok kialakítása, amelyek az államigazgatási feladatok és szolgáltatások minél szélesebb körét lefedik – fűzték hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.