Közbeszerzési kartell miatt bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal hat cégre összesen 148 millió 390 ezer forint bírságot szabott ki, mivel azok hét energetikai közbeszerzésen egyeztették az áraikat – közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

 

 

A bírságok a következőképpen oszlottak meg az érintett cégek között: ÉTER-1. Mérnöki és Tanácsadó Kft. 16,6 millió, EUROLARES Gépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 14,4 millió, RVI Magyarország Tanácsadó Kft. 9,8 millió, QUALIKO Műszaki Tervezési és Tanácsadói Iroda Bt. 590 ezer, SCHNEIDER Investment Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 30,6 millió és végül az AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termálenergetikai Kft. 76,4 millió forint.

Az ügyben érintett eljárások közül Komló Város Önkormányzata napelemes energiatermelés megvalósítására írt ki közbeszerzési eljárást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat keretében. Az Országos Rendőr-főkapitányság, és öt megyei rendőr-főkapitányság pedig épületenergetikai korszerűsítésre írt ki közbeszerzési eljárásokat. Az öt megyei főkapitányság a Bács-Kiskun, a Békés, a Csongrád, a Komárom-Esztergom és a Fejér megyei volt.

Valamennyi közbeszerzési eljárás egyszerűsített, hirdetmény közzététele nélküli eljárás volt, amelynek keretében az ajánlatkérő legalább három – az előzetes vizsgálatok alapján alkalmasnak talált – mikro-, kis- vagy középvállalkozást kért fel ajánlattételre.

A GVH súlyosbító körülményként értékelte azt, hogy az eljárás alá vont cégek jelentős együttes piaci részesedéssel rendelkeztek, továbbá a piacfelosztó célú egyeztetés sikerrel járt, vagyis valóban megjelent a vállalkozások jogsértésére visszavezethető piaci hatás.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.