Orvosi kényszervizsgálatnak vetik alá a lengyel hadiállapot ügyében megvádolt volt belügyminisztert

Rendőri kísérettel orvosi kényszervizsgálatra szállították kedden Czeslaw Kiszczak volt lengyel belügyminisztert, aki a vádak szerint egyik kezdeményezője volt a hadiállapot 1981-es bevezetésének, mivel a tábornok – rossz egészségi állapotára hivatkozva – nem hajlandó alávetni magát az ellene indított bírósági eljárásnak.

 

A 89 éves Kiszczakot varsói lakásából egy mentőautóval szállították a több mint 400 kilométerre lévő Gdansk egyik klinikájára. Sajtóközlések szerint Gdanskban állították össze azt a 11 fős szakorvosi csoportot, amely vizsgálatok három napi sorozata után dönti majd el, hogy a tábornok valóban képtelen-e részt venni abban a perben, amelyet a fővárosi ítélőtábla folytat ellene a hadiállapot bevezetésében vállalt szerepe miatt.

Kiszczakot, valamint nyolc más magas rangú kommunista politikust, köztük Wojciech Jaruzelski tábornokot is, 2007-ben azzal kapcsolatban vádolta meg a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyésztagozata, hogy 1981. december 13-án hadiállapotot vezettek be az országban. A hadiállapot 19 hónapja alatt több tucat emberéletet oltottak ki, mintegy tízezer embert internáltak. A vádemelés óta a vádlottak közül néhányan meghaltak, a többiek pereit – egészségükre való tekintettel – felfüggesztették.

Kiszczakot első fokon már 2012-ben két évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, az IPN azonban fellebbezett, kevesellve a büntetést. Kiszczak ügyvédje ezután – a tábornok mozgásképtelenségére hivatkozva – elérte a per felfüggesztését.

Az IPN azután szorgalmazta Kiszczak egészségi állapotának felülvizsgálatát, hogy a tábornok idén májusban személyesen részt vett Wojciech Jaruzelski temetésén, később pedig, több televíziós csatornán is közölt felvételek szerint, a kutyáját futtatta villája kertjében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.