Wittinghoff Tamás a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatról

(Budaörs, 2014. november 12. – Budaörsi Infó) A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) benyújtotta a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt nyilatkozta: Orbán Viktor kormányfő támogatja a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést, és ez számára “elegendő”. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy biztos abban, hogy meg fog valósulni a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szabad vasárnapról szóló kezdeményezése.

Budaörs, tekintettel a területén működő sok hipermarketre, több szempontból érintett lehet, ha a KDNP kezdeményezése a vasárnapi zárva tartásról megvalósul. Az esetleges forgalomkiesés a helyi iparűzési adó csökkenésével járhat és leépítésekkel is, ami a helyi munkaerőpiacon feszültségeket kelthet. Ezzel kapcsolatban felkerestük Budaörs polgármesterét, Wittinghoff Tamást, akivel a törvénytervezetről, és annak hatásairól beszélgettünk.

 

Mi a véleménye a KDNP törvénytervezetéről, amelyben szeretnék betiltani a vasárnapi nyitva tartást a hipermarketek számára? Mi lehet vele a céljuk?

„Ez a tervezet, megvalósulása esetén, mélyen avatkozna bele mind az emberek magánéletébe, mind a piacgazdaságba. Ráadásul protekcionista módon úgy tenné mindezt, hogy a javaslat nem egyformán érinti a piaci szereplőket.

A javaslattevő befolyásolni akarja egy egész ország vásárlási szokásait, méghozzá nagyon álságos ideológiával, miszerint az új szabályozás a hipermarketekben dolgozóknak kívánja biztosítani, hogy a családjukkal lehessenek vasárnap.

A valóság azonban az, hogy sok esetben azért vállalják a dolgozók a vasárnapi túlmunkát, ami némi pótlékkal is jár, hogy elemi szinten képesek legyenek eltartani családjukat. Ez a döntés szabadidőt ad majd ugyan nekik, de a létminimum körül tengődő családokat ennek a pénznek az elvonásával is nehezebb helyzetbe hoznák. Majd legfeljebb máshol vállalnak túlmunkát a szabadnapjukon. Ha egyáltalán megmarad a munkahelyük.

Hisz az is nyilvánvaló, hogy rövidebb nyitvatartáshoz kevesebb emberre lesz szükség. A döntés nyomán nőni fog a munkanélküliek száma, a maradók pedig túlterheltebbek lesznek, hiszen így a nagybevásárlásokat majd a maradék hat napon kell elintézni.

Álságos a terv abból a szempontból is, hogy a vasárnapi munkatilalmat nem terjeszti ki a kisebb boltokra. Tehát az ott dolgozóknak nem kell a családjukkal lenni? És mi a helyzet az orvosokkal, rendőrökkel, tűzoltókkal, és még hosszan sorolhatnánk…”

 

Budaörsre az iparűzési adóbevételek tekintetében ez a változtatás milyen mértékben hathat?

„Szakmai tapasztalat , hogy a forgalom az áruházakban a hétvégi vásárlások kapcsán nagyobb. Ilyenkor ugyanis ott ebédelnek, moziznak, játszóházaknak, stb. sokan, és olyan vásárlásokat is megejtenek, melyet különben nem tennének, s melyek többlet fogyasztást generálnak. Ezért mindez, ha nem is könnyen kalkulálható volumennel, de érintené az önkormányzatok iparűzési adó bevételeit is.”

 

Ha elbocsájtásokra kerül sor, van-e a városnak információja, hogy körülbelül hány budaörsi munkavállalót érinthet?

„Nem lehet pontosan megbecsülni azt, hogy mindez mit jelent majd a munkaerőpiacon. Az önkormányzatnak korlátozottak az eszközei a munkanélküliség kezelésében. Főleg, ha törvények okozzák a munkahelyek megszűnését…”

 

Van-e az önkormányzatnak valamilyen eszköze az esetleges negatív hatások kivédésére?

„Természetesen, ha a munkavállaló budaörsi lakos, és nehéz helyzetbe kerül, akkor a szociális védőhálónk bizonyos területeken képes a segítségnyújtásra. De mindez teljesen szembemegy a meghirdetett „munka alapú társadalom” képével is. Szomorú az is, hogy az ilyen munkalehetőségeket szűkítő elképzelés mellet a parlamenthez benyújtott költségvetési javaslat kb. felére szűkíti a szociális ellátásokra fordítható összeget.”

 

Mi a véleménye, mi indokolhatja ennek a régebbi kezdeményezésnek az újbóli felelevenítését és mostani beterjesztését?

„Nem tudom, miért vették elő újra ezt, az egyszer már elbukott ügyet, de feltételezem, hogy a kormány majd ezt is elveti, hasonlóan a NET adóhoz. Lehet, hogy nem is gondolták komolyan a bevezetését. A kérdés jogos, akkor mire jó az egész?”

 

 

A témával kapcsolatban megkérdeztük a budaörsi KDNP szervezetét is. Válasz még nem érkezett szerkesztőségünkbe.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.