Megkezdődött a 9. budapesti Román Filmhét

A Closer to the Moon/Közelebb a Holdhoz című játékfilm magyarországi bemutatójával megkezdődött kedd este a 9. budapesti Román Filmhét. A szombatig tartó rendezvényen hat játékfilm látható.

 

A Budapesti Román Kulturális Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) együttműködésével szervezett filmhét megnyitóján Alexandru Victor Micula budapesti román nagykövet elmondta: az idei filmhét erőteljes és érdekes válogatással jelentkezik, amelyben a vígjátékszerű megközelítésű alkotások mellett a társadalmi folyamatokat elemző kortárs filmek is szerepelnek, ugyanakkor egy mintegy 40 éves filmet is bemutatnak.

Cseri Miklós, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a román kortárs filmek az utóbbi másfél évtizedben rendszeresen a legismertebb nemzetközi filmfesztiválok díjazottjai között szerepelnek és népszerűek a nézők körében is.

Mint mondta, a siker titka bizonyára az, hogy a fiatal és középgenerációs román filmesek a több évtizedes diktatúra hazug közbeszéde után, könyörtelen realizmussal mutatják meg hazájuk közelmúltját és jelenét, a ma emberét foglalkoztató kérdéseket járják körül. Ezek a rendkívül fontos témafelvetések a román filmeket egyedivé és eredetivé teszik – tette hozzá.

Elmondta: a filmhét a legújabb kortárs román filmtermésből nyújt tartalmas válogatást, emellett a programban helyet kap egy román klasszikus, kortörténeti érdekesség, Nicolae Opritescu Januári álmok című filmdrámája, amely 19. századi történetet mesél el. Mint kiemelte, ez a mű rendszerbíráló utalásai miatt megjelenésekor a román cenzúra áldozatául esett.

Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója kiemelte: 2006 óta rendezik meg már hagyományosan októberben az Urániában a Román Filmhetet, ezalatt a kilenc év alatt mintegy száz filmet láthatott a közönség, köztük játékfilmeket, rövidfilmeket, dokumentumfilmeket, kisjátékfilmeket mutattak be. A román filmművészet legizgalmasabb darabjait szinte a megjelentésükkel egy időben láthatta a közönség. Kiemelte: a következő öt napban újabb hat film látható tíz vetítésben.

Elmondta: a filmhét díszvendége Manuela Cernat filmkritikus, az I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Kiemelte: a filmkritikussal – akinek tanítványai közül került ki a román új hullám fiatal nemzedéke – a díszbemutatót megelőzően találkozhatott a közönség a román filmművészetről és a filmhét alkotásairól folytatott beszélgetésen.

Matei Gabriela, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója kiemelte: a filmhéten látható filmek többsége a múlttal foglalkozik. A múlttal való viszonyunkat az emberi kapcsolatok szintjén tárgyalja, ugyanakkor kibővíti ezt a tematikát egy sokkal tágabb, teret és időt átívelő dimenzióba – tette hozzá.

Mint mondta, a múlt, mint egy DNS-molekula bennünk van és rajtunk munkál, genetikai örökségünk része. Magunkon viseljük kézjegyét, egész életünk ennek jegyében zajlik és rajtunk múlik, hogy ezt áldásnak vagy átoknak tekintjük – tette hozzá.

A díszbemutatón látható Nae Caranfil rendezte Közelebb a Holdhoz című filmről a beszélgetésen elmondta: a nemzetközi koprodukcióban készült alkotás nyolc éves munka eredménye. Az ötvenes évek végén játszódó produkcióban egy bankrablás miatt halálra ítélt párost kérnek fel arra, hogy magukat alakítsák egy nevelési célzattal készülő propagandafilmben.

A további vetítéseken a Dan Lungu magyarul is megjelent regénye nyomán Stere Gulea rendezésében készült Egy komcsi nyanya vagyok! című vígjátékot, Valentin Hotea szintén a román kommunista diktatúrát idéző Roxanne című filmdrámáját, Radu Gabrea Egy szerelmi történet – Lindenfeld című filmdrámáját és Iulia Rugina Love Building című párkapcsolati válságokkal foglalkozó vígjátékát láthatja a közönség. A kortárs alkotások mellett műsorra tűzik Nicolae Opritescu 1978-ból származó Januári álmok című filmjét is.

A filmek magyar felirattal láthatók, míg az angol nyelvű Closer to the Moon/ Közelebb a Holdhoz kettős, román és magyar felirattal. A filmhét részletes programja a www.urnia-nf.hu honlapon olvasható.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.